Államvilág

Államvilág

Egészséges betegek, szegény gazdagok: a szűrővizsgálat mint légüres tér

2019. július 29. - Békés Gáspár

 Egyre gyakrabban olvasni a nemibetegségek hazai terjedéséről, nem alaptalanul; az elmúlt években jelentősen nőtt a fertőzöttek száma, melynek számos oka van. A legtettenérhetőbb ok az óvszerhasználat hiánya, amely elsősorban a rendkívül elavult, hiányos és sokszor konkrétan hiányzó szexuális felvilágosításra vezethető vissza, illetve az óvszerek kényelmetlenségére és megbízhatatlanságára (utóbbit könnyen lehetne orvosolni). A szexuális felvilágosítás gyatra minősége természetesen a katasztrofális oktatatáspolitika következménye, mely évtizedek óta, de a NER alatt különösképp tömi a gyerekek fejét lexikális tudással egy poroszos tekintélyelvű rendszerben, ahelyett, hogy a társas, közösségi léthez elengedhetetlen készségeket és tudást adjon át. Meg kell tanulni a logaritmust, de azt nem, hogyan kell feladni egy levelet, vagy hogy miből áll egy menstruációs ciklus valójában, illetve, hogy milyen előnyökkel-hátrányokkal járnak a különböző fogamzásgátló módszerek; utóbbiról, illetve a nemibetegségekről 16 éves korban beszélnek csak alapvetően a diákoknak (!). A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány felmérései megmutatják, hogy a fiatalok mindössze 18%-a tartotta jónak a felvilágosító órát, 18%-nak pedig konkrétan nem is volt.

„magyar oktatási rendszerben ugyanis a jól kidolgozott kerettanterveknek és minisztériumi előírásoknak legfeljebb érintőleges közük van a valósághoz. Egy, 18 felsőoktatási intézményre kiterjedő kutatás eredményei alapján például a pedagógusok továbbra sem alkalmasak a nemi felvilágosítással kapcsolatos feladatok ellátására.”

Szabó Zoltán, Zsuppán András, Magyar Narancs  

A rendszer csődjét még véletlenül az udvari TV-ben is sikerült megállapítani:

A felvilágosítás hiányoságai mellett adódik egy még komolyabb akadály azoknak, akik felelős szexuális életet szeretnének élni a megfelelő tudás birtokában:

Ha valaki szeretné ellenőrizni, hogy egészséges-e, akkor el kell látogatnia a legközelebbi bőrgyógyászat és nemibeteg-gondozóba (nők mehetnek nőgyógyászhoz). Teljesen mindegy, hogy az ember tünetmentes/egészséges, és rutinból jár(na) esetleg ellenőrzésre, egyből meg van bélyegezve, mint beteg, felelőtlen ember. Ennél abszurdabb egészségpolitikai nevezéktant nehezen lehetne kitalálni. Külföldön értelemszerűen szexuális egészségközpontnak, családtervezési centrumnak stb. hívják a szűrővizsgálatot bonyolító intézményeket.

Akit esetleg ez nem tántorított el, ahogy a (harmadik kerületben) többhónapos várólista sem, az utána túlterhelt, leharcolt és olykor bunkó orvosokkal találkozik, akik olykor kifejtik, hogy csak azért megy az ember szűrésre, mert csapodár és felelőtlen, sőt, még a bibliai idézetek is előkerülnek.

Hiába bíztat számos szakportál, állami szerv és ismert személy a tízparancsolat szűrés fontosságára, az említett problémák mellett ennek árát szinte mindig elfelejtik említeni. Egy teljes szűrővizsgálat ára 19 000 Ft az állami egészségügyben! Mindezt úgy, hogy az ember rengeteg pénzt fizet TB-járulékként. Merthogy az állam nem támogatja az ingyenes szűrővizsgálatokat, minek is az, ugye, ahogy egyébként nálunk sújtja a világon a legmagasabb adó a fogamzásgátló eszközöket is (volt pedig ennek csökkentésére PM-es javaslat).  Ráadásul Budapest legnagyobb kerületében az ehhez kapcsolódó árlista sehol nem érhető el. Ugyanez a helyzet egyébként Debrecenben is, és feltehetőleg számos más helyen. Az Óbudai Rendelőintézet adminisztratív vezetőjének fogalma sem volt, hol található erről információ, majd annyit mondott, nézzem meg a honlapon; itt csak más laborvizsgálatok ára volt feltüntetve, igaz azok is részben olvashatatlanul, mert rosszul szkennelték be (azóta ezt legalább jelzésemre javították- nemibetegség-vizsgálatok ára továbbra sincs feltüntetve). A helyzetet tovább bonyolítja, hogy megyénkként is eltérhet a szűrések ára attól függően, hogy milyen laborban végzik el a vizsgálatokat; van, ahol HIV-szűrés ingyenes is lehet, míg máshol ez csomagban 19 000 Ft. A HPV szűrés viszont mindenhol fizetős.  

Tehát ha az ember szűrést akar végezni, akkor több hónap várakozás után helyben szembesül azzal, hogy a TB-t szorgalmasan fizetve 19 000 Ft-ot kell még fizetnie, és ezt a döntést ott helyben kell egy perc alatt meghoznia, mivel sehol nem érhető erről el információ. Mintát csak akkor vesznek, ha az ember délelőtt megy, igaz erről se szól senki, nem baj, +2-3 hónap. Örülj neki, ha nem aláznak meg.

Mivel a nemibetegségek egy része gyakran sokáig tünetmentes, az emberek elenyésző része fog ennyi pénzért ellenőrzésre járni, ha egyáltalán eszébe jutna, hiszen valószínűleg nem beteg. Pedig értelemszerűen az időben felismert betegséget könnyebb (és a TB szempontjából olcsóbb) kezelni, és megakadályozza továbbfertőzést is. Különösképp igaz ez a HPV esetében, mely óvszerhasználat ellenére is tud fertőzni, és férfiaknál főleg évekig tünetmentes lehet. Ennek ellenére ez a vizsgálat önmagában 9000 Ft-ba kerül. A HPV egyébként rendkívül diszkriminatívan sújtja a férfiakat; habár ugyanúgy okozhat rákos elváltozásokat, mint a nők esetében, a védőoltás nekik nem ingyenes, hanem a legtöbbeknek megfizethetetlen 100 000 Ft. Az Ombudsman ráadásul az ezzel kapcsolatos panaszt abszurd érveléssel elutasította. Pedig a magasabb átoltottság nemtől függetlenül nagyobb védelmet nyújtana a társadalomnak, különösképp, hogy a vakcinát a 14 éves lányok negyedénél(!) visszautasították a szülők (habár az oltóanyag biztonságos). Ahogy minden más betegségnél, itt is érvényesülhetne a csordaimmunitás, mely azokat is védené, akiket nem lehet beoltani egészségügyi okokból, vagy akik még nem kaptak vakcinát. Mindezek ellenére költséghatékonyságra hivatkozva ezt elkaszálták, majd váratlanul mégis bejelentette az EMMI, hogy kiterjesztik a fiúkra is az oltást, habár ebből a mai napig nem lett semmi. Az is nehezen érthető, hogy miért csak gyerekek kaphatják ingyenesen, ha a kutatások szerint 65 éves korig, azaz felnőttként is érdemes beadatni; miért nem teszik ingyenessé mindenkinek, főleg, ha a jelenleg felnőtt korosztály inkább él szexuális életet, mint a most 14 évesek, azaz magasabb a kockázati kategóriájuk. Ráadásul akkor oltás feltételeként szűrésen is átesnének. A vakcina terjesztése jelenleg több dimenziójában is diszkriminatív.

Összefoglalva tehát nincs megfelelő felvilágosítás, a védekezést nálunk sújtja a világ legmagasabb adóterhe, a HPV oltást csak egy szűk réteg kaphatja meg diszkriminatív módon, és a szűrővizsgálatok elérhetetlenek és megalázóak a legtöbb ember számára. Nos, így nem csoda, hogy 2016 és 2017 között 75%-al nőtt a szifiliszes betegek száma, ahogy a legtöbb nemibetegség előfordulása is meredeken emelkedik.

Összehasonlításképp azért említeném a hanyatló nyugat példáját, Franciaországot. Itt egy városon belül több szexuális egészségközpont is található, ahol a HPV-n kívül mindent szűrnek, ingyenesen és névtelenül. A helyiségben mindenütt tájékoztató, felvilágosító kiadványok, és hegyekben áll az ingyen férfi és női óvszer, a szolgáltatás minőségét mérő opcionális kérdőívek mellett. Nincs megalázás, nincs ködösítés, van viszont ingyenes és könnyen elérhető vizsgálat, ahogy annak lennie kell. Nekünk meg marad a szaporodjatok és sokasodjatok.  

A bejegyzés trackback címe:

https://allamvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8914985440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása