Államvilág

Államvilág

Mennyit ér egy férfiélet?

Panasz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ellen az Egyenlő Bánásmód Hatóságánál

2020. január 04. - Békés Gáspár

Ma megkaptam az első HPV-elleni oltásomat. Ez a vakcina azon HPV törzsek ellen véd, melyek a nemi szemölcsök 90%-ért és a méhnyakrák-megbetegedések 90%-ért felelősek.

A HPV nem csak a nőknél, de a férfiaknál is okozhat daganatos megbetegedéseket, ezért mindent meg szeretnék tenni, hogy elkerüljem ezeket. Mivel a HPV-fertőzés szexuális kontaktus nélkül is terjed, illetve még óvszerhasználat mellett is (habár kevésbé), így rendkívül fontosnak tartom, hogy óvjam a saját és mások egészségét is ezzel az oltással akkor is, ha felelős szexuális életet élek. A HPV annyira gyakori, hogy majdnem minden felnőtt megfertőződik az élete során legalább egyszer, viszont a legtöbbször tünetmentesen. Így a védőoltások rendkívül fontosak, hiszen úgy is lehet az ember hordozó, hogy nem tud róla. Persze mondhatja erre bárki, hogy akkor járjon az ember szűrésre, és habár én évente megyek is, a társadalombiztosítás ezt nem fedezi, 19 000 forintba kerülnek a szűrővizsgálatok, melyek a HPV esetében férfiaknál nem megbízhatóak. Erről írtam korábban is már.

 A HPV oltást is csak nagyon kevesek engedhetik meg maguknak, hiszen kizárólag a 14 év alatti lányoknak ingyenes, mindenki másnak 100 000 forint! Ezt a legtöbb magyar család nem tudja kifizetni (a magyar vásárlóerő az európai átlag 47%-a) ezáltal rendkívüli módon diszkriminálja a 14 év fölöttieket és a férfiakat, gyakorlatilag a többségnek elérhetetlenné téve ezt az oltást. Mindez teljesen ellentmond a tudományos – orvosi konszenzusnak, mely kimondja, ha 14 -26 éves korig, nemtől függetlenül hatásos az oltóanyag. A csordaimmunitás jegyében a gyakran tünetmentes férfiak fertőzési arányát is lehetne csökkenteni, magasabb átoltottság esetén az immunkompromittáltak is védve lennének, ahogy más oltások esetében is így van. Jelenleg az átoltottság csak 39% a 2018-19-es tanév diákjai között, azaz a felnőtteket is beleszámolva nagyon messze vagyunk a más betegségeknél elvárt 90+ százalékos átoltottságtól.

Felháborítónak tartom, hogy havi 7500 forint járulékért sem ingyenes szűrés, sem támogatott védőoltás nem jár egy veszélyes betegség ellen, miközben megalázóan alacsony bérek miatt 25 000 ápoló hiányzik az összeomlott egészségügyből. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tudománytalan és felelőtlen diszkriminatív hozzáállása miatt panaszt nyújtottam be az Egyenlő Bánásmód Hatóságának kor – és nem alapú diszkrimináció miatt. Ezt elutasították, arra hivatkozva, hogy az országgyűlés döntéseivel, ebben az esetben egy törvénnyel szemben csak az Alkotmánybíróság foglalkozhat, oda meg magánszemélyként nem lehet fordulni. 

Nem én vagyok az első, aki az egyenlőségért küzd; a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság már 2018-ban az ombudsmanhoz fordult az ügyben, aki elutasította a kérvényüket, arra hivatkozva, hogy nem költséghatékony. A WHO-ra hivatkozott, mely szerint ha a női átoltottság eléri a 80%-ot, az elég. Nos Magyarországon közel sem éri el ezt arányt, de biztos jó volt statisztikát idézni. A kormányzati álláspont szerint a férfiak kevésbé betegednek meg HPV-től, de ez nem igaz.

A U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint ma már több HPV által okozott szájüregi rákos esetet diagnosztizálnak férfiaknál, mint méhnyakrákot nőknél. De az én életem ezek szerint nem ér annyit.

Gondolom az év végi 14 milliárd sportkluboknak költséghatékony. De hogy egészségügyi példát vegyünk, az izomsorvadás-ellenes gyógyszer is biztos költséghatékony, mely darabonként 700 millió forintba kerül, mégis támogatott gyógyszerré vált.

Az ANTSZ szerint meg azért nem jár a fiúknak oltás, mert ők nem kaphatnak méhnyakrákot. Valóban, ők másfajta rákot kaphatnak, és megfertőzhetnek másokat, de ez úgy tűnik az ANTSZ-t nem zavarja.

Nekem elegem van a politikai szájkaratéból, elég volt a kamuadatokból, a kuruzslásból. Minden 26 év alatti embernek járjon az ingyenes HPV oltás!

A bejegyzés trackback címe:

https://allamvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5915386660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fairlane 2020.01.04. 17:33:20

Nem csordaimmunitás, hanem nyájimmunitás.
A 14-26 év közötti hatásosságról hol találtál infot?

Hórukk 2020.01.04. 17:59:43

Méhnyakrákba többnyire nők halnak bele. Másrészt ha a nők nem lennének fertőzöttek, akkor a férfiak túlnyomó többsége sem kapná el a vírust. Prosztatarákszűrésre kell járni, az meg a nőknek nem jár.

NoOne 2020.01.04. 22:59:54

@Hórukk: a darab-darab összehasonlítgatást az ovis kort meghaladva nem kellene erőltetni. Ez alól is kivételek a politikusok, nyilván nem jó értelemben. (Ha megállsz egy óvoda kerítése mellett amikor kint vannak a gyerekek, és utána megnézed a parlamenti közvetítést, gyorsan rájössz , hogy miért. Csak a gyerekek többnyire még fejlődnek.)
A HPV esetében nem a férfi-nő ellentét "hegyezése" kellene, hogy legyen a lényeg, hanem az, hogy mindkét nemet a megfelelő időben oltva az átoltottság mielőbb elérése. Bőven érne annyit, mint egy stadion, és gyanítom nem kerülne többe. Sokaknak tudna (tudott volna) segíteni. Nyilvánvaló a jelenlegi ismereteim szerint, hogy a férfiak esetében sokkal kisebb a visszafordíthatatlan egészségkárosodás veszélye, de nem feltétlenül jó nézni még azt sem, ha a kedvesed/feleséged aggódva várja a kenet értékelését, azt meg főleg, ha további fejlemények várhatók.

bionic(k) 2020.01.05. 00:16:52

Csak egy apró javítás: tavalyi évtől már a 14 év alatti fiúknak is ingyenes (nagyon helyesen), az én unokaöcsém is megkapta. Tudom, hogy nem vigasztal, az én gyerekkoromban még nem volt oltás, úgyhogy most nőként nekem is ugyanúgy 100 000 Ft-ba fájt, mint neked férfiként.

fules170 2020.01.05. 05:42:20

@bionic(k): erre vonatkozó adatot én nem találtam. amit sikerült megtalálnom, hogy vizsgálja a kormány az oltás 14 év alatti fiúk részére történő ingyenes beadását
ha volna több info örömmel enném.

gabardin 2020.01.05. 08:28:06

egy apró észrevétel; minek kéne még beleférnie a havi 7.500,-Ft eg.biz. járulékba?
(ami nevetségesen kevés)
a semmiből nyilván nehéz összespórolni 100e forintot...
amúgy egyetértek

Nyilasm 2020.01.05. 09:54:37

@Hórukk: A nők nem fertőződnének meg, ha a férfiak nem hordoznák a vírust, amiről esetleg nem is tudnak.
Mindenesetre szerencsés lenne minkét nem fiatalkori oltása.

bionic(k) 2020.01.05. 10:04:40

@fules170: tévedtem, tényleg nem vezették még be országosan. Viszont vannak önkormányzatok, akik finanszírozzák, ezzel kevertem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.01.05. 11:43:20

Ez az eset is tipikus példája a nők férfiak általi elnyomásának. :P
süti beállítások módosítása