Államvilág

Intézményesített pedofília

2018. július 02. - Békés Gáspár

Giuliano Vangi: Átlépni a küszöböt. A Vatikáni Múzeum előcsarnokának szobra. (komolyan)

Korábbi cikkemben leírtam, hogy az egyház hagyományos kivételezett szerepének a találkozása a fiatalok másodrangú állampolgárságával katasztrofális következményekkel jár. Nincs ez másképp a tatabányai pedofil hittanoktató esetében sem. A korábban saját nevelt fiát molesztáló férfit korábban már elítélték szemérem elleni erőszak minősített esete miatt, mégis egy iskolában dolgozhatott, ahol egy 7 és 9 éves gyereket fogdosott.
Ahogy a legtöbbször, mindenki mossa kezeit, az iskola nem tud elvileg semmit, mert nem az ő alkalmazásukban állt az illető. A (feltehetőleg katolikus) egyházmegye pedig hallgat. Nem egészen értem, hogy egy adófizetők pénzéből fenntartott világi oktatási intézményben hogyan állhat valaki nem az iskola alkalmazásában? Kezeket fel, ki van meglepődve, hogy a pedofil papokat globálisan védő Katolikus Egyház előbb alkalmaz erőszaktevőket mint nőket Magyarországon is. Azonban az egyáltalán nem evidens, hogy egy iskolában zéró hitelesítésen essen át egy alkalmazott. Ezek szerint bárki taníthat, ráadásul mindenféle kontroll nélkül? Ha nem tudott az iskola róla (amit kétlek) akkor az is épp elég baj.

 Igazából annak kell örülnünk, hogy ez egyáltalán kiderült, hiszen ez csak a jéghegy csúcsa. Magyarországon a tanárokat valójában soha, senki nem ellenőrzi sem szakmailag, sem erkölcsileg, sem pszichológiailag (az, hogy a kolléga/haver ír egy beszámolót és néha beül egy órára, azt nem számítom, ahogy a  pedagógus értékelő rendszert sem). A panaszkodó diákokat eltapossák; megalázzák, elhallgattatják, kirúgják, helyi és országos szinten is. Ha ezek után végigjárja a hivatalos utat, akkor sem történik semmi. Az Alapvető Jogok Biztosa is letudja egy ejnyével, ha a diákot kirúgják, mert szólni mert hogy veri a tanára, vagy a KLIK visszarakja az állásába az iskola által kirúgott pedofilt. Az esetek többségében a gyerek nem is mer szólni, mert nincs kinek, és pontosan tudja, hogy ő szívja meg a végén. Az iskola sok esetben egy diktatórikus enklávé, ahol a testi-lelki-szexuális bántalmazás fölött a kollegialitás jegyében szemet hunynak, a diákokat pedig kicsinálják. Pontosan ezért van szükség az iskolák demokratikus működésére, melyet nem a szajkózott autonómia visszaállítása fog elhozni. Ennek három pillére van, melyeket diákparlamenti munkám során megfogalmaztam:

 1.    A diákok ismerjék a jogaikat, ezeket tanítsák meg nekik tanórák keretében.

 2.    A diákok számára legyenek elérhetőek hatékony és önálló érdekképviseleti fórumok a DÖK-től az országos szervezetekig.

 3.    Amennyiben diákok jogai sérülnek, valódi, pártatlan jogorvoslati lehetőséget kell biztosítani számukra, helyi és országos szinten is. Azaz például olyan konfliktuskezelő szakembereket kell államilag/tankerületileg alkalmazni, akik nem függenek az iskolavezetéstől, és közbe tudnak avatkozni tanár-diák, diák-diák és tanár-tanár konfliktusok esetén.
Továbbá fontos lenne egy névtelen tanári értékelő rendszer létrehozása, és az oktatók rendszeres pszichés vizsgálata is. A diákok és szülők számára legyen lehetőség a hatékony érdekérvényesítésre. A szülői munkaközösségek is töltsenek be érdekképviseleti funkciót. Meg persze kelljen már minden tanárnak egy ellenőrzött büntetlen előélet…Persze a nem rég elfogadott Taigetosz-törvény egyik nagy vívmánya, hogy most már pedagógus képesítés nélkül is fel lehet venni tanárokat, szóval nem éppen a szigorúbb feltételek felé haladunk.

 A fiatalok egyenrangú állampolgárként kezelésével sokkal jobban ki tudnánk az ilyen eseteket szűrni. Nem, nem jó nekik bárki, még akkor sem, ha a Bibliából kell felolvasni (mondjuk nem értem, mit keres a hittan a tantervben), és nem, az egyházak ne mentesüljenek a törvények betartása alól. Képzeljük már el, hogy vajon meddig lenne nyitva Lidl, ha nem alkalmaznának nőket a pénztárban, de pedofilokat igen a gyermekmegőrzőben, és közben nem fizetnének adót. Nem csak vasárnap lenne boltbezárás.

 Demokráciát az oktatásban, demokráciát az országban!

A bejegyzés trackback címe:

https://allamvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr114087145

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szent István erkölcse 2018.07.02. 17:00:56

Példa értékű szent a saját szektájában. Ezek szerint a judeokereszténység szerint erkölcsös dolog 11 éves gyerekkel házastársi kötelezettségeket teljesíttetni?  

Trackback: Vallások és a KözErkölcs 2018.07.02. 17:00:30

Amennyiben a vallásoknak köze lenne a közerkölcshöz, akkor a papok nem erőszakolnának meg gyerekeket, nem lennének öngyilkos merénylők és a nők egyenjogúak lennének a férfiakkal.

Trackback: Papok pedofil-biztos felszentelése 2018.07.02. 16:59:57

Katolikus papok pedofil-biztos felszentelési eljárása a fütyiguillotine.

Trackback: Pedofil tettenérés 2018.07.02. 16:59:39

  Ez egy lengyel karikatúra magyarosítása. Józef Wesolowski ellen a vatikáni bíróság eljárást folytatott pornográfia és kiskorúak elleni szexuális visszaélések miatt. A volt érseket 2013 augusztusában mentették fel, miután kiskorúak elleni szexuális...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.