Államvilág

Államvilág

A politikai árokháborúban még a legjobbak is elfáradnak

Válasz Karafiáth Orsolya Lassan már magam sem tudom, hogyan lehetne ezt a hazát jól szeretni című cikkére

2019. március 16. - Békés Gáspár

 

A vészharangok kongása alapzaj lett.”

Valóban, minden egyes nappal fáradtabbak leszünk, egyre kevésbé és kevesebben háborodunk fel a napi szintű jogtiprásokon. Ezért is mondja Karafiáth, hogy meg kell válogatnunk, hogy a maradék figyelmünket mire irányítjuk. Ez a politikai hadigazdaság a demokrácia felszámolásának egyik utolsó állomása, a felismerése pedig elengedhetetlen. Valóban, a szerzőnek abban igaza van, hogy itt már nem lehet hibázni, időt vesztegetni. Én magam is kritikus vagyok olykor mondjuk az O1G szimbolikával vagy a Nagy Blanka-effektussal kapcsolatban. Nem is lenne ezzel gond, ha ezt nem egy hibás példán keresztül mutatná be.

„különbséget tegyünk a cenzúra és az egyszerű hülyeség, emberi sutaság között.”

Mondja Karafiáth azzal kapcsolatban, hogy egy iskolás diákot nem engedtek verset mondani a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának ünnepségén, mert a kiválasztott Petőfi mű igencsak kritikus hangvételű és politikailag áthallásos volt. Karafiáth ebből azt szűri le, hogy a történetnek

„nincs köze cenzúrához, elnyomáshoz, nem jelenti a demokrácia végét. Csupán arról szól, hogy a szervező felnőttek rosszul mérték fel a helyzetet.”

Nos, ez az a pont, ahol a szerző érvelése elcsúszik; ugyan a cenzúrához valóban nincs köze a történetnek, az elnyomáshoz annál inkább. Azon felül, hogy a verset választó iskolaigazgató szövegértési képessége nem haladja meg egy szobanövényét, a versmondó diákot kegyetlenül megalázták. Itt az elnyomás nem a cselekedet céljából, hanem a folyamatából látszik: Egy diák, aki alapból heti 60+ órát tanul hetente, kevéske szabadidejében a szabadság ünnepére verset tanul, azonban emberszámba se veszik, hiszen a felnőttek a feje fölött csatároznak a mikropolitikai kozmoszban, ő pedig járulékos veszteség. Az elvégzett munkát, feleslegesen befektetett időt semmibe venni pedig igenis igazságtalan; Azt fel sem fogták a szervezők, hogy egy nekik szívességet tevő fiatalnak okoztak hatalmas csalódást a nemzet ünnepén. Ami rosszabb, hogy az egyébként kifejezetten művelt és általam is nagyra tartott Karafiáth sem érti, hiszen kifejti, hogy:

„Kislányként rengeteg ünnepségen szavaltam, november hetedikéken például, izgultam, büszke voltam, és politikailag bizony semmilyen szinten nem voltam képben. Ez a mostani kisfiú sem a jogfosztása és a cenzúra miatt zokogott (feltételezem, főképp, hogy az édesapja is hangsúlyozta, hogy ők nem foglalkoznak ilyesmivel), hanem mert elrontották a szereplési lehetőségét.”

Ez az idézet pedig a legrosszabb cinikus, korsoviniszta beszólásokat idézik, mivel minden fiatal tudja, hogy ha fel mer lépni egy színpadra, akkor utána megmondják neki, hogy ő biztos csak szerepelni akar, mondanivalója, saját gondolata nem lehet, őt csak felhasználják. Mondja ezt Karafiáth úgy, hogy például Szolga Bálint diákaktivista barátom már 14 évesen politikailag aktív volt, 15 évesen a Népszavában publikált, politikai blogját pedig több, mint 300 000-en olvasták. Ahogy pontosan tudom magamról is, hogy már az óvodában javasoltam társaimnak, hogy fogadjanak ügyvédet, ha az óvónénik igazságtalanok velük, és általános iskolásként is pontosan tudtam, mikor hogyan fosztottak meg minket emberi méltóságunktól. Különösen súlyos a diákokat hülyének nézni úgy, hogy közben tegnap több, mint egymillió fiatal sztrájkolt egy fenntartható jövőért, az a korosztály, aki Karafiáth szerint ’nincs képben’.

Amellett, hogy a szerzőnek nincs igaza, a szomorú az, hogy valójában érveléstechnikai eszköznek érződik, mintha azért bagatellizálná el az ügyet, hogy a cikk második felében említett állami kitüntetések valóban felháborító és aggasztó fejleményeiről írjon. Mintha a társadalom korsoviniszta berendezkedése tudatalatt arra késztette volna, hogy a legvédtelenebb csoporttal kapcsolatos hírt használja aktuális illusztrációnak, hiszen ők ezért csak nem szólnak majd, még ha sántít is az érvelés. Egyébként pár éve ezt a Kettős Mérce is eljátszotta. Nos, épp ezért nem hagyom szó nélkül.

Karafiáth arra akar rávezetni, hogy az állami díjak kiosztása nagyobb probléma, mint sok minden más, például a megalázott diák, mert szimbolikus jelentősége van. Ha valóban szimbólumról van szó, akkor jó lenne, ha abba gondolna bele, hogy mégis mit mondd el a társadalomról, az oktatásról, a fiatalok iránti viszonyunkról, ha láthatatlanok, jogfosztottak, megalázottak, még akkor is, ha ők a rendszer keretein belül a lehető legjobban meg akarnak felelni?

Ahogy a Kozmosz énekli,

„Mikor az elején lefektették a sok szabályt

Minden ember sorban állt

És én ott voltam elöl

Most meg szólnak: többre kellett volna vinnem

És önmagamban hinnem

Míg minden összedől”

 

Mit fog egy diák leszűrni abból, hogy hiába csinált mindent tökéletesen, mégis ő járt rosszul? Ez csak egy történet a diákok mindennapjaiból, mivel őket ért visszaélések hihetetlen mértéket öltenek, csak erről kényelmesebb nem tudomást venni. Ironikus, hogy sokan aggódnak azon, hogy Orbán diktatúrát épít,

miközben az iskolákban már rég diktatúra van.

Tehát a tojás volt előbb, és nem a csirke; arra meg végképp nem jönnek rá, hogy a megalázott, intellektuálisan lobotomizált diákok, akik minden hitüket elvesztették a szabályokban, jogi keretekben és az erkölcsi normákban pontosan az ilyen események miatt olyan szélsőséges, az emberek tehetetlenségérzéséből táplálkozó pártokat támogatnak felnőttként, mint a Fidesz vagy a Jobbik. Amíg ezt nem értjük meg, és nem változtatunk ezen, addig nem lesz rendszerváltás az oktatásban is Magyarországon, és teljesen mindegy, ki milyen díjat oszt kinek. Valójában Karafiáth ironikus módon ugyan bizonyította, hogy fontos megfelelő súllyal kezelni történéseket, csak épp a példákat cserélte fel, viszont ezzel pont, hogy arra világított rá, hogy még a legjobbak se értelmezik megfelelően mindig az eseményeket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://allamvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6614692824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2019.03.17. 12:44:42

"hogyan lehetne ezt a hazát jól szeretni"

Köldöknézősen? Gyerekek ez már nagyon gáz, ez a folyamatos morfondírozás, szómágia, beszédfetisizmus.....

Gondoljátok, hogy így lesz innováció alapú gazdaság???

Blogolo Blogi 2019.03.17. 14:06:17

@nemecsekerno_007: Szar ügy értelmiséginek lenni: gondolkozni, próbálni megérteni folyamatokat, rágódni erkölcsi dilemmákon, egyáltalán vitatkozni másokkal. Robotnak lenni sokkal jobb.

yourmomtits 2019.03.17. 15:03:37

@Blogolo Blogi: lol, neked fogalmad sincs milyen értelmiséginek lenni.

2019.03.17. 15:45:23

Bocs, de egyrészt ki a faszom ez a Karafiáth Orsolya?
Valami megmondó ember? Feminista? Liberális?

Másrészt mindig érdekelt, hogy egyesek miért gondolják úgy, hogy Ők tudják a tutit, a többi ember meg ne gondolkozzon, csak úgy álljon be a sorba, mint valami uniformista agyatlan birka.
Nos, "lószart mama"...

nemecsekerno_007 2019.03.17. 15:51:36

@Blogolo Blogi: Muhahhaahahahahaha!!!

Az akikről te beszélsz, a Kádár-rendszer értelmisége ill. a baloldali értelmiség. Az adófizetők pénzéből tartott megmondóemberek akik osztják az észt az adófizetőknek és ha azok nem foglalkoznak vele akkor le akarják váltani őket. Mucsai idióták, akik nem értik a fennkölt gondolatokat... Muhahahahaha....

Ezek inkább olyanok mint régen a papok....

csakférfi 2019.03.17. 16:14:08

@Látens Inszinuáció:
Orsolya kicsoda?
Egy nö.....ilyen-olyan.
Az hogy önmagàt minek képzeli....szimbolizàlja.....azt leírta.
Önmagàért beszél a sok-sok viziò.
:)

"Senkinek nincs abszolút hatalma még informális utakon sem. Platón szerint abszolút hatalmat még erényes embernek sem szabad adni.[2] Lord Acton szerint "A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom abszolút korrumpál".

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Jogállam

Valaki mindig megpròbàl "nagyot àlmodni"
Így megy ez.Még Karafiàth Orsolya is.
Igaz...."sok beszédnek , sok az alja".
:)

Jakab.gipsz 2019.03.17. 16:19:53

T. Békés Gáspár !

"Ahogy pontosan tudom magamról is, hogy már az óvodában javasoltam társaimnak, hogy fogadjanak ügyvédet, ha az óvónénik igazságtalanok velük"

Ilyen ostobaságot az agymosáson átesett a Maoista vörösgárdisták műveltek, aztán Pol Pot gyermek katonái már nem vacakoltak a joggal, a a tanárokat és a szemüvegeseket egyaránt lelőtték.

Mielőtt legközelebb megnyikkansz irány a könyvtár, istenek éjsötét műveletlen barma.

Larry Silverstein 2019.03.17. 16:20:06

Ez a karafiat orsolya az uj Kunnhalmi? Meg nem hallottam rolla.

csakférfi 2019.03.17. 16:21:36

@yourmomtits:

"lol, neked fogalmad sincs milyen értelmiséginek lenni."

Leírnàd?
Nekem ....egy senkinek.....egy gyàri melòsnak....egy értelmetlennek...ha màr Te tudod milyen az értelmiseg.
Mindig is érdekelt.

Blogolo Blogi 2019.03.17. 16:28:23

@nemecsekerno_007: Mármint az adófizetőket akarják leváltani adófizetők pénzéből tartott megmondóemberek akik osztják az észt az adófizetőknek?

Milyenek voltak régen a papok? Megministráltak téged?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.17. 16:46:22

Ha a karfiáthoknak és karalányothoknak nem tetszik valami az jó jel, hogy az a valami helyes, pozitív dolog.

csakférfi 2019.03.17. 17:05:17

@Blogolo Blogi:

"Szar ügy értelmiséginek lenni: gondolkozni, próbálni megérteni folyamatokat, rágódni erkölcsi dilemmákon, egyáltalán vitatkozni másokkal."

Az mégcsak hogy "szar" .....még elmegy.
De hogy annyi hazudozàs...megtévesztés...gyülölet...harag....megvetés...lenézés....köpködés....gyalàzkodàs...tiszteletlenség.....van.
Na az az "istenverése".
Karafiàth sem tesz màst.
Ez lenne az értelmiség?

"Életpályája
Szerkesztés
1995-től 1999-ig az ELTE bölcsészkarán könyvtár és észt szakon, majd 1998–2002 között magyar–könyvtár tanárszakon tanult. A Ludwig Múzeumban könyvtáros és irodalmi rendezvények szervezője volt 2005 júniusáig. 2006 nyaráig a Kréta iskolai magazinnál dolgozott szerkesztőként. Újságíróként működött, kritikái, recenziói, tárcái és interjúi rendszeresen olvashatóak a Könyvhét, litera.hu, a Magyar Könyvgyűjtő és az Elle hasábjain.

Az Elektrik Bugi Kommandó együttesben énekelt.,

Wiki idézet.

nemecsekerno_007 2019.03.17. 18:08:01

@Blogolo Blogi: Milyenek, milyenek?

- érthetetlen nyelvet beszéltek és nem tűrtek ellentmondást
- aki ellentmondott azt keresztre feszítették
- és beszedték az egyházi tizedet.......

na ilyen a Kádár-rendszerben gyökerező, "ballibbá" vedlett, ellenzéki értelmiségi....

és még észre se veszi....

berne 2019.03.17. 18:20:53

"Szolga Bálint diákaktivista barátom már 14 évesen politikailag aktív volt... ...pontosan tudom magamról is, már óvodában javasoltam társaimnak, hogy fogadjanak ügyvédet, ha az óvónénik igazságtalanok velük"
Szép gyerekek lehettetek...

csakférfi 2019.03.17. 19:08:00

@yourmomtits:
Nem?
Akkor felsoroljam én?
Leírjam?
Szerintem milyen az "értelmiségi "?
Ma, itt "juròpàban"?
Vagy .....ne is ...itt Magyarorszàgon.
Nos?

morph on deer 2019.03.17. 23:35:21

@nemecsekerno_007:
“Gondoljátok, hogy így lesz innováció alapú gazdaság???”

Hát már hogyne lenne!
Koreában, például.

Larrikin 2019.03.18. 00:30:22

Karafiáth mint "legjobbjaink"? Miben? Mi olyasmiben, ami közéleti kérdésekben releváns?

élesi 2019.03.18. 06:05:09

@Larrikin: Nekik lehet a legjobbjuk. Libsevikéknél nincs túl magasan a mérce...

Helga Beauty Salon. 2019.03.18. 06:44:20

A liberálisok egymás torkának is nekiesnek, ha valamelyik eltér a doktrinától és logikusabb gondolatok is keverednek az elvárt süketelésben.
Karafiáth ürgebőrbe varrott agymenése alkalmas lehet arra, hogy a rothadó Fidesz röhögjön a markába!

juletræ 2019.03.18. 07:12:20

@MAXVAL bircaman közíró:
szóval helyes dolog az, ha egy ötödikessel ( a szabadidejében) verseket magoltatunk, hogy mileyn jó lesz majd elmondani márc 15-én, aztán az egész versmondást lefújni, hogy szorrika.

Gratulálok.

juletræ 2019.03.18. 07:17:52

@csakférfi:
Többféle "értelmiségi" van.
Mindegyikre jellemzö, hogy ( mások számára) "elméleti" és "ezoterikus", "absztrakt", "hasznontalan" problémákon gondolkodnak - legyen az egy beágyazási tétel vagy a demokrácia // környezet // gazdaság állapota, jövöbeli kimenetele,

Mivel a "mások" ezeket a dolgokat nem értik , így a "mások" öket hülyének nézik. -

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.18. 07:24:49

@juletræ:

Minden ünnepség szervezésében akadnak változások.

Szerinted egy színházi előadás mindig 100 %-ban azonos a tervekben és a premieren?

Helga Beauty Salon. 2019.03.18. 07:25:38

@juletræ: Mit nem értesz? Az a vers nem illett oda amiatt a versszak miatt, mert a hülye libsik biztosan meglovagolták volna! Ki volt az a hülye aki kiválasztotta? Azt is megsúgom, hogy az egyetem parancsnokának joga van és kötelessége is beleavatkozni ilyesmibe.
Ez nem gyermekpszichológiai kérdés, nem kell sem egy gyereket, sem egy intézmény vezetőjét ilyen helyzetbe hozni, illetve liibsiknél ez teljesen tudatos volt és sikeres is!
Nagy Blanka után egy újabb gyereket kevertek a politikába, akárhogy is nézzük, aljasabb barmok vagytok mint eddig voltatok!

Measurer 2019.03.18. 07:50:17

Karafiáth - akárcsak az egyetem PR-ese - reálpolitikus, s - igaz ellenkező oldalról- nem akarja az emberi jogok megsértése miatti nemzetközi intervenciót az ünnepi megemlékezés témájává tenni :

"Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég,
Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok!
Itt minálunk nem is hajnallik még,
Holott máshol már a nap úgy ragyog.
De semmi kincsért s hírért a világon
El nem hagynám én szűlőföldemet,
Mert szeretem, hőn szeretem, imádom
Gyalázatában is nemzetemet!”

nemecsekerno_007 2019.03.18. 09:31:51

@morph on deer: Hehehehe.... Vicceskedésből nem lesz 2/3... Már az ellenzéknek Muhahahaha :)))))
süti beállítások módosítása