Államvilág

Államvilág

Diákvagyok, nem demokrata

A Diákvagyok mozgalom az elvtelen politizálás mintapéldája

2019. április 16. - Békés Gáspár

 

 a-nyelvvizsgahoz-kotott-felveteli-burkolt-vagyoni-cenzus-2.jpg

                                           forrás: Abcúg

Április 26-án tüntetést szervez a Diákvagyok mozgalom a felvételi nyelvvizsgakövetelmény ellen. Valóban, a nyelvvizsga elvárása abszurd a jelenlegi oktatási rendszerben, mivel az iskolák többsége képtelen akár középszinten felkészíteni a diákokat. A helyzet tragikumáról a Mérce írt kitűnő cikket. Az intézkedés célja az egyetemre jutás korlátozása, a társadalom általános elbutítása és az önálló, kritikus gondolkodás elpusztítása. Azonban nem lenne kisebb vétek a kritikus gondolkodás támogatásával szemben, ha elhallgatnám, hogy a tüntetést szervező

Diákvagyok egy despotikus, hiteltelen és illegitim szervezet.

Annál pedig jobbat érdemlünk, hogy magukat demokratának nevező despoták mások kétségbeesését kihasználva jussanak hatalomhoz és figyelemhez. Orbán Viktor nagyon hasonló utat járt be, és nem szóltak elegen időben, hogy szándékai nem tisztességesek. Én ezért nem hagyhatom szó nélkül a Diákvagyok szervezőinek tevékenységét sem. Tagjaikat súlyos hatalmi visszaélésekért ítélte el a Független Diákparlament.

Vegyük végig, hogyan jött létre a Diákvagyok, és miért teljesen hiteltelen:

A Diákvagyok alapja 2017-ben alakult, akkor még Nem megyek suliba! néven, egyszeri eseményként. A sztrájkkal egybekötött tüntetés volt a célkitűzés 2018 január 19-én, az oktatási rendszer súlyos hiányosságaira reakcióképp. Ehhez rövidesen csatlakozott a Független Diákparlament és én is, mint független diákaktivista (korábban FDP képviselő és koordinátor voltam, és abban az évben is informálisan együttműködtem az FDP-vel). A tüntetés szervezése sokáig jól haladt, én a tartalmi, anyagi és logisztikai feladatok jelentős hányadáért is felelős voltam. Így szereztem több százezer forintot a tüntetésre, és vettettem fel, hogy kb. 12 pontban fogalmazzuk meg követeléseinket, melyek közül többet én fogalmaztam meg. Az egyik pontot páran vitatták, mely így szólt:

Tegyék elérhetővé minden diák számára a világnézetileg semleges oktatást!

Gondolom nem kell magyaráznom, ez miért kritikus egy olyan országban, ahol több, mint 3,4x -szer annyi állami pénz jut egy egyházi fenntartású iskolában egy diákra, mint egy államiban, és ezért rengetegen kényszerülnek egyházi intézménybe más vallásúként vagy ateistaként, ahol kötelező a hitélet. Továbbá több, mint 100 településen nincs is más típusú iskola. Ennek ellenére pár szervező az említett ponttal nem értett egyet, viszont őket kétszeres szavazattöbbséggel leszavazták, a pontot elfogadta a szervezők túlnyomó többsége. A szavazás módja ellen nem emelt szót senki. Azonban amikor a tüntetésre került sor, a követeléseket tartalmazó szórólapok nyomtatásáért felelős Bognár András, Tömör Márk és Országh Olivér (utóbbiak ketten FDP képviselők voltak) kivették a nekik nem tetsző pontot a szórólapról. Erről Gyetvai Viktor (aki az FDP önjelölt despotikus szervezőbizottságának vezetője volt) értesült, azonban nem tájékoztatta szervezőtársait. Így a helyszínen derült ki a visszaélés, mely súlyos kommunikációs válságot eredményezett, hiszen a színpadon felolvasott 13. pont nem szerepelt a szórólapon, így 12, 12+1, 13 pontként lett később össze-vissza emlegetve. Az esemény után Viktor kérdőre vonva azt mondta, nem mondja meg, ki a felelős, mert nem spicli. Ezek után rövidesen az online felületen a szervezésért felelős Facebook csoportból önkényesen kizárt. Bognár Andrást hamisító ezek szerint érdemesebb volt a közös munkára. Emiatt több szervező is kilépett. Gyetvai Viktor ezek után minden FDP-s és egyéb fórumon töröltette, tiltotta, kizárta az ellenvéleményeket, tényfeltáró bejegyzéseket, hogy ne derülhessen ki többek között az FDP képviselői előtt, hogy mit tettek.

Az eseményeket feltáró FDP bizottsági vizsgálat megállapította, hogy Gyetvai Viktor, Rózsa Norbert (Viktor szervezőbizottsági társa), Tömör Márk, Országh Olivér és Bognár András visszaélést követtek el, mely az FDP Szervezeti és Működési Szabályzatába ütközik. Viktort megfosztották koordinátori pozíciójától és eltiltották a bármilyen hivataltól a ciklus végéig, ahogy Rózsa Norbertet is. Országh Olivér és Tömör Márk formális figyelmeztetésben részesült. Bognár András tettét informálisan ítélték el, mivel nem volt FDP-s.

Erre reakcióként a Gyetvait támogató képviselők egy csoportja követelte az FDP etikai bizottságától, hogy

engem örökre zárjanak ki a diákparlamentből.

Szerintük az eset feltárásával ’bomlasztottam a szervezetet’. Az ezt aláíró tagok nem mások voltak, mint

a Diákvagyok (maradék) főszervezői, azaz Gyetvai Viktor, Mohai Zsombor, Fehér Alexandra és Sipos Norbert Ferenc.

Mindezt annak ellenére kérték, hogy a Gyetvai által írt szabályzat szerint kifejezetten tilos örökre eltiltani bárkit is. Ki is dobta a bizottság a kérvényt természetesen. Azonban felveti a kérvény azt a kérdést, hogy

Milyen demokrata az, aki másokat azért akar szabálytalanul elhallgattatni, mert igazságot akarnak szolgáltatni?

 Gyetvai Viktor ellen azóta újból vizsgálat folyik az FDP-ben, mert jogosulatlanul törölt FDP fórumon bejegyzéseket a választási számadatokkal kapcsolatban, az ezt feltáró tagot pedig kizárta a csoportból. Tarnay Kristóf ellen hasonló okokból folyik eljárás, aki az FDP kommunikációs koordinátoraként cenzúráz felhatalmazás és indoklás nélkül. Tehát a Diákvagyok tagjai közül 5 embert az FDP elítélt hatalmi visszaélésért, a maradék meg örökre kitiltana bárkit, aki kifogásolta a tevékenységüket. Az ítélethirdetés után nem sokkal ezért bejelentették a szervezet egyébként többségében FDP-s tagjai, hogy a Diákvagyok megszakítja az együttműködést az FDP-vel, és önálló szervezetté alakul. Erről nem volt az FDP-ben vita, se szavazás, azaz minden demokratikus keretet nélkülözött a folyamat. Arról viszont volt megerősítő szavazás, hogy az FDP továbbra is társszervező legyen, ezt többek között Tarnay Kristóf is megszavazta, aki aztán rá nem sokkal önkényesen bejelentette, hogy a Diákvagyokot kiszervezik (alább képeken látszik). Következetességből ötös. Tarnay egyébként kommunikációs koordinátorként a következő szavakkal illeti vitapartnereit ellenzéki Bayerként:


„kamu, múmájer, gólyahülyítő, unalmas, érdektelen, faszságíró, zaklató, nárcista, höbörgő, élősködő, deviáns, invazív, idióta, önkép-zavaros; baszódj meg”

 

Ezen felül a Diákvagyokban bevezették, hogy kizárólag András és Viktor akarata érvényesülhet a továbbiakban, mert hát ugye ők a demokrácia és a diákélet kolosszusai.

Tehát adott egy diákszervezet, melynek első követelése az, hogy
Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!

Mindeközben öt tagjukat elítélték hatalmi visszaélésért, 2 másik tag örökre ki akar zárni és el akar hallgattatni valakit, miközben az egész kezdeményezést az FDP akarata ellenére, és annak megkérdezése nélkül szervezték ki illegitim módon FDP képviselők. A tisztességes tagokat vagy kizárták, vagy kiléptek, a maradék szervezők pedig inkább hamisítókat védenek. Konkrétan valószínűleg egyetlen tisztességes ember sincs a szervezők között.

Lehet mondani, hogy mindez összeesküvés-elmélet, de sajnos nem minden az, aminek látszik, a tények pedig kétséget kizáróan mutatják meg a szervezet valódi arcát. Nemrég derült ki, hogy az Amnesty International londoni központjában olyan embertelen módon bántak az alkalmazottakkal, hogy ketten öngyilkosok lettek.  A legjobbnak tartott szervezetekkel is előfordul.

Demokraták mikor zárnak ki valakit azért, mert számonkérik a szavazási eredmények tiszteletben tartását? Demokraták mikor hallgattatnak el másokat? Demokraták mikor hallgatják el a visszaéléseket? Demokraták mikor tiltanak, törölnek felhatalmazás és jogos indok nélkül? Demokraták mikor akarnak örökre kitiltani valakit, aki jogosan kérte számon őket, egy olyan embert ráadásul, aki legalább annyit tett a diákságért, mint a legjobb FDP-sek?

Nekem elegem van abból, hogy politikusok és aktivisták népmesehősnek állítják be magukat öt perc reflektorfényért, miközben pontosan azt a mentalitást képviselik titokban, ami ellen elvileg küzdenek. Egy ilyen Viktor volt már a közelmúltban, még egyre ne tartsunk igényt. Ha valódi változást szeretnék, hiteles, tisztességes és elszámoltatható képviselőkre van szükségünk, olyanokra, akik valóban hisznek a demokratikus értékekben. Megérdemeljük a tisztességes képviseletet! Ne menjünk olyan szervezet eseményére, mely illegitim! Lesz még alkalmunk kiállni az igazságért hiteles szervezés keretében!

 

Békés Gáspár a Független Diákparlament 2016/17 évi képviselője, a Demokratikus Oktatás Bizottságának elnöke, a szervezet kommunikációs koordinátora volt. Emellett földrajz olimpikon, Köztársasági-és Miniszterelnöki ösztöndíjas, többdiplomás nemzetközi szakértő, számos civil szervezet tagja és alapítója.

A bejegyzés trackback címe:

https://allamvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6914767454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2019.04.18. 17:51:22

A főiskolai képzés a többségnél nem szól másról mint a buli, pia, drog, hányásig, ájulásig, míg fizetik szülők. Egy vicc az egész.
süti beállítások módosítása