Államvilág

Államvilág

A kettős mérce esete a fiatal demokratákkal

2017. szeptember 21. - Békés Gáspár

Jámbor András: A “forró őszhöz” a Fidesznek semmi szüksége nincsen forró őszre

A kettős mérce esete a fiatal demokratákkal
Avagy hogyan küzd több fronton a diákság Magyarországon

A Kettős Mércén jelent meg az a cikk, mely kifejti Orbánék hogyan hiteletelenítik el az ellenzéket azáltal, hogy gyenge és kis létszámú rendezvényeket mutatnak be a propagandacsatorákon keresztül. Borítóképként a Független Diákparlament EMMI előtti falazós akcióját használta, illetve a cikkben gyenge akciónak minősítette a megmozdulást, amiről "senki sem számolt volna be", ha nem indít ellenük lejáratókampányt a kormánymédia. „tizenévesek által lezavart gyenge akció, amelynek keretében cipős dobozokból húztak fel egy fal-szerűséget”. A 888-tól átvehették volna esetleg a pattanásos eposzi jelzőt.
Az említettek alapján  a szerző, Jámbor András szerint Magyarországon nem érdemes beszámolni Magyarország egyetlen hiteles diák-érdekképviseleti szervének munkájáról, amely nem mellesleg 6000 szavazóval rendelkezik, 100 képviselője pedig egy év, két plenáris ülés és hosszú bizottságokba rendeződött munka után 80 javaslatot fogalmazott meg immár harmadik éve. Erről
a Kettős Mércén tényleg nem sikerült cikket írni (máshol azonban megjelent). Annak ellenére, hogy augusztus 23-a óta nem kaptam választ Andrástól személyes üzenetemre, pedig még egy panelbeszélgetésre is hívtuk a DiákFeszten, mely Magyarország első közéleti diákfesztiválja volt 30 együttessel, 20 civil szervezettel idén nyáron, melyet szintén részben az FDP szervezett. Ettől a Fiatal Demokraták annyira megijedtek, hogy a rendőrség tavaly még betiltotta. Nem mellesleg a „fal-szerűség” azért állt kb. 80 dobozból, hogy mindegyiken egy-egy javaslat megjelenhessen. Ez a látványos akció igen hatásos volt, mivel az akció után 3 perccel megjelent egy kukásautó és 5 rendőr, akik gyorsan eltüntették még a nyomát is annak, hogy a diákoknak nem tetszik az oktatási rendszer.

Magyarországon a médiában egyedül a Független Diákparlamentet kérdezik diákoldalról az oktatást érintő kérdésekben, egyre többször. Csak az előző tanévben legalább 5-6 tvinterjú és 20-30 rádióinterjú keretében képviseltük a diákság érdekeit. Számos civil akcióban, tüntetésen vettünk részt, többek között együttműködve a Tanítanék mozgalommal, a Civil Közoktatási Platformmal, a Tettek Ideje mozgalommal, a Oktatási Szabadságot mozgalommal. Részesei voltunk a szakiskolás diákok érdekképviseleti harcának is a CKP, a Tanítanék és a szülők oldalán.
Azzal érvelni, hogy ezzel értelmetlen foglalkozni, a hipokrácia csúcsa egy kettős mérce nevű blogon. Pontosan itt ütközik ki, hogy ma a diákság kiszolgáltatott helyzete nem kizárólag az Orbán-kormány eredménye. A társadalom általános vélekedése a fiatalságról is kritikus. A társadalom és a az eddigi kormányok szemében 18 alatt csak része vagy egy gépezetnek, mely hatékony munkaerővé farag; ez a rendszer az, mely 18 éves kor alatt megfosztja őket a legalapvetőbb jogaiktól a fiatalokat, a szólásszabadságtól, a választás szabadságától, a sajtószabadságtól, a vallásszabadságtól, a képviseleti szabadságtól, a törvények előtti egyenlőségtől. Aztán meg mindenki csodálkozik, egyes újságírók keseregnek, hogy miért nincs demokrácia. Ha valaki 12-15 éven keresztül a legérzékenyebb korban egyedül azt tanulja meg, hogy a poroszos oktatásban a hierarchia, a hatalom és az erőszak a siker kulcsa, akkor miért tudna később felelős döntéseket hozni demokratikusan politikai kérdésekben? Nem tanítják a jogaikat, nem fordulhatnak hatékony jogorvoslati fórumokhoz, nincsen hivatalos valódi érdekképviseleti szervük. Ezért a siker mintája a törvények felett is álló erőszak marad; amikor Julcsi néni tovább tartja az órát, te nem jutsz el ebédelni, majd szóváteszed, ezért beír egy tantárgyi egyest, és soha az életben senki nem fog ettől megvédeni, ezért tudomásul veszed, hogy ez a dolgok rendje. Így alakul ki az a szavazói minta, mely jellemző itthon. A 40%-kussol, mert azt gondolja, úgy lehet a legjobban túlélni, jelentős tömeg kollaborálnak egy kis extra szeretetért, míg egy szűk keménymag valamilyen oknál fogva ennek ellenáll. Ez bizony már 200 éve így van, és a rendszerváltás sem változtatott ezen az oktatási rendszeren, habár Orbán tökéletesítette az indoktrináció módját a forráskivonásokkal, az egyházi iskolák terjesztésével, a továbbtanulásra alkalmatlanná tett szakképzésbe tereléssel és az egyetemek további bóvliba tolásával.
Amíg nincs demokratikus oktatás, nincs demokratikus társadalom és ország sem. Ez nem „nehezen értelmezhető” üzenet, főleg, hogy mindenki volt diák. Ezt tőlünk nyugatabbra értik, már az óvodában is lehet szavazni egyes német intézményekben bizonyos kérdésekről.

A kormánypropaganda nem azért szállt ránk, mert szánalmasak vagyunk, épp ellenkezőleg, mi vagyunk azok a fiatal demokraták, akiktől a legjobban félnek, a fiatalkori énjük. Az FDP 6000 szavazóval, 100 képviselővel és 80+ javaslattal alapvetően érdekképviseleti, nem aktivista szervezet, azonban túltolták a biciklit, így mi is ennek megfelelően reagálunk, ennek volt az első lépése a fal megépítése. Pontosan tudja a kormány, ha kikényszerítjük a demokratikus oktatást, akkor elvágjuk a manipulálható szavazóbázisukat.
Sajnos az egyébként általam nagyra becsült Jámbor András most nagyon melléfogott. Már régóta sanyargatnak minket demagóg politikusok, és fognak is még, akár a fidesz lesz akár nem, ha nem alakítjuk át az oktatási rendszerünket, és nem ruházzuk fel a következő generációkat demokratikus alapértékekkel és tapasztalatokkal. A Kettős Mérce kezdhetné azzal, hogy nem rendeli alá a diákokat egy cikk ideológiai tartalmának, csak hogy kijöjjön a lépés.
Ideje bevonni a diákokat az őket érintő kérdésekbe, például az oktatásba. Számos olyan konferencián és előadáson voltam már, ahol a demokratikus oktatás, a diákközpontú tanítás volt a fő téma, és a hitelesség jegyében 0 diák képviseltethette magát. Jobb esetekben ezt kérésre korrigálták. Rosszabb esetben nem, pontosan úgy, ahogy az említett cikk is bagatellizálja a reprezentáltság fontosságát.
Jobb lenne ezt átgondolni, és még egyszer nekifutni.

Aki szeretne tenni egy demokratikusabb Magyarországért, az jelentkezzen diák, szülő, tanár vagy öregdiák képviselőnek a Független Diákparlamentbe az alábbi linken:

https://www.facebook.com/events/149915055599337/?fref=ts

A szerző az FDP kommunikációs koordinátora

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://allamvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5812883896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.10.01. 19:44:26

András!
Ez alap helyzet ma hazánkban!
Évekkel ezelőtt az Y generáció - ők voltak, akik már alapból megfeleltek a globalizált, marketingalapú világnak - kitolták az idősebb (tapasztaltabb, rutinosabb) generációt, a "fiataloké a jövő!" szlogennel.
Most ők utralják a komplett halmazt, a segítséget ehhez a generációjuk részét képező nemzetközi tankönyvek szerint működő maerketinges és HR-s volan biztosítja.
Azonban közben beérkezett a következő - hozzájuk hasonlóan tanult és a mai világot jól ismerő - generáció, de őket is távol tartják az élet legfontosabb területeitől.
Az isdősebbek most diplomával munkanélküliek, segédmunkások, az Y generáció létrehozta a külföldi bérmunka állapotot és a fiatalok meg elvándorolnak.
A nemzet 20 év múlva fogja megtapasztalni, hogy vége, mert nincs utánpótlás. És a mai Y generáció sem dolgozni szeret, hanem iroda, aktivista, romkocsma stb, őket a reál világ nem érdekli, nincs fejlesztés, ipar és termelés, így a gazdasági fejlődés is zuhan ma már.
20 év múlva már az idősebb generáció kihal, a fiatal külföldön lesz sikeres és a mai neoliberális humán "gondolkodók" pedig ott állnak majd nyugdíj nélkül egy kivéreztetett országban.
.
Azaz az a réteg, akit hiányol, akiknek a felelőségét a posztban felvetette, na azok sajnos a jól jövedelmező "fogyassz!" filozófiát élvezik és szarnak a társadalomra!

Billy Hill 2017.10.01. 22:23:05

Teljesen kecsegék vagyunk valóban...

Lavinia Pinkerton 2017.10.02. 05:26:54

Szerintem elég demokratikus volt az oktatás, mielőtt jött a fiatalság és sírva, molotovkoktélozva , tüntetve, hekkerkedve, reklámvideózva kiharcolták, hogy szerelmetes Orbán Viktoruk teljhatalmat kapjon.
Ha a diákparlamentezésre rendőrterror a válasz, akkor elértetek orbániába, mert ilyen azelőtt egyetlen rendszerben sem fordult elő.
Sem liberálisok, sem szocialisták nem üldözték a diákparlamentet soha. Az üldözte őket. És ha megkérdeznétek a diákparlament résztvevőit, tuti, hogy most is inkább tüntetnének liberálisok és szocialisták ellen, mint imádott Orbánviktoruk ellen.
Magatoknak csináljátok, hogy ilyen szolgapozícióba kerültetek, fiatalok.

Lavinia Pinkerton 2017.10.02. 05:35:37

@Duplaxiii: Miért felelős egy réteg ? Orbán kormány van hatalmon 7 éve. Az oktatás helyzetét a hatalmon kéne számonkérni, nem valami rétegen. Bármilyen fogyasztói filozófiát képvisel egy réteg, szerinted.
A döntéseket, az oktatást a kormány tartja a kezében. Teljhatalommal. Felcsútról.

midnight coder 2017.10.02. 06:56:38

Gyerekek, a világot megismerni nem abból áll, hogy szépen felmondjátok azt, amit az iskolában tanultatok, vagy a neten összeolvastok. A jövő - bármilyen is lesz az - tényleg a fiataloké, de ez itt a jelen, és ehhez nem sokat tud az hozzátenni, akinek ott a seggén a tojáshéj és a világot eddig még csak az iskolapadból látta.

midnight coder 2017.10.02. 07:04:13

@Lavinia Pinkerton: "Miért felelős egy réteg ? Orbán kormány van hatalmon 7 éve. Az oktatás helyzetét a hatalmon kéne számonkérni, nem valami rétegen."

A hazai oktatás nem csak Orbánék idején volt szar, és nem csak nálunk egy rakás kutyagumi az oktatás, hanem egész Európában az. Kivéve persze az elitét. És amikor a Waldorf-iskolában felnőtt európai fiatal 10-20 év múlva szembekerül a munkaerőpiacon a kínai, indiai kollégákkal, az bizony fájni fog. És nem az utóbbiaknak.

Lavinia Pinkerton 2017.10.02. 09:49:42

@midnight coder: Az egész világ felelős mindenért. Csak szegény Orbán diktátorka nem felelős a magyar oktatásért.

Zsoltbacsi 2017.10.02. 13:38:44

Véget ért tehát a Botkabaré, nagy kár, mert jól szórakoztunk. De indul a miniszterelnöki casting, ami még jobb buli lesz, ugyanis abban a teljes ellenzék részt fog venni. Rekeszizmokat felkészíteni.
süti beállítások módosítása