Államvilág

Államvilág

Magyarok közt európai: Bródy János, az örök humanista

2019. április 30. - Békés Gáspár

Nem rég jelent meg a 73 éves Bródy János legújabb lemeze bakeliten is, melyről az ATV élő adásában beszélgetett a napokban. [A fiatalabbak kedvéért kiemelném, hogy Magyarország egyik legkiválóbb, leghumánusabb veterán zenészéről van szó.] Szóba került az „Akit a hazája nem szeret” című dal is, mellyel kapcsolatban Bródy diplomatikus visszafogottsággal, Obi-Wan Kenobi jedi mesterhez méltó kiegyensúlyozottsággal és békességgel nyilatkozott. Elmondta, hogy a jelenlegi kormány kisajátítja a hazafiságot, mely kizárólag az őket támogatókat nevezi igazi magyarnak, míg a többieket, akik valójában az ország többségét jelentik, kevésbé tartja hazaszerető embernek, sőt, olykor kifejezetten ellenséges velük szemben, melynek következtében el kellett hagyniuk az országot.

A hazaszeret semmiképpen sem az éppen regnáló kormány szeretetét jelenti.

Szerinte a hazaszeretet ehelyett

 Annak az érzése hogy egy kultúrához, egy közösséghez, főképp nyelvhez, hagyományokhoz, történelemhez tartozik

Azt gondolnánk, hogy ezzel mindannyian tudunk azonosulni. Azonban sajnos az erő sötét oldala, a gyűlölet ködbe burkolta az elméket, és Bródy konstruktív definíciója kiverte a biztosítékot egy bizonyos Nagy Kemény Gézánál, aki egy erdélyi Fidesz-szimpatizáns. Ő nyílt levelet intézett Bródyhoz, melyben így indít „Erdély üzenetét” közvetítve:

Tisztelt mű(vész) úr!

Vicceske.

Ezek után egy nosztalgikus #régenjobbvoltBródy merengés után kifejti, hogy „lemezei a szemetes ládába kerültek” mert „politikát csinált a zenéből” ami már „nem a régi”, és a „gyűlölete, további gyűlöletet szül!”

Végül azzal zárta levelét, hogy „gondolkozzon, hogy ki volt, és kivé változott?”

A kritikus gondolkodás jegyében elgondolkoztam én is, ki volt Bródy, és ki lett. Rövid elmélkedés után megállapítottam, hogy Bródy mindig is ugyanaz az ember volt. Ugyanaz a zenész, akit a hetvenes években izgatásért vont eljárás alá a kommunista hatalom, aki

1969-ben megírta a Ha én rózsa volnékot, mely A walesi bárdok óta a magyar művészet legkiemelkedőbb ellenálló alkotása.

(Be is tiltották egyből).  Egy ember az embertelenségben, aki minden viszontagság ellenére hangoztatta szabadságszeretetét, és teszi ugyanezt ma is. Míg mások a rendszerváltás után a párttagkönyvet a farzsebbe csúsztatva büdöskomcsiztak úgy, mintha ellenállónak születtek volna, addig Bródy mindig is ugyanazt akarta:

Egy emberséges, élhető, demokratikus hazát mindannyiunknak.

A sors tragédiája az, hogy 30 évvel a rendszerváltás után ugyanoda kanyarodtunk vissza.

Ahogy a Kozmosz mondta,

volt egy lépcsőnk, de eltemettük

most építjük újra, hogy lebontsuk együtt

mert az utód is úgyis begőzöl

még pár év és kezdhetjük elölről

Bródynak pedig azzal kell szembesülnie, hogy ugyanaz a hatalmi dinamika, csak a szereplők változtak meg. Habár az emberek többsége természetesen így is nagy tisztelője maradt, mégis azt látja, hogy valójában nem változott semmi. Ez a csalódottság pedig látszik rajta, és én személyesen ezt rettenetesen sajnálom, mert ennél többet érdemelt volna. Azonban rendkívül becsülöm benne, hogy ehhez képest sem adta fel; 70 év fölött is aktívan zenél és áll ki azért a szabadságért, melyet valószínűleg sosem lát már kibontakozni. Teszi ezt úgy, hogy vállalja a hatalom haragját is, mert az önazonosság és az értékalapúság fontosabb; habár szomorú, de nem töri meg, hogy a budapesti operettszínház új igazgatója elkaszálta a darabját a bemutató előtt valószínűleg a lemezére reakcióképpen.

Bródy munkássága számomra nem csak művészi karrierje miatt példaértékű, hanem azért is, mert rendkívül kevés ember van, aki a hatalmi konstellációtól függetlenül, önazonosan, értékalapúan áll ki az elnyomás ellen, idejét, energiáját és megítélését nem féltve.

Pedig a körülöttünk összeomló demokráciában lassan csak a morális integritásunk marad,

és ha ezt is feladjuk, ahogy tették sokan, akkor asszimilál minket az a gyűlöletkultúra, melyet az Orbán-rendszer teremtett, a sötét oldal. Azt hinnénk, ez velünk vagy közeli ismerőseinkkel nem történhet meg, azonban tapasztalatból tudom, hogy olyan emberek törtek meg már fiatalon a hatalom vonzásában, akikről ezt korábban nem tudtam elképzelni. Ehhez képest Bródy több, mint fél évszázada a szabadság sziklája maradt, aki mindig etalon volt és lesz.

Szó bennszakad, hang fennakad,

Lehellet megszegik. -

Ajtó megől fehér galamb,

Ősz bárd emelkedik.

Az, hogy vajon a Nagy Kemény Gézához hasonló fideszesek rákosista ’aki nincs velünk ellenünk van’ filozófiájára mi a helyes válasz, nehéz kérdés. Mit kezdünk olyan emberekkel, akik pavlovi reflexként reagálnak bármire, ami egy hajszállal is eltér a propagandától, akik  szerint hazaáruló az, aki pusztán egy elfogadóbb nemzettudat mellett áll ki egy ártatlan interjúban?  Természetesen nem gondolom, hogy patkányok lennének, azonban úgy gondolom, hogy nem tehetünk úgy, mintha a fideszt támogató emberek nem szélsőségesen korlátoltak és/vagy erkölcstelenek lennének, azaz valamilyen definícióra szükség van. Az internet korában senki ne mondja, hogy nem fér hozzá alternatív véleményhez, nem látja, hogy egyik nap diákok szoknyája alá fotóznak, a következő héten pedig árva gyerekeket lakoltatnak ki, miközben több száz milliárd megy stadionra de nincs pénz az egészségügyre. Amikor hirtelen felindulásból a fideszt támogató embereket minősíteném, eszembe jut Bródy, hogy bizony semmi sem fekete-fehér, és megértéssel kell fordulnunk embertársaink felé. Valóban, be kell látnunk, hogy ezt a társadalmat az évszázados poroszos oktatás kollektívan lobotomizálta, irtotta ki belőle a kritikus gondolkodást, a szeretetet, a kreativitást, melynek következtében eljutottunk napjainkig, ezt pedig egyetlen politikai erő sem gátolta meg. Így nem tehetünk mást, mint igyekszünk, építkezünk és odafigyelünk, hogy bármi áron, de a jövő generációit más szellemben neveljük, akár az iskolán kívül is. Ha Bródy nem fáradt bele, akkor mi sem fogunk. 

Végül pedig Bródy válaszlevélét idézném Géza írására.

"Géza kedves, igazán sajnálom, hogy így gondolkozol rólam, ettől kicsit szomorú vagyok, de ahogy egyszer már volt más a véleményed, lehet, hogy lesz még egyszer megint más. (Ahogy a múltat most átértékelted, lehet, hogy a jelent is átértékeled majd a jövőben.) A régi lemezeket pedig ne dobd ki, mert egyszer még sokat fognak érni az unokáidnak.

Üdvözlettel, Bródy János"

 

Köszönjük, Bródy János!

Demokráciát az oktatásban, demokráciát az országban!

 

brody.png

A bejegyzés trackback címe:

https://allamvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7414794510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepicsek 2019.05.02. 09:54:39

Cohen, Nick Cave etc. dalainak az ertesehez es szeretetehez szukseg van egyfajta szellemi ertettsegre es intellektualis fejlettsegre. Sokaknak ez nem adatik meg, de bantani oket ezert nem szabad, hiszen nem feltetlenul az o hibajuk. Azok a kedves kommentelok, akik habzo szajjal zsidoznak, majd sertodotten horognek amikor lenacizzak oket, hasonlatosak a derek Torrentehez: „Te kivered nekem, én kiverem neked. Hogy oldjuk a feszültséget. De semmi buzulás! Buzulás az nuku!”

n3spr3ss0 2019.05.02. 09:56:18

@Lajos Kovács tanaka: Akkora TUDATLAN barom vagy, hogy az már fáj. A pártállamban a legtöbbet eltiltott szerző Bródy János volt. Volt hogy egy évig nem léphetett fel.

citrix 2019.05.02. 09:56:40

@Full metal burka: Sőt, 110%, ez még reálisabb :-)

morph on deer 2019.05.02. 09:58:13

@axolotl77:
”miket mert ez az állítólagos takonygerincű papírra vetni és megjelentetni”

Olvass figyelmesebben: az a jelző nem rá vonatkozott, hanem hőn szeretett vezérünkre!
Épp azért hivatkoztam ugyanarra az időszakra, jelezve azt is, hogy Bródy nem változtatott az elvein azóta sem, szemben dicső nemzetvezetőnkkel, többek közt.

magyarparaszt 2019.05.02. 10:09:56

@Lajos Kovács tanaka: Te még egyszer nagyon fogod szégyellni magadat, barátom!

kissiú 2019.05.02. 10:21:21

Szívemből szól a poszt. Merítsünk erőt Bródy türelméből és kitartásából.

Cycmen 2019.05.02. 10:31:13

@magyarparaszt: Miért kéne szégyellenie magát, elmondanád? Ez a Bródy minél öregebb annál hülyébb, "forradalmi" dalokat írogat mint valami metélt Petőfi, közben ismert az SZDSZ-es múltja, ami alapján egyszerűen röhejes hogy a magyarságát bizonygatja, ismerve annak a pártnak az összetételét és a cselekedeteit! A dalszerző szórakoztatni van, de ha belevág az ilyenfajta politizálásba, akkor ne ő sértődjön meg amikor elküldik a picsába. Ez a magyarok közt európai, pedig annyi hátsó tartalmat hordoz és lehet fényezgetni és magyarázgatni, de visszautalván az SZDSZ-re mindenki előtt világos hogy egy szaros kioktatás és magasabbrendűség hangoztatás az egész! Ahogy most áll a helyzet Európában, mi inkább elsősorban magyarok akarunk lenni, Bródytini meg elmehet a picsába, mert rohadtul unalmas!

moloy 2019.05.02. 10:37:45

@KissGecihuszár: Érvelésed a számok nyelvén: Ha évente 10%-os a jövedelem emelkedése Magyarországon, és jelenleg 3x magasabb Európa nyugati régiójában, akkor 12 év mulva már lehagytuk őket. Tehát, a Fidesz 2031-ben fog megbukni.

katamara 2019.05.02. 10:51:20

@Csaba_78: Teljes egyetértésem. Az rendben van hogy az erdélyiek magyar állampolgárságot kaptak, de mire fel határozzák meg hogy mi történjen a MI országunkban. A csuti rémtől kapják a pénzt és még a halottak nevében is szavaznak levélben. Kívánnék nekik egy újabb Csausescut, mert kiérdemelték az aljasságukkal hogy a mi életünkbe beleugatnak. Éljenek itt és akkor éltessék a csuti cigányt. Bródy egy intelligens kulturált ember aki nagyon is megérdemli a tiszteletet. Nem egy köpönyegforgató mocsok mint sok itt röfögő fidesznyik !

Attilajukkaja 2019.05.02. 10:53:13

Le a kalappal Bródy előtt! Ember volt és az is tudott maradni.

Cycmen 2019.05.02. 10:54:08

@B55: sötét és buta vagy , mint az összes fidesznyik.............................

Ja és mégis mi győztünk! :D
Ezek alapján milyenek lehettek ti? :P

Cycmen 2019.05.02. 11:01:15

@katamara: . Az rendben van hogy az erdélyiek magyar állampolgárságot kaptak, de mire fel határozzák meg hogy mi történjen a MI országunkban................................................

Mert magyarabbak mint ti! Azon kívül sokmindent nem kellett meghatározniuk, illetve nem volt döntő súlya, ugyanis a 114 választó körzetből 91-ben győzött a Fidesz így csak a listást javították fel, ami sokat már nem osztott vagy szorzott!
Csak tudnám hogy ezt a választókörzetes történetet miért felejtitek ki mindig a panaszaitokból, amikor még a sánta kutyákat is hozzáadjátok a nem Orbánra szavazók táborához! :DDDDDDDDDDDDDDD

morph on deer 2019.05.02. 11:05:28

@Lajos Kovács tanaka:
“Emberek vannak, akik ilyenek-olyanok.”

Hát épp ez az!
Vannak a gerinctelen érdekemberek, akik mindig az aktuális rezsim talpát nyalják, meg akadnak olyanok is, akiknek van saját, személyi integritása, bár a legtöbbször nem az a leginkább kifizetődő tulajdonság.

Magyarként lehet európainak is lenni, de lehet balkáninak is, - ez kulturáltság kérdése. Mint ahogy az is, hogy valaki képes-e felfogni a jelző jelentését, vagy saját magyarázatokkal áll elő az általánosan elfogadott értelmezéssel szemben.

enrikokaruszo 2019.05.02. 11:09:08

@katamara: szerintem mindent elmondtál, már úgy értem, magadról, köszi

morph on deer 2019.05.02. 11:10:17

@Cycmen:
“Mert magyarabbak mint ti!”

Te meg akkor nyilván a legmagyarabb vagy ugye picim?
Anyuka jól van?
:)

citrix 2019.05.02. 11:18:03

Bródy Jánosnak:
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

Echo73 2019.05.02. 11:24:32

@Minden ballib bérretteg:

Bródy politikai prostituált lett.
Ezen nincs mit szépíteni.

Van ilyen jobboldalon, baloldalon. Csak a ballibek valamiért azt hiszik, hogy az ő kurváik szentek, és függetlenek.

Nem baj.. Ettől még nem azok.

+1

szívemből szóltál, ezt a kifejezést kerestem Bródyra. Kösz.

Minden elismerésem az "István a király" - ban való részvételéért, le a kalappal a fiatalabb Bródy zenei és előadóművészi kvalitásai előtt. De mostanában: szégyen. Ez kérem nem lázadás, nem szókimondás, nem merész szembenállás. Ez művészi kurválkodás. Megrendelésre vagy seggnyalásra írt szánalmas vernyogás. Kár így befejezni a pályát, Koncz Zsuzsához hasonlóan.

morph on deer 2019.05.02. 11:27:57

Kiváncsi leszek, mikor diszkvalifikálják a külhoni haszonelvű “magyarok” érdekszavazatait az EU-s választásokkal kapcsolatban, mivel ez eddig a legnagyobb sunyítás a fidesz nevű bűnbanda részéről, amit le akarnak tolni az EU torkán.

Hogy miért az?
Mert aki egy másik EU-s országban él, pl Romániában, annak orbán biztosította, hogy csalhasson, mivel szavazhat magyarországi és romániai képviselőre is, ez pedig csalás.
Aki pedig maga nem él az EU-ban, az milyen jogon szavaz EU-s képviselőre, valaki is tudja ezt?

Ugyanis szemben a magyar választásokkal ez már nem belügy.
Szóval kiváncsian várom, ahogy újra fogják számoltatni a fideszre leadott szavazatokat, sans külhoni talált kincsek... Érdekes lesz.

Macropus Rufus 2019.05.02. 11:56:13

végig olvasva a kommenteket szépen lehet látni, hogy mikor kapták meg az itinereket a trollok. Aktuális itinert: zsidózás 1000L.... Remek.

lenörd hofstadter 2019.05.02. 12:02:52

@Szelid sunmalac:

A 20-as IQ a te negatív IQ-hoz képest professzori szint.
Örülök, hogy saját képességeiddel demonstráltad a sötét agyhalottat, csak így tovább.

Larrikin 2019.05.02. 12:32:35

Nos igen, 30 év után Bródy sajnos ismét aktuális. Csak hát a közbeeső 30 évben Kuncze, Magyar Bálint meg Gyurcsány kebelbarátjaként baromira nem volt se demokrata, se hazafi, se aktuális. Amikor valaki elvek, eszmék, célok helyett politikusok szolgálatába áll, bizony elveszíti a hitelét.

Világít a torony 2019.05.02. 12:43:16

Ezen hozzászólások nagy része is azt tanúsítja, hogy mentálisan a gödör alján van ez a társadalom. Egy számukra indifferens valakiről olyan gyűlölettel tudnak beszézni, hogy azzal már ölni lehetne. Most itt pl. Bródyról. Egy másik posztban az Ákos művésznevű előadó zenei és politikai tevékenységével kapcsolatban. hasonló, gyűlölettel teli megnyilvánulások tömege hangzott el, csak akkor a másik oldal részéről.
Emberek, ti tényleg nem gondolkodtok?

axolotl77 2019.05.02. 12:45:40

@morph on deer: Csak úgy megtetszett ez a szó; tudom hogy a karton-Castrora írtad.
Végül is nem egy kommentelő, aki ellene emelt szót, tüntette fel itt a halomnak benyaló emberként Bródyt. Én ehhez szolgáltam némi adalékkal. Nem is tudtak rá mit felelni!

Világít a torony 2019.05.02. 12:51:46

@Le a spammerekkel:
"Ezt a bakelitet felejtsétek már el! Modern lemezjátstón tán nem is lehetne lejátszani. Utoljára valamikor az ötvenes években (+/-10 év) jelent meg itthon bakelit lemez. Onnan lehet felismerni, hogy dögnehéz, törékeny és vastagabb, mint a közismert LP-k."
Ez akkora ökörség, hogy ehhez külön itatót kellene építeni.

élhetetlen 2019.05.02. 14:00:57

@lenörd hofstadter: „Vicces, ahogy az előző rendszer egyik … haszonélvezője…hazaszeretetről prédikál.”. Lehet, hogy fiatal vagy, aki nem élt, dolgozott a rendszerváltás előtt, és ezért szűznek érzed magad, és úgy érzed, hogy hazaszeretetről beszélni a te előjogod. Most próbáld meg kicsit nyitottabban nézni a világot. 1971-től dolgoztam. Nyugi volt. Ha nem is művészetei vonalon, de „támogatott” voltam. Mérnökként jól kerestem, és nem piszkált senki. Miért nincs jogom hazaszeretetről beszélni? Mert nem robbantgattam, szervezkedtem, és nem kerültem börtönbe, sőt egy munkahelyemről sem rúgtak ki? Akkor lenne csak jogom? És a legtöbb ember így élt, (lehet, hogy a szüleid is, te is), tette a dolgát. Nincs joguk hazaszeretetről beszélni?

Monsieur 2019.05.02. 14:03:17

@Hungry__horse: _tényleg..-ki a magyar.? - egy latin,egy avar, egy vandál, egy szarmata,egy turk,egy besenyő,egy ongor, egy vend, egy kun, egy kazár,egy jász, egy rác,egy tót,egy bunyevác,egy oláh,egy sváb,egy szász,egy vallon,egy rutén,egy zsidó.,- ja, azt tisztáztad az nem.. - és (csak halkan merem nehogy..) szóval egy cigány.?

zriff 2019.05.02. 14:09:04

Az igazán korlátolt, és erkölcstelen inkább a cikkíró, akinek fogalma sincs a valóságról, vagy letagadja azt. A fidesz hibáival is együtt ezerszer vállalhatóbb mint az ellenzék, és jelenleg úgy látszik tényleg az országért dolgozik. Azért mellékesen amennyire rajong az elfogadásért, meg a szeretetért, nagy ateistaként a rohamosan növekvő iszlámmal(ami a baloldal támogatását élvezi), vagy a társadalomromboló genderpropagandával(amit jamie shupe is elítélt) mit kezdene?

Hungry horse 2019.05.02. 14:09:10

@Fülig José: a családoddal keversz össze az anális fixációid során tárgár balfék. Ez alapos hiba.
Nekik parancsolgass, talán eltűrik és szót fogadnak, tekintettel az elmeállapotodra.
Én leszarlak.

@élhetetlen: www.origo.hu/kultura/20120605-tovabbra-is-bojkottalja-wagnert-izrael.html
Tele a net a zsidó művészetpártolás szép példáival. Ha érdekel.
Aki itt zsidózott az tini volt, aki alapos leckét adott a magyaroknak abból, kikhez tartozik.
Ami kapcsán itt koptatom a billentyűzetemet az pont az, ha magamagát odatartozónak gondolta, akkor mégis mire számított?
A szavaimat kifordítva maszatoltál rám olyasmit, amit nem írtam. Ez aljas és sunyi húzás. Aljasabb, mint egy hazátlan szadeszárva ajvékolása a hatátlansága kapcsán.
Ez szintén a magadfajtákra jellemző.
De ez legyen a te gondod, mert ahogy helyesen megállapítottad: én szarok a fajtádra, hazudj bármit.

Hungry horse 2019.05.02. 14:13:49

@axolotl77: ne hazudozz:

Eljárás volt. Két lemezük kiadása között. Semmilyen következménye nem volt.
brody.mediastorm.hu/elet.htm

A hűségesküt ismét letette és boldogan szolgálta a proletárdiktatúrát, lemezeit adták ki, a cenzorokkal kiegyezett minden alkalommal, könyvei jelentek meg, előadhatott szabadon, útlevele volt.
Akiket a diktatúra nem a kegyeltjei között tartott nyilván, azoknak ezek nem jártak.

Nem véletlenül kötött ki a gengszerváltást követően tgm, körmösbauer, rajk, demszki és a többi kommunista, maoista ávósfattyú oldalán. Ott érezte magát jól, ott volt otthon, a hazátlanok között.
magyarforum.hu/cikk/3225/Apak-es-fiuk/
Olvasgass és tanulj!

Hungry horse 2019.05.02. 14:17:58

@felucca02: neked Wass, nekem pedig más. Szabad ember vagy.
De akkor miért kellene nekem tisztelnem a ti kedvenceiteket, ha ti kettősmércével mérve mentetek fel minden kommunistát, maoistát és a "művészeti" kollaboránsaikat, kitartottjaikat?

Mi a morális mérték, ha a zsidó-kommunista vircsaft kóser, a másik pedig tréfli?
Mert csak, mint a jelképek kapcsán elbukott brüsszelitakomisszár bírák, akiknek a vörös mocsok kedves a barna a meg nem?

ügyfélszolgálatos 2019.05.02. 14:20:02

@zriff: A Fidesz MO -ért dolgozik? BWAHAHAHAHAHAHA ez a hét vicce... Te olyan hiszékeny vagy hogy a Nigeriai hercegnek is küldtél pénzt mi?

Hungry horse 2019.05.02. 14:22:16

@Monsieur: a magadfajták szerint az a magyar, akinek magyar papírjai vannak. Ez is egy értelmezés, tinivel biztosan egyet fogtok érteni.
De, hogy ne halj meg hülyén, inkább aovasgass, hogy meghaladd a zsidó-kommunista bródit:
www.libri.hu/konyv/szekfu_gyula.mi-a-magyar-2.html

Monsieur 2019.05.02. 14:28:49

ha@Hungry__horse: ha már gyula, szerintem inkább lászló..- ő mégiscsak száz évvel később több anyaggal ,több forrással rendelkezve volt régész,történész..

yourmomtits 2019.05.02. 14:32:04

bródy akkora európai, h pezsgőspohárba fingik és önelégülten szagolgatja

felucca02 2019.05.02. 14:48:15

@Hungry__horse: "...De akkor miért kellene nekem tisztelnem a ti kedvenceiteket…"
Egy szóval sem mondtam, hogy kit kell tisztelned, én Wassról beszéltem. Nem is tudom, hogy van-e kedvencem.

"...ha ti kettősmércével mérve mentetek fel minden kommunistát, maoistát és a "művészeti" kollaboránsaikat, kitartottjaikat?…"

Csak a jóisten tudja, meg talán te, hogy miről beszélsz, én Wassról beszéltem, és arról, hogy nekem nehezen volt olvasható az állandan előtüremkedő ideológia miatt, amire nem voltam kíváncsi.

"...Mi a morális mérték, ha a zsidó-kommunista vircsaft kóser, a másik pedig tréfli?…"

Nem tudom, miről beszélsz, én még mindig Wassról, le is írtam, hogy mi vele a bajom.

"...Mert csak, mint a jelképek kapcsán elbukott brüsszelitakomisszár bírák, akiknek a vörös mocsok kedves a barna a meg nem?…"

Egyre rejtélyesebb a dolog, már fél szavadat sem értem, annyit tudok kihámozni, hogy valami vérbeli antiszemita beszél hozzám. Ez legyen a te bajod, engem meg nem érint, nem vagyok sem zsidó, sem kommunista. De akár lehetnék is, annyifélék vagyunk, nemigaz?

felucca02 2019.05.02. 14:50:57

@zriff: A hülye fejed élvezi a baloldal támogatását, nem az iszlám. Honnan kotorsz össze ilyen baromságokat?

Aquincum 2019.05.02. 15:49:27

@felucca02: Ne aggódj semmit, ez az Éhes Ló ritka egy fasiszta bunkó. Időpazarlás egy mondatot is írni neki.

Echo73 2019.05.02. 16:20:11

Egy ilyen témával foglalkozó blogbejegyzés kapcsán óhatatlanul elharapóznak az indulatok, és az utolsó kommenteket olvasgatva, mintha már nem is azzal kapcsolatban mondogatnánk egymásnak, ami az egészet kiváltotta.
Nem vártam persze pártatlanságot, objektivitást a Bródyt méltató és az őt ekézőket kutyázó poszt után, de az utolsó bekezdésben ez-az megütötte a fülemet.

" Természetesen nem gondolom, hogy patkányok lennének, azonban úgy gondolom, hogy nem tehetünk úgy, mintha a fideszt támogató emberek nem szélsőségesen korlátoltak és/vagy erkölcstelenek lennének, azaz valamilyen definícióra szükség van. "

Annak, hogy történetesen én (is) a legutolsó választásokon miért a Fideszre szavaztam, főként az ellenzék az oka, illetve az elfogadható alternatíva teljes hiánya volt. Nem Orbán Viktor "imádata", nem korlátoltság, nem tájékozatlanság (nem tudom hányan olvasták végig minden párt fellelhető programját, de én köztük voltam) és nem erkölcstelenség. Éppen ezért a fentieket szeretném visszautasítani.

Éppen azt a mocskolódó, a másik véleményét leszarva átkozódó viselkedést testesíted meg, ami ellen érvelsz. Nem vagyok sem patkány, sem más, amit esetleg kitalálnak még az ellenzéki megmondóemberek.

A felsorolt tényeket nem vitatom és nem is állítom, hogy örülök minden döntésnek, törvénynek, változásnak, de a Gyurcsány-érában sem volt ez másképpen.

"kiirtotta belőle a kritikus gondolkodást, a szeretetet, a kreativitást"

ezzel nem értek egyet, bár politikai szinten volna mit változnia a szemben álló feleknek.

Bródy iskolapéldája a látványosan lázadó, de mégis valahogy üres megmondóembernek. Kritikus gondolkodása van, szeretet kevés, kreativitás kifogyóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.02. 16:21:27

@Világít a torony: látom, szakértő vagy ebben is. :D Csak az a különbség, hogy nekem gyerekkoromban még volt a kezemben bakelit lemez, mi több, megpróbáltuk lejátszani a "hipermodern" Unitra lemezjátszóval, de valahogy nem volt az igazi. :D
A húsz évvel régebbi lejátszóval viszont simán ment.
Na erre varrjál gombot okoska! :DD

Hungry horse 2019.05.02. 16:27:03

@Aquincum: figyu, ez a náci matrica már lejárt szavatosságú. Ne pazarold egy nyomorult kommentelőre, aki egy rossz szót se szólt a zsidókról, csak erről a tepsiszájú vén tiniről és ávós cimboráiról írt pár kedves és közismert tényt.
Ezek mind erősítették a zsidó-magyar együttélés alapjait, pont mint a drága hitsorsos genetikai alattvalózása, bőgatyázása.

De ha már fasisztázol, akkor egyezz meg a nácizó haverjaidddal, mert a náci és a fasiszta nem ugyan az.
Nagyon nem.
Érted, igaz?
Mint szegény csurka, kónya, zétényi, torgyán, hóbagoly, kövér, vona, hogy csak a hazai mezőny élvonalát hozzam szóba, mert vannak még párezren, akik megkapták ezt a lejárt szaatosságú matricáitokat a fél országgal együtt.

Szóval ne aprózd el a címkekészletedet, te szerencsétlen agyhalott barom, olyanokra - mint én - akik leszarnak a címkézéseddel együtt!

Vagy ha már igen, akkor nácizz, fasisztázz durvábban, trágárabbul, személyeskedj aljasabbul, kreatívabban, mint a barom brendelmatyi teszi soktucatnyi nicken!
Jól passzolnál hozzá.

Aquincum 2019.05.02. 16:34:06

@Hungry__horse: “ha már fasisztázol, akkor egyezz meg a nácizó haverjaidddal, mert a náci és a fasiszta nem ugyan az.” Attól tartok, mindkettő illik rád! Mindemellett az Agresszív Kismalac link jobban illene hozzád. Az alpári stílusodhoz pedig nem óhajtok igazodni.

Világít a torony 2019.05.02. 16:46:13

@Le a spammerekkel: Megint csak csacskaságokat firkázol. Bakelit alapanyagú hanglemez sosem készült. Mi volna mégis, ha a butaságok firkázása helyett utána néznél? Annyira könnyű az manapság!
" Na erre varrjál gombot okoska! :DD"
Az ilyen ökörségekre? Mégis minek?

Hungry horse 2019.05.02. 16:47:47

@Aquincum: összekeveredtél a téridő végtelenjében mesüge, mint amikor ingyen kínáltak a sonkásszendviccsel.
Még pár hét és ismét szétröhögöm rajtatok magam: www.kozvelemenykutatok.hu

Jól nyomjátok mesüge, abba ne hagyjátok az Istenért (Jahvéért) sosem!

ami szabad 2019.05.02. 16:49:51

@7macska8: Nem baj, te valami marhanagymagyarnak gondolod magadat, de ebből csak a marhát sikerült megvalósítanod. De ha sokat dolgozol rajta, egyszer tán még további s jutsz, ne add fel a reményt! Bár ahhoz, hogy nagy legyél, nemessé is tudnod kellene válni, de nálatok már csak a görcsös, habzó szájú arrogancia van, eleganciáról, tán hallani sem hallottatok. Ennek az embernek a bal lába kisujjában több ész és emberség jutott, mint amit te valaha álmodtál az egész kurmánynak + magadnak és családodnak együtt..

dare 2019.05.02. 17:04:51

Az elfogadóbb nemzettudatról beugrott egy sztori.
Történelemórán a tanárom szóba hozta, hogy Bródy már nem is tudom melyik dalt említve, de hogy azt a dalt elénekelte több ezer embernek, és volt egy interjú vele kapcsolatban később, melyben kérdezték tőle mit érzett akkor, amikor azt a dalt elénekelte a színpadon.
Bródy erre azt válaszolta, hogy semmit, ő ott és akkor csak elénekelte azt a dalt, nem jelentett neki semmit.
A tanárom erősen hazafias volt, már lassan 20 éve is van, hogy meghalt, de annyira erősen belém ivódtak az akkori szavai Bródyval kapcsolatosan, hogy egy ember hogy mondhatott ilyet, amit nem tudtam a mai napig elfelejteni.
Hihetetlen és felfoghatatlan, hogy abban a szituációban, amikor ezt a dalt annak a közönségnek elénekelte, akkor ő nem érezte azt, amit az a közönség akkor érzett.
Nem jelentett neki semmit az a dal?
Miért nem tudta azt mondani, hogy felemelő érzés volt elénekelni azt a dalt ott és akkor annak a több ezer embernek?
De ő nem, ő csak annyit volt képes nyilatkozni, hogy semmi különöset nem érzett.

Nem tudom melyik interjú volt ez, tehát ezért azt sem tudom, mennyi volt a jogos indulat a jobboldali tanáromtól a baloldali zeneművész felé, ő értett félre esetleg valamit, vagy tényleg volt egy "balul" sikerült interjú Bródytól, de azt viszont tudom (vagy sejteni vélem), hogy mit érezhet ez a bizonyos Nagy Kemény Géza erdélyi lakos.
Vélhetően azt, amit az egykori tanárom.
Amit ők éreznek az nemzettudat, ami azért nem elfogadóbb, mert sokan vannak a magyarok között európaibb (régebben más volt a nevük) emberek, ahogy arra a poszt címe is utal.
Ezért az elfogadóbb nemzettudat egy oximoron, mivel a jobboldali és a baloldali emberek között egy hatalmas szakadék tátong, amit csak jobbközép és balközép emberek tudnának csak betemetni, csak sajnos egyre kevesebben vannak hozzá (nem beszélve a centristákról, akik meg a legkevesebben).

Ja, és nagyon szeretem Bródy zenéjét, csak azért írtam le ezt a régi sztorit, hátha jobban megérti a poszt szerzője az erdélyi lakos indulatait.
Hangsúlyozom: erdélyi lakos.
Ő az európai között a magyar ebben az olvasatban.
Szöges ellentét, ami sajnos indulatot szül.
Jó lenne már végre mérsékelni ezt, de talán nem pont Bródynak kellene ezt kiharcolni, mert arra sajnos ilyen levelek fognak születni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.02. 17:09:59

@Hungry__horse: csak azt árulná el valamelyik szarházi fajtársad, hogy miért tiltakoztok a náci/fasiszta/nyilas jelző ellen! Soha, egyikőtökben sincs annyi gerinc, hogy valóban elismerje, azok vagytok. Tökmindegy, hogy náci vagy fasiszta vagy nyilas, mert a lényeg ugyanaz. Ahogy az is, hogy takonygerincű, szaremberek vagytok mind.

Szabványok 2019.05.02. 17:16:41

@élhetetlen: Én szeretem Bródy dalait is hallgatni és Wagner rajongó is vagyok. (Mindkettőnek tetszik a mondanivalója, szövege is!)
Tessék mondani, akkor én most hova álljak?

ételizésítő 2019.05.02. 17:19:51

Arról a Bródyról beszélünk, aki 1981-ben Tatán, egy zenészek ás állami vezetők részvételével a hazai rockzene jövőjéről zajlott rockzenei szakmai-politkai tanácskozáson keményen tökön rúgta az akkor feltörekvő zenekarokat, kb. úgy, ahogy 20 évvel korábban őket az akkori menők?

"Még mindig nem tudni pontosan, hol vannak e műfajnak a határai, s ennek a következménye az is, hogy ilyen szélsőséges jelenségekről szólt Tóth elvtárs. Itt hivatásos előadóművészi engedéllyel rendelkező zenészek ülnek, s a Tóth elvtárs által említett rossz példák alanyai nem tartoznak hozzánk. Sem az URH, sem az Orgazmus, sem a Bizottság. Utóbbi például képzőművészekből áll. Ök nem rendelkeznek hivatásos előadóművészi engedéllyel. Ha ez a műfaj megkapja a kellő elismerést, akkor az is kiderül majd, hogy ki vállalja a felelősséget."

Ugyebár 35 évesen nem volt már akkor egy forrófejű tizenéves, akire azt lehet mondani, hogy meggondolatlanul hadovált össze mindenfélét.
Most meg ezekhez az akkor lekutyázott emberekhez dörgölőzik.

Hungry horse 2019.05.02. 17:26:13

@Le a spammerekkel: valamit benéztél seggfej, én sehol nem tiltakoztam a magadfajta agyhalottak címkéi okán.
Szimplán leírom nektek, hogy elegáns társasághoz soroltok - méltatlanul: Kónya, Zétényi, Takács, Csurka, Torgyán, Boross, Orbán, Kövér, Vona, no meg Lovas, Bencsik és a komplett jobber sajtóval és még hosszan sorolhatnám az irodalmunk, történelemtudományunk nagyjaival. Ez pedig csak a hazai mezőny, de ott sorakozik még sok jobbnál jobb arc a világból: filozófusok, politikusok, halottak és élők tömegei.
Miért tiltakoznék ez ellen?
Eszemben sincs.
Le ís írtam már ezerszer.
De nem értitek meg.
Azt sem értitek, hogy ez a szar cimkétek, amit mindenkire rámaszatltok, aki nem veletek ajvékol, már nem olyan hatású, mint 10-20-30-50 éve.
Lejárattátok, túltoltátok..
Ti.
Nem én.
Nem azok, akikre rámaszatoltátok.

Ami a trágárságaidat illeti, ne tódítsd, mert nem érdekelnek a családod szimptómái és nem kelek a fajtáddal versenyre a trágár okádásotokban.
Inkább nevetek rajtatok.
Naponta.
Meg minden országos választáson 2006 óta.
Még pár hét és megint iszom a könnyeiteket a soron következő buktátok kapcsán.

Húzzatok bele, abba ne hagyjátok!

Hungry horse 2019.05.02. 17:27:17

@Szabványok: menekülj!
Az ilyen itt nem kóser.

Szabványok 2019.05.02. 17:27:36

@Le a spammerekkel: A "bakelitlemez" a régi lemezeket jelentette. Amik eleinte sellakkból készültek, aztán más műanyagokból, általában valami PVC keverék, innen a "vynil". (Volt színes is, sőt volt "hangos képeslap" is.)
Sokféle fordultszám volt elterjedve. A legnagyobb különbség a "normál" és a "mikrobarázdás" lemez között volt. A kettő tű szinten nem volt kompatibilis egymással.
Bródy már a mikrobarázdás korszakba született bele, semmiköze sem a normál lemezhez, sem a bakelithez. De a szleng "bakelit"-nek hívja a mechanikus barázdákkal rendelkező lemezeket.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.02. 17:28:24

@Hungry__horse: legalább ne hazudj ekkorákat, szarember! A genetikai hulladék családod korcsai okozta lelki sebeidet ne itt oszd meg, ha kérhetem! O.K., nagyapádék kiszolgálták Szálasiékat, majd Rákosiékat, apádék a Kádár rendszer hű seggnyalói voltak, készséggel megértem, hogy ez a mai Magyarországon kissé frusztráló számodra, de kímélj meg a hazug faszságaidtól!

Hungry horse 2019.05.02. 17:29:13

@ételizésítő: ne gondold egy pillanatig sem.
Ő mindenki felett áll.
Ő egy kiválasztott.
Legalább is ezt képzeli magáról.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.02. 17:30:05

@Szabványok: volt a kezemben olyan lemez, amit anno bakelitnak neveztek. Az "ős", a törékeny, ami dögnehéz volt és ha véletelnül kicsúszott a kezedből, darabokra tört és a PVC lemezhez készített lejátszók már nem vitték... Nem a sebessége miatt, egyszerűen nem maradt meg a tű a barázdában.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.02. 17:30:37

@Hungry__horse: egyébként mi lett az éhesló nickeddel, takonygerinc?

Hungry horse 2019.05.02. 17:32:32

@Le a spammerekkel: miről delirálsz te agyhalott barom?
Nem érdekel a családod története.
Parancsolni pedig itt a kutyádnak se tudnál, én pedig kifejezetten szarok a vágyaidra.
Anyáddal beszéld meg, talán őt érdekli.

Éhesló 2019.05.02. 17:33:26

Mivan agyhalott, aggódsz értem?

Szabványok 2019.05.02. 17:34:32

@Hungry__horse: Miért meneküljek?
Magyar vagyok, szeretem Bródyt, tetszenek a dalai, ott voltam a születésnapi koncertjén, meg egy másikon is.
Én is egy rezignált nyugger vagyok: youtu.be/R0_Ik48GUnQ?t=10
Wagner zenedrámáit is szeretem. (Konzervatívabb rendezésekben...)

Szabványok 2019.05.02. 17:37:43

@Le a spammerekkel: A barátomnak még *van* ehhez való lemezjátszója.
És mint mondottam a XX. század első felében használt barázdát és acéltűt kiváltották pár 10 mikor hegyű zafír vagy gyémánt tűvel. Arról nem is beszélve, hogy a sztereo átvitel miatt függőlegesen is modulálták.

Éhesló 2019.05.02. 17:46:20

@Szabványok: ez itt egy különösen penetráns pöcegödre a zindex blogszférájának, ahonnan emlékezek rád, pár fokkal értelmesebb társaság volt, itt csak dagonyázni lehet, amint látod.
Bár ki tudja, ez is lehet szórakoztató, szelídebb embereknek is. :)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.02. 18:15:54

@Éhesló: aggódik a halál szarházi. Csak kíváncsi voltam, miért kell neked ennyi nick.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.02. 18:19:53

@Szabványok: még mindig ott tartunk, hogy volt olyan lemez, amit bakelitnak neveztek, de annak köze nincs ahhoz, amire ma sokan használják ezt a szót...
Hogy aztán az az eredeti ténylegesen miből volt... egyébként abban nem vagyok teljesen biztos, hogy ugyanarról beszélünk, mert amin le tudtuk játszani azokat a törékeny, karcos ócskaságokat, azzal a lejátszóval le lehetett játszani az akkori legújabbakat is. Csak fordítva nem ment. :D
(Voltam vagy 6-8 éves, mikor ezzel játszottunk)

anyadmajma 2019.05.02. 18:26:44

@Éhesló: mi van te hazaáruló bolsevik geci terrorista migráncs birka, már megint itt baszod a rezet
? mér nem anyádat baszod inkább? Ja mer az is utál és nem áll veled szóba.

A büdös szőröstalpú román paraszt meg fogja csak be a pofáját, oszt otthon ugasson. Ki kéne mosni szappannal a pofáját minden egyes magyar szó után a sudriparasztjának.

élhetetlen 2019.05.02. 18:35:41

@Szabványok: Maradj ott, ahol jól érzed magad.
Valami félrement. Ezt írtam: „Csak azt nem értem, hogy az ízlésedet miért a politikai hozzáállásod határozza meg.”, és a pikírt megjegyzés, hogy „Wagnert is csak azért szereted, mert Hitler is szerette?”. Fogalmam sincs, hogy a ló szereti-e Wagnert. Ennyi.
Egyébként szeretem Bródy dalait, és Wagnert is. Komoly fájdalmam, hogy ezek a dögök (Operaház), nem hajlandóak kiadni CD-n a már műsorról levett kosztümös Ringet. Arra hivatkoznak, hogy csak egykamerás felvételük van. Na és? Én is egy helyen ültem. Persze, a MŰPA Ringjei is csodásak, és a rajzolt sárkány is sárkány… Bocs ez csak kitérő volt.

Éhesló 2019.05.02. 18:38:17

@Le a spammerekkel: hamar megöregszel trágár agyhalott!

Éhesló 2019.05.02. 18:40:41

@anyadmajma: no nézd csak, megjött a trágár agyhalott banda legmocskosabb pofájó majma.
Kiengedtek a zárkádból?
Óvatosan nyomulj, mert szurit kapsz megint, oszt bekómálsz egy hétre ismét!

Cycmen 2019.05.02. 18:47:05

@anyadmajma: Na te vagy a másik európai a magyarok között! :D

Szabványok 2019.05.02. 18:48:20

@Le a spammerekkel: A régi "normál" lemezekre már csak a nagyon öregek emlékeznek. 5 perc volt a 12" korongon. Makroszkópikus tűvel rendelkezett, a barázdának akkora kitérése volt, hogy abból akár elektronika nélkül lehetett hangot csinálni. ("Gramofon")
A háború után már a mikrobarázdás lemez terjedt el. Ami ugyanazon alapszabvány a mai napig.
Ha valamivel valamit ezen belül nem lehet lejátszani, akkor az egyedi hiba lehetett. Egy 50 éves Shure V15 pickup mindent lejátszik, Bródy legújabb lemezéig

berne 2019.05.02. 18:52:06

Marha nagy ellenálló volt. Az a jónéhány kiadott lemez nagy elnyomásról árulkodik.
Csak segítek, hogy aki igazán ellenálló volt vagy legalábbis nem volt a kegyeltek között, az nem adott ki egy lemez sem.
Ráadásul a rendszerváltás után ő kezdett bele a politikába, a méltán semmivé lett SZDSZ-ben.

axolotl77 2019.05.02. 19:23:08

@Hungry__horse: Uram, Ön egy igazi gentleman! Ilyen antré után ("ne hazudozz"), nagyon nehezemre esne bármi dehonesztálót írni Önre.
A pénzbüntetést és a lakhelyelhagyási tilalmat nem gondolom, hogy a "semmilyen következménye"-kategóriába kellene sorolnunk:
www.boon.hu/emlekezes-a-legendas-miskolci-rockfesztivalra/2360022

Bródy Tini úr rendszerváltás utáni tevékenységét pedig nem minősítettem. Bizonyára előző hozzászólásaimat - akár itt, akár más fórumokon - tüzetesen áttanulmányozta, mielőtt sommás ítéletét megalkotta rólam.
A linket köszönettel veszem, majd alkalom adtán olvasgatom.
Ui: Azért azt szívesen vettem volna, ha az inkriminált cikket alá is írja az azt jegyző újságíró.

morph on deer 2019.05.02. 19:24:17

@Szabványok:
“5 perc volt a 12" korongon.”

Nekem egyszer (‘69-ben) sikerült egy április negyedikei ünnepségen 45 helyett 72-vel lejátszani a szovjet himnuszt..!
Az se tartott sokáig.:)

Hát mit mondjak, nagy siker volt! Bár csak a haverjaim között, az is igaz.
A meghívott elvtársak meg lila fejjel, vigyázállásban hallgatták...
Viszont a továbbiakban nem nekem kellett hangosítanom a rendezvényeken.
Hát ez volt a hála akkoriban. :))

engedélyes pinaellenőr 2019.05.02. 19:33:30

@élhetetlen: Mert te olyan marha nagy szakértő vagy ugye? Egy pókhálós ballibsi fapina vagy, akit beindít a vén rokker nyekergése..

engedélyes pinaellenőr 2019.05.02. 19:36:21

@élhetetlen: "és az ellenőrzés is csak a vágyálmod."

Hihi, lehet, hogy a kislányodat is épp ellenőrzi valaki a távoli Londonban, izzadt, koszos papírfontokért cserébe..;) (Kiváltva egy 1 órás engedély..;)

anyadmajma 2019.05.02. 19:46:39

@Cycmen: mi van te hazaáruló bolsevik geci migráncsterrorista birka, mára elzavartak az arabok?

morph on deer 2019.05.02. 19:46:59

@berne:
“Csak segítek, hogy aki igazán ellenálló volt vagy legalábbis nem volt a kegyeltek között, az nem adott ki egy lemez sem.”

Meg az sem, aki keveseknek szóló rétegzenét játszott, vagy csak simán szar volt.
Nem érdemes elfelejteni azt sem, hogy az Illés mikor kezdett. (1960-ban amúgy) Akkoriban még egészen kevesen játszottak és írtak magyarul dalokat, ők egyike voltak a néhánynak.
Az alternatív zenekarok igazából a ‘70-es évek második felében kezdtek csak el feljönni, addigra már nekik - akkor már mint Fonográf - több mint 15 éves előnyük, és komoly méretű közönségük volt.
Egyébként nem nagyon volt “igazibb” ellenálló akkoriban, aki több politikai konfliktusba keveredett volna a rendszerrel a dalai miatt, mint Bródy.
Az első tíz évben biztosan nem.
Akkor még legfeljebb csak viselkedés és kapcsolataik miatt vegzáltak rajtuk kívül zenészeket, nem a dalaik miatt.
Az később jött.

anyadmajma 2019.05.02. 19:47:29

@engedélyes pinaellenőr: mi van te hazaáruló bolsevik geci migránycsterrorista birka, újabb nicked van, faszkalap?

ételizésítő 2019.05.02. 19:52:16

@Le a spammerekkel:
A hanglemez pont annyira bakelit, mint amennyire vinil: semennyire.
De valami nevet mégis illik neki adni, és bakelit a hagyományos neve a magyar nyelvben. Angolul vynilnek hívják, de az is téves megnevezés. Szólnál nekik?

Én Szörényiben azt tisztelem, hogy egyrészt nem rúgta tököm a műfaj fiatal képviselőit, másrészt meg képes volt változtatni a véleményén, és azt el is mondani, pl. hogy amit a Fidesz jelenleg csinál, az nem a kultúra, hanem a seggnyalás díjazása.

Kúrt urfi a teutonordikus vezértroll · https://matyimentes.blog.hu/ 2019.05.02. 19:55:56

@citrix: Inkább fehérek közt egy izraelitát.:))

Csak neked.. Feketék közt egy európai :

hvg.hu/nagyitas/20120925_ader_obama_hazaspar

:)))

ételizésítő 2019.05.02. 20:32:23

@engedélyes pinaellenőr:
Bródy nem énekel hamisan. Túl nagy hangterjedelme nincs, de azt jól használja. (Mondom ezt úgy, hogy nem szeretem sem őt, sem a dalait.)
Koncz Zsuzsa, na, ő tényleg hamis.

@Comte de Gippaud:
A kettős állampolgárságot minden épeszűember ellenzi.
A hozzád hasonló agyatlan cigányseggnyalók kivételével.

@élhetetlen:
Ha nem fordított volna köpönyeget, akkor ma is MSZMP-párti lenne.
De SZDSZ-es lett, ami 1988-tól egy darabig az MSZMP, majd MSZP legádázabb ellenfele volt.
Én annyira tehetségesnek sem mondanám. Azt a kevés érdemlegeset, amit alkotott, nem egyedül alkotta. A szövegei meg... hát, elég második vonalbeliek.

"vannak olyan alkotók, akiknek az életművét akkor sem érdemes kidobni, ha rendszerváltás, kormányváltás van. Mert maradandó."
Igen, vannak ilyenek. De Bródy nem ilyen.

"Az István, a király szar, mert Bródy írta a szövegét?"
Nem azért szar, de szar.

@pireza:
Azért elég szar lenne a világ előadógárdája, ha Nick Cave, Tom Waits meg Leonard Cohen (aki egyébként már meghalt) a legjobb kortárs előadók közé tartoznának. Messze nem azok. A zenéik olyanok, amilyenek, van, aki szereti, van, aki nem, én pl. nagyrészt igen, de Cave zenéit pl. nem ő írja. Valamint más a zene minősége meg az előadói minőség.
Más kérdés, hogy te csak őket ismered.
(Fogalmam nincs, hogy melyik zsidó, melyik nem, nem igazán érdekel. Cohen esetében a név alapján azért gyanakodnék.)

@csentecsa1:
Erdélyben románok vannak.
Vannak rendesek, meg vannak haszonleső mocsok, szar románok, utóbbiak a magyar választásokon szavaznak.

Az pedig minden hozzászólásodból látszik, hogy ostoba segg vagy a zenéhez. Is.

@Csaba_78:
Lehet, hogy sok mindent tett le az asztalra, de kurva sokat is vesz fel onnan. Pl. a legmagasabb szerzői jogdíjat kapja az országban Presserrel együtt, évi tízmilliós nagyságrendben, holott nagyon-nagyon nem ők a legtöbbet játszott szerzők, márpedig a jogdíjelosztás alapját hivatalosan ez képezi. Viszont ott vannak az Artisjus vezetőségében, és elosztják saját maguknak a pénzt.

@morph on deer:
"Bródy a saját teljesítménye, kreativitása, munkája és tehetsége eredményéből él"
Ja, meg abból, hogy a másoknak járó jogdíjat magának utaltatja az Artisjusban mint vezetőségi tag.
Ez semmivel sem jobb annál, mint amit az O1Gecigány csinál.
Ezen a belinkelt albumon meg mondj már bármi politizálós szöveget, ha már így belinkelted.
Bizony, segget nyaltak ők Kádárék alatt is. Nem véletlenül jelent meg annyi lemezük. Aki nem tette, annak nem jelent meg. Lásd pl. Mini, P. Mobil, 1. lemez 10 év után, és akkor nem az alter zenekarokat említettem, akiknek meg soha semmi, pedig mára elég sok kultstátuszban van, nem véletlenül. A fiatalok közt jóval magasabb polcon, mint Bródyék, akiket max. azok szeretnek és tartanak értéknek, akik a 60-as években voltak huszonévesek.

@szepipiktor:
Erdélyben románok élnek.
Vannak köztük tisztességes románok, meg vannak haszonleső mocsok, szar románok, utóbbiak a magyar választásokon szavaznak.

ételizésítő 2019.05.02. 20:44:36

@Dr. Schwanzkopf Rudolf:
És báró Kemény János vajon kiktől rabolta a vagyonát báróként? Vagy az ősei?

@Hungry__horse:
Egy betűt elírtál. Helyesen:
Fideszes népség a zsidó.

"tiltottba, mint a Scampolo, Kex, Horváth Csárli"
Ezek egyike sem volt tiltott soha, Horváth Charlie meg kifejezetten a támogatott Generál tagja volt, amikor kiment Amerikába, mert azt hitte, hogy ott sztár lesz a fahangjával, csak hamar kiröhögték, és mehetett hajókra énekelni.

@Jakab.gipsz:
Életben nem volt egy igaz szavad sem.
Most is hazudsz, Fidesz-seggnyaló.

élhetetlen 2019.05.02. 20:46:28

@engedélyes pinaellenőr: „Hihi, lehet, hogy a kislányodat is épp ellenőrzi valaki a távoli Londonban” Hogyne. A jövő hónapban megy férjhez, és a leendő férje futtatja, gondolod te, mert a ti családotokban ez a szokás. „(Kiváltva egy 1 órás engedély..;). Ezek szerint tényleg jártas vagy a témában, és így élnek a családod nőtagjai. Békén hagynál az aberrált kommentjeiddel? Egyszerűen undorító vagy.

élhetetlen 2019.05.02. 21:06:31

@engedélyes pinaellenőr: „Mert te olyan marha nagy szakértő vagy ugye?”. Nem, de nem vagyok olyan hülye, mint te, hogy ami nekem nem tetszik, arra azt mondjam, hogy szar. Ennyi. „beindít a vén rokker nyekergése.”. És beindít a tradicionális jazz is, megvan az első rögzített felvétel másolata is 1917-ből. Beindít. Persze, ez is csak egy fapinás attitűd. Te, aki állítólag férfi vagy, te Ákosra indulsz be, mert ő most nagyon menő, és a jó oldalon áll? Nem kínos?
Ezt a pókhálós fapinázást anyádnak is szoktad mondani, vagy már nem él, mert szégyenében meghalt, hogy egy ilyen suttyót sikerült csak felnevelnie? És tényleg felejts már el.

pireza 2019.05.02. 21:26:56

@ételizésítő: tudom, hogy meghalt Cohen. De, tekintve, hogy éltünk egy időben, bátorkodom kortársnak nevezni. Egyébként meg ízlésekről hülyeség vitatkozni - az én szememben feltétlenül a legjobbak közé tartoznak mind a hárman. És még sokan mások.

ételizésítő 2019.05.03. 01:58:06

@Jakab.gipsz:
" ezek ezt akarják túlszárnyalni, akik még írni és beszélni sem tudtak."
Hát nálad azért mindkettőt jobban tudnak, mert te segghülye vagy az anyanyelved helyesírásához és nyelvtanához is, mint az összes hozzád hasonló seggfej turbómagyar.
Elég ciki, hogy a saját anyanyelveteket sem voltatok képesek rendesen megtanulni. Akkor meg mi a faszra is magyarkodtok?
Arra, hogy más nyelvet még ilyen szinten sem beszéltek?

@axolotl77:
Ez 1983-ban volt, de sebaj. Nagy merészség nem kellett hozzá.
Ahhoz egy kicsit nagyobb kellett, amit a Kontroll Csoport énekelt:
"Tudom, hogy kik jönnek majd érted, tudom, hogy mit kérdeznek majd
Kérlek, hogy ne tudj semmit rólam, ne hozd a fejemre a bajt ".
Meg hogy
"Nem tudom, hol laksz, nem tudom, honnan tűnsz majd el,
De láttam a házat, ahová majd visznek, a félelem háza az a hely"

Valamint az URH 1980-ban a Szabó Lászlóról (Kék fény, III/3):
"Az vagy nekem havonta egyszer, ami az agynak a daganat
Szabó László, te kedves, elárasztod az agyamat.
A forró nyom hozzád vezet,
Szabó László, mossál kezet!"

Nem ilyen kis tingli-tanglik, hogy Ha én Róza volnék, utcasarkon állnék...

@Full metal burka:
Persze, hogy jó orruk van. Mert ők mind románok, aki nem olyan büdös, mint ők, az magyar.

@Pepicsek:
"Cohen, Nick Cave etc. dalainak az ertesehez es szeretetehez szukseg van egyfajta szellemi ertettsegre es intellektualis fejlettsegre."
Felejtsd el ezt a sznob baromságot.

@n3spr3ss0:
"A pártállamban a legtöbbet eltiltott szerző Bródy János volt. Volt hogy egy évig nem léphetett fel."
Kár, hogy ennek semmi köze az igazsághoz. Nála jóval keményebb odamondogatókat sem tiltottak el.
Az Illés meg kifejezetten a támogatott zenekarok között volt, Nyugatra is mehettek zenélni. Amit akkoriban kevesen, a tiltottak meg pláne nem.

@katamara:
"Az rendben van hogy az erdélyiek magyar állampolgárságot kaptak"
Dehogy van. Miért kaptak románok magyar állampolgárságot? Erdélyben románok élnek.

@Attilajukkaja:
Biztos volt olyan is. Meg volt olyan is, amikor nem. Lásd tatai rocktalálkozó. Akkor nagyon nem emberként viselkedett.

@Cycmen:
Már hogy lennének magyarabbak? Erdélyben románok laknak.
Vannak köztük tisztességes románok, meg vannak haszonleső mocsok, szar románok, utóbbiak a magyar választásokon szavaznak.

@Világít a torony:
Az a baj, hogy fel sem fogtad, mit írt. Nem a torony világít, hanem a szádban a Negro cukor.

@zriff:
Te vak vagy, vagy csak sík hülye?

@Hungry__horse:
"Nem véletlenül kötött ki a gengszerváltást követően tgm, körmösbauer, rajk, demszki és a többi kommunista, maoista ávósfattyú oldalán."
Nem ott kötött ki, mert akkor a Fideszben lenne. Az összes egykori kommunista és azok fattya ott van.
Veled együtt, te exmunkásőr fasz.

@Echo73:
Tévedsz. Ha a Fideszre szavaztál bármikor, az korlátoltság.
Ha tavaly, az előtte levő 8 év után is, az pedig már igen nagyfokú korlátoltság.

@Szabványok:
Nem volt sok fordulat szám, volt a 78-as a sellaklemezekre, meg a 33 1/3 a mikrobarázdás nagy- és 45 a kislemezekre. Az én lemezjátszóm még mindhármat tudja, bár tűt valóban érdemes cserélni, ha 78-as sellakot raksz fel.

@Le a spammerekkel:
Valójában az sem volt bakelit. Sellak volt.
Ma pedig bakelitnek neveznek minden lemezt, ami nem digitális. Nem abból van, de így nevezik mégis magyarul. Ellene ágálni kb. akkora hülyeség, mint azt mondani, hogy a buszra nem felszállsz, mert nincs szárnyad.

@morph on deer:
72-es fordulatszám nem volt.
Ahogy ennek a történetnek az igazságtartalmát is erősen kétségbe vonnám.

"Egyébként nem nagyon volt “igazibb” ellenálló akkoriban, aki több politikai konfliktusba keveredett volna a rendszerrel a dalai miatt, mint Bródy."

Na ne röhögtess... Bródy annak a rendszernek erősen a támogatott seggnyalója volt.

ételizésítő 2019.05.03. 02:04:26

@pireza:
Én is szeretem mindhármat, bár Cohen pl. nincs a főbb kedvenceim között, de jó pár száma tetszik. Még volt szerencsém élőben látni koncerten.
Tom Waits meg nem is tudom, adott-e ki valami újat az elmúlt 15 évben, amit én szeretek tőle, az szerintem mind '80-as évekbeli zene.
De Cave zenéi sem igazán tetszenek, mióta nincs mellette Blixa Bargeld mint szerzőtárs. A régiek közül sok igen.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.03. 09:31:01

@ételizésítő: nehéz a felfogásotok... volt, valamikor az ősidőkben "a bakelit lemez" - tökmindegy, miből készült, ezek voltak azok a dögnehéz, törékeny lemezek. Egyébként ha kicsit utánanéznétek, nem volt véletlen az elnevezés.
Ami utána jött, az már egyáltalán nem hasonlított hozzá.

Világít a torony 2019.05.03. 11:49:07

"Az a baj, hogy fel sem fogtad, mit írt. Nem a torony világít, hanem a szádban a Negro cukor."
Nem vágom, miről firkázol forró vízben oldódó agyú. Részleteznéd?

Világít a torony 2019.05.03. 11:57:44

@ételizésítő: " Angolul vynilnek hívják, de az is téves megnevezés. Szólnál nekik?"
Szólok neked, nem annak. Vinyl...így és azért, mert az alapanyag megnevezése nagyon hosszú, emiatt a szóhasználatban rövidítették. Levesben a helyed, ne kínlódj. Nem megy ez neked!

ételizésítő 2019.05.03. 16:52:15

@Világít a torony:
Igazad van, vinyl. Ettől még nem az. Azaz semmivel sem jobb vagy pontosabb, mint a magyarban a bakelit, faszfejkém.

Buda vagy, mint a segg. Továbbra sem a torony világít, hanem a szádban a Negro cukor.

ételizésítő 2019.05.03. 16:52:57

@Világít a torony:
Igazad van, vinyl. Ettől még nem az. Azaz semmivel sem jobb vagy pontosabb, mint a magyarban a bakelit, faszfejkém.

Buta vagy, mint a segg. Továbbra sem a torony világít, hanem a szádban a Negro cukor.

Világít a torony 2019.05.03. 22:18:44

@ételizésítő:
" ... a mikrobarázdás hanglemezek vinylből – a polivinil-klorid és polivinil-acetát kopolimerjéből – készültek "

Most sem érted miért vinyl? Nem csodálom. Aki agyatlan, az az is marad. Megértem, hogy az agyatlanok makacsságával ragaszkodsz az ostobaságaidhoz, ám a bakelit akkor sem alkalmas hanglemez készítésre.
Te még a levest is elbaßnáda romlot6tságoddal, csatornában a helyed.

Európai téridő 2019.05.04. 08:14:00

Sajnos az általa, vagy "beépített emberei" által a koncerteken levezényelt rituáléi megkoptak, vagy feszengő érzést keltenek. A "magyarok közt európai" - kitétel necces (sértő), ezt még József Attila sem lépte meg, ő "fehérek közt"-öt mondott. A másik rinyáló dala a nagyokosról, aki mindent jobban tud, és a hazája őt nem szereti, pedig ő szereti a hazáját - de akkor miért bírálja (fikázza) állandóan -, sajnos a sikertelen pálfordulással való próbálkozás mintadala. Így múlik el a világ dicsősége (Sic transit gloria mundi)

axolotl77 2019.05.04. 11:40:38

@ételizésítő: Az általam idézett szövegek - egy kivétellel - az Illés 1970-ben felvett, és 1971-ben kiadott Human Rights albumának "Te kit választanál" című számából vannak.
Az tény, hogy a szélesebb tömegek az István, a királyból ismerik.
hu.wikipedia.org/wiki/Human_Rights

Hát, igen! A Kontroll Csoport már egy teljesen más kategória. Akkor már erősebben rohadt a szocializmus, kevésbé tudtak odafigyelni a renitensekre.
Meg előtte az URH! Azoknak még a nevét sem engedélyezték. Az általad idézett szöveg is az URH idejéből való:
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/9453/urh/kek-feny-zeneszoveg.html

Pop40 2019.05.05. 16:02:12

Bródy elcseszte: az ilyen megélhetési magyar "gézákkal" szóba se kell állni.
Ettől eltekintve természetesen maximális tiszteletem Bródyé.

"Természetesen nem gondolom, hogy patkányok lennének"

Én sem, a fideszeseket a patkányokhoz hasonlítani tényleg sértő lenne.
Mármint természetesen a patkányokra.
A fideszes csürhére inkább talán a rákos daganat a találó jellemzés.

Kúrt urfi a teutonordikus vezértroll · https://matyimentes.blog.hu/ 2019.05.07. 11:29:52

@Pop40: Meg a jó kurva anyádat! A rákos daganat meg inkább ti mocsok ballibsik vagytok, akiknek lassú de biztos eltávolítása folyamatban van. A műtét immár Európában is megkezdődik. Május végén ismét rád vigyorog a valóság, akárcsak tavaly áprilisban..

Attilajukkaja 2019.05.13. 12:37:35

@ételizésítő:
"Meg volt olyan is, amikor nem. Lásd tatai rocktalálkozó. Akkor nagyon nem emberként viselkedett."
Miért, ott mi történt?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.05.18. 16:51:54

@csentecsa1: Anyád picsája hülye ótvar kretén seggfej!

Éhesló 2019.06.21. 15:15:34

@ételizésítő: kicsit megkésve, de jelezném neked, hogy ma már közismert tény, hogy tgm, körmösbauer, rajk, demszki és a többi kommunista, mind mind nyomorult maoista ávósfattyú.
Ráadásul csak a magadfajta mesügék hazudnák azt, hogy ezek az ávósfattyak fideszesek lettek volna bármikor is.
Ezek sajnos a mára már kukázott magyarellenes zsidófészek szadeszben pusztítottak, míg tehették.
Mára nem tehetik, mert szabad választésok során lettek elhajtva a fenébe és a pártjuk - zsidó módra - jelentős tartozást maga után hagyva megszűnt.
Persze ezek a férgek szétáramlottak és ma is ott pusztítanak, ahol tudnak - hozzájuk hasonló aljas alakok oldalán.

Nos ebbe a brancsba passzol a magát tininek hazudó haverotok és a zsidó ribanca is.
Veled együtt faszfej.
süti beállítások módosítása