Államvilág

Kozmosz újratöltve: egy estére helyre állt a világegyetem

2019. szeptember 01. - Békés Gáspár

img_20190822_210902453_2.jpg

Békés Gáspár: Rendhagyó élménybeszámoló következik, melyet két elfogult Kozmosz-rajongó publicista/aktivista jegyez. Azonban okkal rajongunk eme együttesért, mivel az egyik legtársadalomkritikusabb zenekarként számtalan boldog pillanatot okoztak a NER árnyékában is, számaik zenileg és szövegileg is kiemelkedő alkotások.

Szolga Bálint: Voltak a történelemben nagy zenekari összeállások, akár egy koncertre akár egy stúdiólemezre, vagy csak egy turnéra. Viszont arra nem sokan számítottak (köztük én sem), hogy Magyarország egyik legjobb rendszerkritikus zenekara, a Kozmosz röpke két évvel a feloszlásuk után visszatér egy koncert erejéig.

BG: Nekem a Kozmosz megszűnése felért egy kisebb nemzethalállal, így hihetetlenül örültem, hogy még egyszer láthatom őket. A korábbi koncertjeik a legjobb élményeim közé tartoznak, így magasak voltak az elvárásaim. Szerencsére nem okoztak csalódást, és lényegében az első pillanattól kezdve biztosak lehettünk, hogy ez is egy terápiás erejű, felszabadító este lesz. A Found Items kezdett friss nagylemezükkel, majd pár új Bajnoq szám után megjelent a Kozmosz teljes személyzete.

SZB: A Bajnoq hozott két új zeneművet, amely a nem tökéletes hangosítás miatt nem volt a legélvezetesebb, viszont a már bemutatott műveikkel nem okoztak csalódást. Ha ki kellene emelnem egy olyan számot, amely tökéletesen leírja a jelenlegi magyar közhangulatot, az mindenképpen a frissen bemutatott Nekem te nem vagy senkim lenne. A legenda szerint a zenét szerző Zsombor hazafele biciklizett, amikor eszébe jutott, hogy Orbán mekkora egy ... senki, és kiírta magából a frusztrációját.

 

img_20190822_212452470.jpg

 

BG: „Széchenyi, bocs, a terv máshogy alakult.” Az ilyen zseniális sorok miatt az ember már-már sajnálná, ha NER hiányában soha nem születnének meg. Mindig lenyűgöz, hogy milyen elementáris erővel rezonál az épeszű emberek frekvenciáján a Bajnoq-Kozmosz-WNTS-univerzum minden sora, hogyan fogalmazza meg mindannyiunk frusztrációját. Az első sorokban ráadásul mindenki kívülről tudta a szöveget, így egy igazi keménymag képviseltette magát. A hangulat már a Bajnoq-számoknál is fel volt pörögve, de a Kozmosz daloknál mindenki szétugrálta magát. Itt nem volt szükség ’kezeketfelezésre’ vagy aerobik-edzést idéző guggoltatásra!

SZB: A Kozmosz színpadra lépése számomra egy remek történelemóra volt, hiszen életemben először láttam a már aktívan nem játszó bandát együtt élőben. Rendkívül boldog voltam, amikor +1 számként a személyes kedvencem csendült fel, a picit lemondó hangvételű ámde legalább annyira inspiráló Azt Mondták. Meglepődve hallottam, hogy a vokálok szinte semmiben sem tértek el a stúdiófelvételeken hallhatóktól, sőt Dani hangja élőben sokkal tisztább és ütősebb. A hangosítást ugyan már egyszer említettem, viszont fontos kiemelni, hogy ez egy javítandó pont.

 

 

BG: Én ezen a koncerten hallottam először a Valahogy című számot, és egészen meghatódtam tőle. A szövegben magamra ismertem, én is sokszor úgy érzem, hogy a folyamatos aktivizmus, civil teherviselés elemészti az embert, sokszor a legrosszabbat hozza ki belőlem, és túl sötéten látom a dolgokat. Ez a dal így kettős értelemmel bír.

„Valahogy félrecsúsztak a dolgok,

ez a rosszabbik felünk

Ki szeretne velünk lenni,

ha mi vagyunk ellenünk?

 

Valahogy mélyre másztunk a gyűlöletben

Hogy lehet, hogy nincsen nagyobb cél?

Valahogy jobbnak kéne lenni az ördögnél”

 

 

SZB: A koncert után rögtön gazdagodtam egy relikviával, egy eredeti Kozmosz/Bajnoq dobverő gazdája lettem, azonban akkor még nem is sejtettem, hogy egy teljesen aláírt Okosak Földje lemez büszke tulajává is válhatok, ráadásul a banda idézőjeles ötödik tagja, az utolsó A38-as koncerten játszó Peti is dedikálta a borítót. A banda tagjai egyébként civilben nagyon jófejek, sikerült egy pár szót váltanom velük. Az egésznek olyan benyomása volt, hogy a színpadon rocksztárok, a színpadon kívül pedig teljesen átlagemberek, akik nem viselkednek egoistán.

 

 

BG: „Szabadság, szerelem”; ez a két tematika határozza meg a zenéjüket, nem véletlenül idézik is Petőfit dalaikban. Ezzel pedig nem nehéz azonosulni, elvégre sokunkat határoz meg ez a mentalitás. A közös hullámhossz, a kiváló zenészek és számok, illetve a szuper közönség miatt a koncert egy igazi 10/10-es élmény volt. Lesz-e még ilyen? Ki tudja, mindenesetre ha minden koncerten ilyen teltházas mindentbele lenne, akkor biztos több kedvük lenne visszatérni. Szóval csak hajrá, kozmonauták, lesz még ebből Kossuth-díj! Kövessétek az együtteseket a facebookon, hallgassátok a számokat Spotifyon!

Ha szeretnétek felfedezni a teljes magyar kritikus zenei vonalat, akkor ezt a playlistet ajánlom.

 

Egészséges betegek, szegény gazdagok: a szűrővizsgálat mint légüres tér

 Egyre gyakrabban olvasni a nemibetegségek hazai terjedéséről, nem alaptalanul; az elmúlt években jelentősen nőtt a fertőzöttek száma, melynek számos oka van. A legtettenérhetőbb ok az óvszerhasználat hiánya, amely elsősorban a rendkívül elavult, hiányos és sokszor konkrétan hiányzó szexuális felvilágosításra vezethető vissza, illetve az óvszerek kényelmetlenségére és megbízhatatlanságára (utóbbit könnyen lehetne orvosolni). A szexuális felvilágosítás gyatra minősége természetesen a katasztrofális oktatatáspolitika következménye, mely évtizedek óta, de a NER alatt különösképp tömi a gyerekek fejét lexikális tudással egy poroszos tekintélyelvű rendszerben, ahelyett, hogy a társas, közösségi léthez elengedhetetlen készségeket és tudást adjon át. Meg kell tanulni a logaritmust, de azt nem, hogyan kell feladni egy levelet, vagy hogy miből áll egy menstruációs ciklus valójában, illetve, hogy milyen előnyökkel-hátrányokkal járnak a különböző fogamzásgátló módszerek; utóbbiról, illetve a nemibetegségekről 16 éves korban beszélnek csak alapvetően a diákoknak (!). A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felmérései megmutatják, hogy a fiatalok mindössze 18%-a tartotta jónak a felvilágosító órát, 18%-nak pedig konkrétan nem is volt.

„magyar oktatási rendszerben ugyanis a jól kidolgozott kerettanterveknek és minisztériumi előírásoknak legfeljebb érintőleges közük van a valósághoz. Egy, 18 felsőoktatási intézményre kiterjedő kutatás eredményei alapján például a pedagógusok továbbra sem alkalmasak a nemi felvilágosítással kapcsolatos feladatok ellátására.”

Szabó Zoltán, Zsuppán András, Magyar Narancs  

A rendszer csődjét még véletlenül az udvari TV-ben is sikerült megállapítani:

A felvilágosítás hiányoságai mellett adódik egy még komolyabb akadály azoknak, akik felelős szexuális életet szeretnének élni a megfelelő tudás birtokában:

Ha valaki szeretné ellenőrizni, hogy egészséges-e, akkor el kell látogatnia a legközelebbi bőrgyógyászat és nemibeteg-gondozóba (nők mehetnek nőgyógyászhoz). Teljesen mindegy, hogy az ember tünetmentes/egészséges, és rutinból jár(na) esetleg ellenőrzésre, egyből meg van bélyegezve, mint beteg, felelőtlen ember. Ennél abszurdabb egészségpolitikai nevezéktant nehezen lehetne kitalálni. Külföldön értelemszerűen szexuális egészségközpontnak, családtervezési centrumnak stb. hívják a szűrővizsgálatot bonyolító intézményeket.

Akit esetleg ez nem tántorított el, ahogy a (harmadik kerületben) többhónapos várólista sem, az utána túlterhelt, leharcolt és olykor bunkó orvosokkal találkozik, akik olykor kifejtik, hogy csak azért megy az ember szűrésre, mert csapodár és felelőtlen, sőt, még a bibliai idézetek is előkerülnek.

Hiába bíztat számos szakportál, állami szerv és ismert személy a tízparancsolat szűrés fontosságára, az említett problémák mellett ennek árát szinte mindig elfelejtik említeni. Egy teljes szűrővizsgálat ára 19 000 Ft az állami egészségügyben! Mindezt úgy, hogy az ember rengeteg pénzt fizet TB-járulékként. Merthogy az állam nem támogatja az ingyenes szűrővizsgálatokat, minek is az, ugye, ahogy egyébként nálunk sújtja a világon a legmagasabb adó a fogamzásgátló eszközöket is (volt pedig ennek csökkentésére PM-es javaslat).  Ráadásul Budapest legnagyobb kerületében az ehhez kapcsolódó árlista sehol nem érhető el. Ugyanez a helyzet egyébként Debrecenben is, és feltehetőleg számos más helyen. Az Óbudai Rendelőintézet adminisztratív vezetőjének fogalma sem volt, hol található erről információ, majd annyit mondott, nézzem meg a honlapon; itt csak más laborvizsgálatok ára volt feltüntetve, igaz azok is részben olvashatatlanul, mert rosszul szkennelték be (azóta ezt legalább jelzésemre javították- nemibetegség-vizsgálatok ára továbbra sincs feltüntetve). A helyzetet tovább bonyolítja, hogy megyénkként is eltérhet a szűrések ára attól függően, hogy milyen laborban végzik el a vizsgálatokat; van, ahol HIV-szűrés ingyenes is lehet, míg máshol ez csomagban 19 000 Ft. A HPV szűrés viszont mindenhol fizetős.  

Tehát ha az ember szűrést akar végezni, akkor több hónap várakozás után helyben szembesül azzal, hogy a TB-t szorgalmasan fizetve 19 000 Ft-ot kell még fizetnie, és ezt a döntést ott helyben kell egy perc alatt meghoznia, mivel sehol nem érhető erről el információ. Mintát csak akkor vesznek, ha az ember délelőtt megy, igaz erről se szól senki, nem baj, +2-3 hónap. Örülj neki, ha nem aláznak meg.

Mivel a nemibetegségek egy része gyakran sokáig tünetmentes, az emberek elenyésző része fog ennyi pénzért ellenőrzésre járni, ha egyáltalán eszébe jutna, hiszen valószínűleg nem beteg. Pedig értelemszerűen az időben felismert betegséget könnyebb (és a TB szempontjából olcsóbb) kezelni, és megakadályozza továbbfertőzést is. Különösképp igaz ez a HPV esetében, mely óvszerhasználat ellenére is tud fertőzni, és férfiaknál főleg évekig tünetmentes lehet. Ennek ellenére ez a vizsgálat önmagában 9000 Ft-ba kerül. A HPV egyébként rendkívül diszkriminatívan sújtja a férfiakat; habár ugyanúgy okozhat rákos elváltozásokat, mint a nők esetében, a védőoltás nekik nem ingyenes, hanem a legtöbbeknek megfizethetetlen 100 000 Ft. Az Ombudsman ráadásul az ezzel kapcsolatos panaszt abszurd érveléssel elutasította. Pedig a magasabb átoltottság nemtől függetlenül nagyobb védelmet nyújtana a társadalomnak, különösképp, hogy a vakcinát a 14 éves lányok negyedénél(!) visszautasították a szülők (habár az oltóanyag biztonságos). Ahogy minden más betegségnél, itt is érvényesülhetne a csordaimmunitás, mely azokat is védené, akiket nem lehet beoltani egészségügyi okokból, vagy akik még nem kaptak vakcinát. Mindezek ellenére költséghatékonyságra hivatkozva ezt elkaszálták, majd váratlanul mégis bejelentette az EMMI, hogy kiterjesztik a fiúkra is az oltást, habár ebből a mai napig nem lett semmi. Az is nehezen érthető, hogy miért csak gyerekek kaphatják ingyenesen, ha a kutatások szerint 65 éves korig, azaz felnőttként is érdemes beadatni; miért nem teszik ingyenessé mindenkinek, főleg, ha a jelenleg felnőtt korosztály inkább él szexuális életet, mint a most 14 évesek, azaz magasabb a kockázati kategóriájuk. Ráadásul akkor oltás feltételeként szűrésen is átesnének. A vakcina terjesztése jelenleg több dimenziójában is diszkriminatív.

Összefoglalva tehát nincs megfelelő felvilágosítás, a védekezést nálunk sújtja a világ legmagasabb adóterhe, a HPV oltást csak egy szűk réteg kaphatja meg diszkriminatív módon, és a szűrővizsgálatok elérhetetlenek és megalázóak a legtöbb ember számára. Nos, így nem csoda, hogy 2016 és 2017 között 75%-al nőtt a szifiliszes betegek száma, ahogy a legtöbb nemibetegség előfordulása is meredeken emelkedik.

Összehasonlításképp azért említeném a hanyatló nyugat példáját, Franciaországot. Itt egy városon belül több szexuális egészségközpont is található, ahol a HPV-n kívül mindent szűrnek, ingyenesen és névtelenül. A helyiségben mindenütt tájékoztató, felvilágosító kiadványok, és hegyekben áll az ingyen férfi és női óvszer, a szolgáltatás minőségét mérő opcionális kérdőívek mellett. Nincs megalázás, nincs ködösítés, van viszont ingyenes és könnyen elérhető vizsgálat, ahogy annak lennie kell. Nekünk meg marad a szaporodjatok és sokasodjatok.  

Márki-Zay Péter: szeretetteljes gyerekfenyítés

 

MZP emlékezetes interjúban árulta el a gyerekek fenyítésének fortélyait. Kifejtette, hogy „fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem”. Ezek után sajnálkozott egy sort, hogy a magyar törvények túl szigorúak, és úgyse tartja be senki, és csak arra jó, hogy az embert nyaggassák vele. Én mondjuk még nem hallottam olyan esetről, hogy egy szülőt akár egy pofonért elítéltek volna, olyanról viszont nem egyszer olvastam, hogy több éves brutális bántalmazást büntetlenül követtek el szülők.

MZP szerint persze nem akárhogy  szabad gyereket ütni, csak úgy, mint Kanadában, ahol ez „korrekten le van szabályozva [sic]”.

Lényegében azt mondja, hogy azért kell engedélyezni, mert máshogy nem is lehet gyereket nevelni. Ez se nem igaz, se nem szakember MZP, hogy ezt bizonyossággal állítsa, így abszolút félrevezeti a hallgatóságot. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy ne tiltsuk be az azbesztes szigetelést, mert hát 'én még senkit nem láttam azbeszttől megbetegedni', és hát milyen jó építőanyag.

Fő, hogy ne maradjon nyoma, állítja a mogul, melyet szerinte be is tartanak. Mi rossz történhet? Ezek után a rádióinterjúban végre bekapcsolt a politikus- autópilóta, és igyekezett finomítani, a túl őszintére sikeredett pillanata után, de ezt azért nehéz hitelesnek érezni; hiába mondja, hogy ő csak 'szorítást' és 'elcipelést' ért fenyítés alatt, a kanadai verési szabályokat helyeslő mondatai után óhatatlanul is azt kell gondoljam, hogy bizony összességében nem csak szolid érintések alkalmazását támogatja, főleg, hogy politikusként, intelligens emberként ilyen mértékben nem keverhet össze szavakat.

Szerencsére tartunk ott 2019-ben, hogy az ilyen botrányos kijelentéseknek van hírértéke, így többek között a Mérce közölt cikket erről.

 Persze MZP magyarázó bejegyzést is írt, amely ahogy az általában a magyarázkodásokkor lenni szokott, csak még rosszabb színben tünteti fel a politikust. Ebben megszakértette, hogy „senki nem lett amiatt traumatizált felnőtt, mert az édesanyja ráütött egyet a fenekére, amiért […] vendégségben eltörte a házigazda kedvenc vázáját.”  Ugyan én sem vagyok pszichológus, de biztos vagyok benne, hogy nem kell senki fenekére ütni, mert eltör egy vázát. MZP-vel ellentétben valódi (egyébként kanadai) szakértők szerint a testi és lelki gyerekbántalmazás annyira súlyos következményekkel jár, hogy az beleivódik a DNS-ünkbe. Azt már hagyjuk, hogy nemzetközi és a magyar törvények szerint a gyerekeket egyáltalán nem szabad bántani.

 Ha már a lelki bántalmazásnál tartunk, igencsak aggasztó MZP szülői ars poéticája:
A gyermeknevelésben a szülő legfontosabb feladata, hogy általa a gyermek megtapasztalja azt a FELTÉTEL NÉLKÜLI SZERETETET, amit mindannyiunk számára jelent a Mennyei Atyánk.”

Ez a kijelentés két okból zavarba ejtő: Egyrészt azért a bibliai, keresztény Isten feltétel nélküli szeretete konkrétan nem létező, hiszen milliókat ölt meg azért, mert nem teljesítették akaratát, olyan apróságokért is, mint az önkielégítés. Ábrahámot pedig poénból arra kérte, hogy ölje meg a saját fiát (a végén meggondolta magát, szuper).