Államvilág

Államvilág

Márki-Zay Péter: szeretetteljes gyerekfenyítés

2019. június 25. - Békés Gáspár

 

MZP emlékezetes interjúban árulta el a gyerekek fenyítésének fortélyait. Kifejtette, hogy „fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem”. Ezek után sajnálkozott egy sort, hogy a magyar törvények túl szigorúak, és úgyse tartja be senki, és csak arra jó, hogy az embert nyaggassák vele. Én mondjuk még nem hallottam olyan esetről, hogy egy szülőt akár egy pofonért elítéltek volna, olyanról viszont nem egyszer olvastam, hogy több éves brutális bántalmazást büntetlenül követtek el szülők.

MZP szerint persze nem akárhogy  szabad gyereket ütni, csak úgy, mint Kanadában, ahol ez „korrekten le van szabályozva [sic]”.

Lényegében azt mondja, hogy azért kell engedélyezni, mert máshogy nem is lehet gyereket nevelni. Ez se nem igaz, se nem szakember MZP, hogy ezt bizonyossággal állítsa, így abszolút félrevezeti a hallgatóságot. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy ne tiltsuk be az azbesztes szigetelést, mert hát 'én még senkit nem láttam azbeszttől megbetegedni', és hát milyen jó építőanyag.

Fő, hogy ne maradjon nyoma, állítja a mogul, melyet szerinte be is tartanak. Mi rossz történhet? Ezek után a rádióinterjúban végre bekapcsolt a politikus- autópilóta, és igyekezett finomítani, a túl őszintére sikeredett pillanata után, de ezt azért nehéz hitelesnek érezni; hiába mondja, hogy ő csak 'szorítást' és 'elcipelést' ért fenyítés alatt, a kanadai verési szabályokat helyeslő mondatai után óhatatlanul is azt kell gondoljam, hogy bizony összességében nem csak szolid érintések alkalmazását támogatja, főleg, hogy politikusként, intelligens emberként ilyen mértékben nem keverhet össze szavakat.

Szerencsére tartunk ott 2019-ben, hogy az ilyen botrányos kijelentéseknek van hírértéke, így többek között a Mérce közölt cikket erről.

 Persze MZP magyarázó bejegyzést is írt, amely ahogy az általában a magyarázkodásokkor lenni szokott, csak még rosszabb színben tünteti fel a politikust. Ebben megszakértette, hogy „senki nem lett amiatt traumatizált felnőtt, mert az édesanyja ráütött egyet a fenekére, amiért […] vendégségben eltörte a házigazda kedvenc vázáját.”  Ugyan én sem vagyok pszichológus, de biztos vagyok benne, hogy nem kell senki fenekére ütni, mert eltör egy vázát. MZP-vel ellentétben valódi (egyébként kanadai) szakértők szerint a testi és lelki gyerekbántalmazás annyira súlyos következményekkel jár, hogy az beleivódik a DNS-ünkbe. Azt már hagyjuk, hogy nemzetközi és a magyar törvények szerint a gyerekeket egyáltalán nem szabad bántani.

 Ha már a lelki bántalmazásnál tartunk, igencsak aggasztó MZP szülői ars poéticája:
A gyermeknevelésben a szülő legfontosabb feladata, hogy általa a gyermek megtapasztalja azt a FELTÉTEL NÉLKÜLI SZERETETET, amit mindannyiunk számára jelent a Mennyei Atyánk.”

Ez a kijelentés két okból zavarba ejtő: Egyrészt azért a bibliai, keresztény Isten feltétel nélküli szeretete konkrétan nem létező, hiszen milliókat ölt meg azért, mert nem teljesítették akaratát, olyan apróságokért is, mint az önkielégítés. Ábrahámot pedig poénból arra kérte, hogy ölje meg a saját fiát (a végén meggondolta magát, szuper).

Untig ismételt mantra, hogy kereszténység=szeretet meg erkölcs, de ez a Biblia alapján sajnos nem igaz. Ettől még a keresztények egy része lehet erkölcsös, de ha azt állítja valaki hogy kizárólag a Bibliából vezeti le az erkölcseit, az semmiképp nem lehet igaz és következetes (szemezgetni a fejezetekből nem ér!). Ezenfelül a katolikusoktól akkor fogok gyereknevelési tanácsokat kérni, ha a papjaik nem erőszakolnak gyerekeket tízezrével, és utána titkolják el a hívektől begyűjtött pénzből.  Másrészt az isteni szeret megmutatása a gyakorlatban sok esetben vallásos indoktrinációt jelent, melynek keretében a gyereket vallásgyakorlásra kényszerítik. Ez szintén illegális az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye szerint, de ez szintén nem zavarja MZP-t feltételezhetően (ahogy persze a legtöbb embert sem).

Mindezek ellenére nem tartom MZP-t egy gyereknyúzó szörnyetegnek, inkább egy átlagos konzervatív mentalitású polgárnak; az interjú többi része alapján egy normális, szerető apuka képe rajzolódik ki, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden kijelentése rendben lenne, és remélem ezt ő is megérti majd.

A legnagyobb probléma, hogy MZP nem átlagos befolyású polgár; politikusként példát kellene, hogy mutasson. Ebben az estben minimum félreérthetően fogalmazott, mellyel rengeteg emberben erősítette meg azt, hogy a bántalmazás elfogadható, ez pedig rendkívül felelőtlen.

Ez pedig továbbra is meghatározó eleme a magyar társadalomnak, hiszen 36%-a felnőtt embereknek támogatja a testi fenyítést. Ha a gyerek helyére a házastársat helyettesítenénk, akkor máris elfogadhatatlannak tartaná a többség (elvben), hogy fenyítéssel ’neveljük’. Ez pedig bizony kettős mérce. Az erőszak a gyengeség jele, mert igenis lehet úgy gyereket nevelni, hogy nem bántjuk őt. Továbbá nem véletlenül van zéró tolerancia az alkoholfogyasztással szemben is; az emberek jelentős hányada nem tud mértéket tartani, például azért sem, mert nincs tisztában azzal, hogy egy gyerekre mért ütés erőben sokszorosa egy felnőtthöz képest. Értelemszerűen csak azért, mert nem látszik, ahogy MZP javasolja, még lehet akár halálos is (pl. halálra rázott gyerekek). Esetleg határozzuk meg, hogy hány Newton erővel szabad odacsapni? Ha valami, ez betartathatatlan. Továbbá a gyerek számára a szülőbe vetett bizalom és szeretet elárulása egy ütés; gondoljunk csak bele, hogy egy idegentől ez  mennyire traumatikus, akkor egy elvileg minket szerető embertől ilyet kapni vajon milyen hatást vált ki?

Egy kérdésben biztosan igaza van MZP-nek: a magyar gyermekvédelmi törvényeket nem tartják és nem tartatják be; hiába bűncselekmény a testi csonkítás, a vallásos indoktrináció, a verés, mégse büntetik vagy csak alig, még az iskolarendszerben sem. Ez pedig traumatizált felnőttekhez és végső soron traumatizált társadalomhoz vezet, és ezeket a mintákat gyakran tovább is örökítik. Egy társadalmat nem feltétel nélküli hierarchikus tekintélyre, hanem érdemekre és tiszteletre kell építeni, már a családok szintjén is.

 Amennyiben Ön vagy ismerőse családon belüli erőszak áldozata, a 06-80-20-55-20-as, ingyenesen hívható telefonszámon kérhet segítséget.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://allamvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5714910494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Full metal burka 2019.06.25. 16:09:36

Zero tolerancia az apad faszat, mindenki azt csinal a gyerekevel amit akar.

Nektek sotetzold lipsiknek vannak a leghulyebb gyerekeitek, persze ha nem vagytok buzik alapjaraton

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.25. 16:21:29

Először mond valami értelmeset MZP, rögtön rá is támad a ballib agytröszt.

Sir Galahad 2019.06.25. 16:25:28

Ha egy szülő megüti a gyerekét, az kudarc. Azt jelenti, hogy a szülőnek abban a pillanatban nincs más eszköze a nevelésre. Ha egy kiélezett helyzetben előfordul, talán megbocsátható, de tudatosan alkalmazni szerintem nem szabad. MZP ez utóbbi mellett tette le a voksot - lelke rajta.

Haloperidol 2019.06.25. 16:52:30

1. Gratulálok, a szerző összemossa az alkoholista szülők agyba-főbe verését, ami konkrétan súlyos testi és lelki sérüléseket okoz egy meglegyintéssel. Well done.

2. A szerzőnek konkrétan semmilyen fingja nincsen a kereszténységről, ő maga nem hívő, vad ateista, de ennek ellenére merészel ex-katedra kijelentéseket tenni, hogy mi mindent követtek el a "kereszténység" nevében. Én meg tudok nevezni a kereszténységen kívül egy tucat más ideológiát, amely nevében nagyságrendekkel több embert öltek meg - mintha a "véralgebra" valamit számítana.

3. Mi sem bizonyítja jobban a szerzőnek a vallási és egyázi témákban való melységes járatosságát, mint az, hogy az egyházról TERMÉSZETESEN egyből a pedofília jut az eszébe - mi más is juthatna? Ekkora egy primitív műveletlen és elfogult firkászt, mint Békés Gáspár, nem hordott a hátán a föld. Azt csak mellékesen említem meg, hogy a pedofília az egyházzal nem asszociált tanárok, ifjúsági szervezetek alkalmazottai, világi gyermekotthonok akalmazottai között is éppolyan gyakori, mint a katolikus egyházban.

acycloren 2019.06.25. 16:53:35

Mohamedánok a lányaikat és fiaikat, a zsidók a fiaikat megcsonkítják. Ez rendben van, hisz minden kultúra ugyanolyan értékes. LOL
Ehhez képest a gyerek megragadásáról beszélt MZP. Nyilván nem ideális megoldás, de sajnos ideális gyerek is kevés van, akik mindig értenének a szóból.

Lenne egy kérdésem: ha a gyerek üt? Azt tűrni kell?

mortullus 2019.06.25. 16:58:40

Gyereket verni csak indulatból lehet. Előre eltervezetten nem.

moloy 2019.06.25. 17:06:26

EBBEN egyetértek MZP-rel. Szerintem BÁRMI megengedhető egy szülő részéről, hogy gyerekéből a legjobbat hozza ki.

Világít a torony 2019.06.25. 17:18:31

Gyereket verni pont olyan mint a papi pedofília. Értitek szadista állatok?

Serény Vélemény 2019.06.25. 17:19:14

"Ha a gyerek helyére a házastársat helyettesítenénk, akkor máris elfogadhatatlannak tartaná a többség (elvben), hogy fenyítéssel ’neveljük’. Ez pedig bizony kettős mérce. "

A gyerek nem felnőtt! Ez nem tűnt fel a nagyon iq-free bloggernek? A gyerek alapból tud minden jószándék ellenére olyan hülyeségeket csinálni, amivel gyakorlatilag nem csak a saját életét, testi épségét veszélyezteti, hanem akár az egész családét is. És nagyon nem árt(ana) ha a gyerekek tudnák, hogy vannak határok, és ezeket a határokat nem lehet büntetlenül átlépni akkor sem, ha a büntetés nem azonnal érkezik, mert lehet, hogy csak 10-20 év múlva, vagy 60 évesen fogja a következményeit megtapasztalni.

Serény Vélemény 2019.06.25. 17:22:45

"Ha valami, ez betartathatatlan. Továbbá a gyerek számára a szülőbe vetett bizalom és szeretet elárulása egy ütés"

Ezaz, inkább dögöljön meg a büdös kölök és tényleg üsse el az autó, mert ha apuci ver a fenekére annak nyomatékosítására, hogy semmilyen körülmények között nem léphet az úttestre szülői engedély nélkül, akkor az bizonyára a " szeretet elárulása".

Tényleg vanak ilyen gyereknevelési antitálentumok?

Gleccsertetű 2019.06.25. 17:40:20

Aki emiatt támadja az hazug

ohmyFgod 2019.06.25. 17:44:47

“Az erőszak a gyengeség jele, mert igenis lehet úgy gyereket nevelni, hogy nem bántjuk ő”

A fekete es feher leegyszerusitesek szinte kivetel nelkul mindig ostoba, valosagtol elrugaszkodott elmelkedesek.
Az mar bizonyitott teny, hogy minden szemely maskepp dolgozza fel a bantalmazast, valakinek egy pofon is hosszu evekre megmarado traumatikus elmenyt nyujt, mig masnak abszolut nem okoz lelki gyotrelmet. Van gyerek, aki egy hangos szora vigyazba vagja magat, es aki mar kiskoraban is -tobbiekhez viszonyitva- felelossegteljes, betartja a szabalyokat, stb.
Es a felreertelmezett szabadszellemu neveles hatasara egyre tobb olyan van, akinek a cuki szulei semmifele felelossegvallalast nem tanitottak meg, foglalkozni nem foglalkoznak vele, egy elkenyeztetett, hatarokat nem ismero, eroszakos, felnotteket manipulalo krampusz. A gyerek a maga nemeben okos, kivaloan visszael a helyzettel, es felmeri, ha egy gyenge szulo felett tud uralkodni. Na, ilyenkor neha jol jott volna 1-1 pofon. Vagy amikor tobbedik szuloi figyelmeztetes utan az apukamra bizott rokon gyerek honapokkal az utan az M3-ason biciklizett 10 evesen, hogy az unokatestveret halalra gazolta egy teherauto. Apam meglatta, kirohant es lekevert neki egy pofont. Soha tobbet nem ment ki oda, es felnott koraban megkoszonte.

Masik erdekes pelda a katonasag. Ugyan a tulzasba vitt, modszeres szivatasok akar halt is okozhatnak, es ez uldozendo, de voltak olyan elkenyeztetett pojacak, akikben volt annyi korrektseg, hogy beismertek: a katonasag alatt razodott heyre a fejuk. Megtanultak, hogy nem ok szarrak a spanyol viaszt. Egyik baratom mondja mindig, hogy elotte nagyon nagy g*ci volt, de ott tanult egy kis tiszteletet.

Bogomil 2019.06.25. 17:55:20

@Full metal burka: Valójában 2004 óta érvényben van a törvény módosítása, ami ezt tiltja:

„A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak."(1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, 6. § (5) bek.)

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.06.25. 18:09:02

Igaza van Márkinak, én ugyanazt csináltam amit ő. 2 éves korukig néhányszor kaptak a seggükre pár csattanót, azután már egyikkel sem volt gond. 3 éves korukra megtanulták a gyerekeim, hol a helyük, azután sohase kellett fegyelmeznem őket. Ez már volt vagy 20-25 éve. Mindegyik diplomás komoly ember, szót fogadtak mindig, most sikeres felnőttek.

Ad Dio 2019.06.25. 18:10:10

Zéró tolerancia a bántalmazásban... persze csak 12 hetes kor FELETT. Alatta sajnos simán ki is lehet nyírni a gyereket. Képmutató barbár világ ez.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.06.25. 18:14:26

@Bogomil: Ugyanmár, kap pár csattanót a seggére mikor kicsi, hogy érezze, az még nem erőszak. A lényeg pont azon van, hogy fájjon neki, különben nem fog tartani tőled. Egy kutya nevelésénél is fontos a kölyökkorban adott pár orrbaütés, amikor rosszat csinál. Utána már nincs vele gond, elég csak a kezet ütésre lendíteni, már tudja is, hogy nem várható semmi jó.

Hosztoló 2019.06.25. 18:15:39

A fenyítés nem bántalmazás. Ez a lényeg.

Nagyon aláássa a gyerek biztonságérzetét ha a szüleit lenyomják. Érdekes módon még akkor is, ha úgymond a gyerek érdekében. Aki a igazából a gyereknek akar jót, az elviseli azt a feszültséget, hogy a másik szülő máshogyan csinálja, mint ő.

Nálunk úgy ment, hogy néha kaptam egyet a fenekemre valami disznóságért, aztán fél óra múlva már valami teljesen máson együtt nevetett a család. Azt pedig megjegyeztem, hogy azt az akármit (mondjuk leöntöm hideg vízzel az emeletről a szomszéd szegény cicáját) nem érdemes csinálni.

Az csak járulékos hozama volt ennek a stílusnak, hogy aztán évtizedeken keresztül visszatérő poén lehetett, amikor felemlegettük, hogy Drága Kis Édesanyám a kisporolóval hogyan üldözött körbe-körbe a lakásban...

Nem kell erőszakkal uniformizálni a szülőket. A gyerekek sem egyformák.

dare 2019.06.25. 18:16:04

Ez a kijelentés MZP-től csak arra volt jó, hogy bepörgesse nekünk a liberálisoktól már jól ismert máglyára vele (ők nem a középkori módszert alkalmazzák, hanem a virtuálisat) lemezt.
Csak egy rövid sztori a témához.
Húgom gyereke úgy lett nevelve, ahogy az a liberális kódexben le lett írva.
Nem szabad ráütni, rákiáltani, ha büntetjük sarokba állítással, akkor max 1 percig lehet csak ott, mert ha tovább "büntetjük", akkor nem érjük el vele a kívánt hatást, és még hasonló további agyrémek.
A gyerek hiperaktív. Nem ráfogom csak, az.
Egyszer egy alkalommal (mikor a jobb szemem iszonyatos fájdalommal szembesült az aktivitásával) nem finomkodtam vele, hanem ráütöttem egy vesszővel a lábára.
Nem volt erős, de meglátszott.
Nem részletezném mekkora balhé lett belőle (óriási), ami jogos is volt, hiszem más gyerekét bántottam, és nem is, mivel a két fájdalomokozás nem volt egyenes arányban egymással.
"De ő egy gyerek, te pedig felnőtt vagy."
Na mindegy, az azóta eltelt időben a gyerek aktivitása korántsem csökkent, ellenben a húgom idegrendszere elérte a teljesítőképessége határait, ezért már korábban becsukta a liberális gyereknevelési kódexet (amely kódexből ismerve őt 1000 gyerekből 999-et minden probléma nélkül fel is nevelt volna véleményem szerint), és bizony vannak olyan alkalmak, amikor a szemem láttára ütötte a kezét, a fenekét, vagy épp a lábát (pofont még nem láttam, de ez nem zárja ki azt, hogy soha egyszer sem kapott még a gyerek egy anyait).
Ha valaki képes felnevelni egy hiperaktív gyereket úgy, hogy soha egyszer sem üt rá, az előtt tényleg maxi respect.
A húgom elbukott, ami frusztrálja is őt, de ismerve a gyerekét nem tudom milyen körülmények között lehetett volna úgy felnevelni, hogy a kudarc élményét ne tapasztalta volna meg.
Nem szabad bántani a gyereket, de ha valakinek egyszer egy gyenge pillanatában eljár a keze, az se betegedjen azért bele, mert ismerve a testvérem gyermekét, én biztos nem ítélném el érte.
MZP a saját gyerekeire mondta azt, hogy a szófogadáshoz a testi fenyítést szükségesnek érezte.
Nem azt mondta, hogy az ő véleménye az etalon, és rá hivatkozva innentől kezdve mindenki agyba-főbe verheti otthon a gyerekét, mert ez amúgy tök buli, hanem azt, hogy ő a saját gyereki neveléséhez ezt szükségesnek érezte.
Nem ismerem a gyerekeit, de ha volt köztük olyan, aki csak feleannyira volt kezelhetetlen mint a húgomé, akkor én őt biztos nem fogom elítélni ezért a kijelentésért.
Aki igen, az örüljön annak, hogy megteheti.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2019.06.25. 18:22:04

@Ad Dio: Szerintem azzal, hogy egy kétéves gyereket seggen verünk, úgy hogy érezze, nem lesz semmi baja. Később még már teljesen felesleges a verés, mert utána már tudatára ébred, és haragudni fog rád. 3 éves koráig viszont csak arra emlékszik, hogy tartania kell tőled, arra, hogy miért, arra meg nem emlékszik. 2 éves kora előtt is felesleges bármit tenni, mert akkor még fel se fogta hol van. A legideálisabb kor 2 és 3 éves kor között van a fizikai kontaktra.

Bogomil 2019.06.25. 18:27:26

@Megbolondoult V. Orbán pápa: Erőszaknak persze nem erőszak, de testi fenyítés, tehát tiltott a törvény által. Büntető szankciót azonban nem rendel a Btk. kifejezetten a testi fenyítés tilalmának megszegéséhez.
Amúgy a témához itt egy konzervatív újságíró érdekes cikke: www.magyaridok.hu/lugas/mogyorofa-vesszo-2298559/

acycloren 2019.06.25. 18:37:16

@Bogomil: Tudtommal Magyarországon a szülő elmehet a tettleges becsületsértés határáig (pofon, fülhúzás, seggberúgás stb.) és a gyerek személyi szabadságát korlátozhatja.

@Ad Dio: Igen, a magzat nem viselkedett rosszul, nem ártott senkinek, mégis meggyilkolják. Ennek a ballibek tapsolnak. A rosszul viselkedő gyereket meg megragadja a szülő, erre mindenki elszörnyed.
Az aránytévesztés és emberellenesség netovábbja ez.

@Világít a torony: Gyereket verni lehet, tettleges becsületsértés határáig el lehet menni. A lényeg, hogy nevelő célzatú legyen a verés. Kapcsolódjon össze időben és térben a rossz viselkedéssel, legyen azonnali a büntetés, hogy a gyerek tanulhasson belőle. Kapcsolódjon össze a fejében a rossz cselekedete és a hátán végigverő bőr nadrágszíj érzése.
A gyereket céltalanul l'art pour l'art büntetni nem szabad, nem szabad kínozni, elnyújtani a büntetését, úgy büntetni, hogy nem tudja miért kapta.

Volt olyan ismerősöm, akit gyerekkorában sose ütöttek meg a szülei és erre büszke volt. Nem lett belőle egy egyenes ember...

Gleccsertetű 2019.06.25. 18:38:24

@Megbolondoult V. Orbán pápa: a legnagyobb butaság a kutyát a fejénél ütni. a seggére kell, úgy, h ne lássa.

Full metal burka 2019.06.25. 18:45:19

@Bogomil: Es?

Szerinted mi ertelme ilyen torvenyeket hozni?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.06.25. 18:50:14

a zsidó erkölcsöt (ószövetség) felróni a keresztenyeknek...meglehetosen gyomorforgató.

arabok balrol 2019.06.25. 18:54:44

A liberalis gyereknevelesi elvek moralis es demografiai katasztrofat okoztak, ez nyugaton mar teljesen nyilvanvalo, de nalunk is vannak aggaszto jelek.

Amikor az agymosott liberalis a gyerek jogaival ervel, valojaban azt mondja, hogy a gyerek nem a szuloe, hanem onmagae. Ami azt jelenti, hogy a gyereket a TV, a szamitogep es az azon at folyo liberalis szenny neveli majd fel. Vegul persze a szulo, a gyerek es a tarsadalom is sziv majd, hiszen mindenre alkalmatlan, termeketlen, felelossegvallalasra keptelen egyedeket hoznak igy letre, olyanokat mint pl. Alexander Soros. S a gyereknek nemcsak ehhez van joga persze, hanem ahhoz is hogy megvalassza a nemet, mert miert ne. Es ahhoz is joga van, hogy a ferde hajlamaira nagyon buszke legyen.

A tarsadalom es a csaladok atomizalasa, vallas elpusztitasa a kommunista ideologianak is kozponti eleme volt, bar nem sikerult megvalositani. A konzumer-liberalizmus mogott ugyanazok az erok allnak, normalis ember egy .percet sem fecserel rajuk, meg az emberi jogaikra.

Világít a torony 2019.06.25. 19:01:09

@acycloren: Mint írtam volt, aki gyereket ver, az egy elmebeteg állat, pont olyan mint egy pedofil pap. Semmi nem indokolhatja egy védtelen gyermek fizikai és mentális bántalmazását.
" Gyereket verni lehet, tettleges becsületsértés határáig el lehet menni. "
Ezért simán megérdemelnél szívlapátot a gusztustalan pofádra. Csak mert úgy gondolom, hogy az még a becsületsértés határán belül van, és pusztán nevelő célzattal egyébként is.

Bogyó 2 2019.06.25. 19:05:31

Két dologra volnék kíváncsi. Mit ért test fenyítésen, bántalmazáson a szerző? És mit ajánl helyette? Ha egy 2 éves gyerek nem kap csokit a plázában és földre veti magát hempereg a koszban akkor mi a teendő? Filozófikus előadás a helytelen viselkedésről és arról, hogy ő sérti a társadalmi együttélés normáit,? De nem állítom fel, nem viszem el onnan, mert sértem a mozgásszabadságát. Nem kiáltok rá, hogy viselkedjen, mert verbálisan bántalmazom? A szerző szerint milyen eszközökkel kell nevelni olyan gyereket, aki még beszélni is csak éppen tud? Az azoknak a szegénységi bizonyítványa, akik nem tudnak mértékkel nevelni és a fizikaI erőfölény érzékeltetését minden esetben bántalmazásként értelmezik. Ez egy szélsőséges álláspont. Tehát, ha a gyerek ki akar futni az úttestre, akkor sem tartom vissza ERŐSZAKKAL, amikor jön a kamion, hanem beszélek neki, nehogy megsértsem a lelkét. Aztán ha nem érti meg akkor a kamion meg elcsapja? Hát nem. Aki nem tud különbséget tenni aközött, hogy nem engedem valahova menni ahova veszélyes vagy nem célszerű, vagy csak nem engedem, mert úgy ítélem meg, hogy helytelen és fogom a grabancát, hogy rákiáltok, amikor utazás közben ki akarja kapcsolni a biztonsági övet, hogy felemelem és leszidom, ha fetreng, mert nem kap meg valamit stb. és aközött, hogy agyba-főbe verem vagy terrorizálom az magáról állít ki szégyenteljes bizonyítványt. A feni elvek neveletlen, egoista és érzéketlen gyerekeket eredményeznek, akik megszokják, hogy egyenrangúak a szülővel és az semmivel se tud többet helyesről és helytelenről. És sorban követi el a hibákat magával és másokkla szemben is. Nem is értem miért vannak a gondviselők? Csak az anyagiak biztosítása miatt? A gyereknek fokozatosan nyílik meg az értelme és aszerint kell vele bánni. És ezekből tanulja meg mi a helyes. Amikor nem engeded kirohanni az úttestre, pár eset után már látva az elsuhanó autókat, megérti. De ezt egy 1-2 évesnek nem magyarázhatod mint egy felnőttnek, mert nem tudod ezzel az eszközzel megértetni vele a problémát. Egy 10 évesre már nyilván rászólsz, hogy ne rohanj ki, vigyázz! Na most ezt összemosni azzal, amikor valaki szadista módon bánik a gyerekkel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.25. 19:27:07

@Ad Dio:

"Zéró tolerancia a bántalmazásban... persze csak 12 hetes kor FELETT. Alatta sajnos simán ki is lehet nyírni a gyereket. Képmutató barbár világ ez."

+1

@Bogyó 2:

"Na most ezt összemosni azzal, amikor valaki szadista módon bánik a gyerekkel."

Liberálisoknál vagy elvetemült nácifasiszta vagy, vagy liberális vagy. Nincs középút, nincsenek árnyalatok. Éppen ezért nem képesek belátni a gyerek kínzása, megalázása, szadista bántalmazása ÉS a nevelő célzatú, mértékletes fenyítés közötti különbséget.

Amúgy szörnyen nehéz megmondani, hol van a testi fenyítés még elfogadható határa. Vsz. gyerekenként más. Amit én lényegesnek tartok, az az, hogy a fenyítés

1) ne legyen megalázó, mert a megalázás csak ellenkezést szül,

2) csak spontán lehet, mert a tett után egy adott idővel már eleve nem lesz hatása.

Bogyó 2 2019.06.25. 19:28:46

@arabok balrol: Mondjuk én nem gondolom, hogy a liberalizmus kritikáját kell most ezzel gyakorolni, mert a poroszos, csak a nevelés miatti verésre alapozó jobbágy-alattvaló nevelés is szélsőség, amit a konzervatív-illiberális elvtársak favoirizálnak, mert szeretnek uralkodni, persze a családjukon is, ahol az asszonynak persze kuss, a gyerek meg fogja be a pofáját. Hát köszönöm szépen, ezt a világot se kívánom, elég volt belőle pár ezer éven át. A liberalizmusnak vannak vadhajtásai és vannak szélsőséges képviselőt. Megintcsak az arány, a mérték a probléma. Márky-Zay semmi olyat nem mondott, amin fel kellene háborodni, de azért a liberalizmusnak köszönhető női egyenjogúságot, a gyermekek normális megbecsülését, védelmét és a valódi gyermekbántalmazók elleni fellépést igenis meg kell becsülnünk. Csak az olyan szélsőséges felfogások, amelyek azért vannak, amiért a legtöbb túlzó tiltás, mert az emberek egy része képtelen mértékkel, arányosan bánni a dolgokkal., lásd az indokolatlan sebességkorlátozásokat, az alkoholtilalmakat, a lőfegyvertartás tilalmát stb. Ilyen szélsőségesség az, amikor nem üthetsz rá a két és fél éves gyerek fenekére egyet, mert a kisautóval fejbeverte a pólyás kistesóját, vagy megharapta az ujját És ennél durvább dolgokat is tesznek néha tudatlanságból. Ez a fajta fizikai erőszak nem igaz, hogy traumát okoz, ha igen, akkor ott eleve baj van. De így jegyzi meg, hogy nem teszünk ilyet. Ez nem ugyanaz, mint amikor Árvácskának izzó szenet tettek a kezébe. Aki nem tudja ezeket az arányokat helyesen megítélni az ne legyen szülő, de főleg ne legyen gyámhatósági dolgozó. 10 évesen már nem csapunk a fenekére, minél nagyobb a gyerek a normális szülők egyre inkább áttérnek a verbális fölény érzékeltetésére, majd egyre inkább a racionális megértetésre beszélgetések, akár veszekedések útján, de egyre inkább egyenrangúbb partnerként kezelve a gyermeket. Mert valóban azon az úton van. Ez az útja ennek, milliók nőttek fel úgy, hogy ezt ma is helyesnek és normálisnak látják és se traumásak nem lettek, se egészségkárosodottak, hanem normális emberek.. A gyereknek és általában a gyengébb sérülékenyebb embereknek biztonságra és nem szabadságra van szükségük. A legtöbb szülő a gyermek biztonságát vagy a közösségi együttélést sértő esetekben fegyelmez testileg. Amikor a gyermek biztonságát maga a fegyelmezés veszélyezteti akkor tényleg bántalmazásról beszélünk. De a legtöbb esetben nem erről van szó. Ez a fajta túlzott féltés és a fizikai kontaktus teljes hiánya pont, hogy veszélyes a gyerekekre. De ez a liberális felfogás szélsőséges változata, magának a liberális eszmének nagyon is nagy szerepe volt abban, hogy ma nagyobb biztonságban élhetnek a családokban az emberek.

Utó Pista 2019.06.25. 19:32:23

7 éves voltam, suli után nem mentem haza mert az utca végében játszottam az egyik osztálytársammal. Jó másfél órát késtem. Mire hazamentem apám idegroncs volt. Nem bántott, azt mondta hogy először menjek haza és mondjam meg neki azt, hogy hova megyek játszani.
Eltelt 2 év. Új lakóhely, új iskola. Suli után elmentünk indiánost játszani egy bokros részre. 2 óra késés. Nyitom az ajtót...apám már várt, vérvörös arccal, kezében egy varrógép szíjjal.
Úgy megvert, hogy lila hurkák lettek rajtam.
Többet nem késtem.

morph on deer 2019.06.25. 19:39:59

@Full metal burka:
”Zero tolerancia az apad faszat, mindenki azt csinal a gyerekevel amit akar.”

Tényleg, te nyomorult?
Na mesélj, dugod te is, vagy csak adod-veszed, és a többet igérő jut hozzá az “élményhez”...?

Te tényleg ennyire agyamenten sötét vagy?

A gyereked NEM A TULAjDONOD!
Ő csak egy bizonyos ideig a felelősségedre bízott másik személy, akit a legjobb tudásod szerint kéne felkészítened arra, hogy felnőtt legyen!
Erről te még soha nem hallottál, ugye?

Belőled még ez az egy is sok, de ha elképzelem, hogy a saját korcs, retardált “normáidat” fogod beleverni egy vagy több jobb sorsra érdemes emberpalánta fejébe, komolyan futkos a hideg a hátamon a gondolattól..!

Bár nyilván nagy az igény a magadfajta pártkatonákra, akiken nem hagyott nyomot az emberi civilizáció, de az ég szerelmére, inkább add örökbe az utódokat, mert úgy még lehet esélyük rá, hogy esetleg valami emberség is szorul beléjük, ki tudja..!

Te meg inkább vedd át az esedékes lovagkeresztedet - a kiváló kultúrmunkáért!
Megérdemled.

Utó Pista 2019.06.25. 19:40:20

100 % hogy a "szerzőnek" egy gyereke sincs, de shalom neki!

arabok balrol 2019.06.25. 19:45:44

@Bogyó 2: "mert a poroszos, csak a nevelés miatti verésre alapozó jobbágy-alattvaló nevelés is szélsőség"

Ez az elkepzelesed a poroszokrol? Csak nem a liberalis mediabol van az ertesules?

arabok balrol 2019.06.25. 19:46:42

@morph on deer: "Tényleg, te nyomorult?
Na mesélj, dugod te is"

Ne vetitsd ki a liberalis problemaidat, nem erdekel.

morph on deer 2019.06.25. 19:56:40

@Sir Galahad:
“Ha egy szülő megüti a gyerekét, az kudarc.”

Így igaz, teljesen egyetértek!
Egy sarkított, kiélezett helyzetben alkalmasint érthető, - pl a gyerek majdnem egy autó alá rohan, a szülő ijedtében reagál, - ha nem is helyes, de nevelési módszerként, pláne büntetésként soha, semmilyen körülmények között!

BitPork 2019.06.25. 20:09:54

@MAXVAL bircaman közíró: Nos- én a te szóhasználatod szerint balibbant vagyok - és egyetértek MZPvel. A poster pedig Y v Z generációs safe places fiatal akinek sok tapasztalata nincs - nem hogy családfenntartásban-gyereknevelésben de még a "B" oldal is messzi van neki az élet kazettáján.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.25. 20:13:42

@BitPork:

"A poster pedig Y v Z generációs safe places fiatal"

Mi következik a Z generáció után? A világvége?

dare 2019.06.25. 20:25:46

@morph on deer: "büntetésként soha, semmilyen körülmények között!"

Muszáj leírnom a reakciót is a büntetésem hozományaként.
Az én esetemben ez kb 4 éve történt.
Atóta nem tudom megszámolni egy kezemen, hogy a kölyök hányszor kért érte elnézést.
-emlékszel még amikor odavágtam a szemedhez?
-már nem, felejtsük el
-nem akartam neked odavá..
-jó, tudom, felejtsd el
Eltelik pár hónap, aztán megint valahogy valami kapcsán eszébe jut.
-emlékszel még...
-igen, mivel emlékeztetsz rá
-nem akartam
-jó, tudom, engedd el
4 éve 10 percet is nehéz volt vele egy légtérben eltölteni, most viszont pedig 10 óra is kevés vele.
Felvetődik a kérdés, ha most ennyire kedvelem, ennek tudatában is ugyanúgy ráütöttem volna büntetés gyanánt?
A válaszom: igen, bármennyire is ítéli el ezt a nevelési módszert bárki is.

Sir Galahad 2019.06.25. 20:27:18

@morph on deer: Ilyen is ritkán van, hogy mi egyetértünk.

Minden ballib bérretteg 2019.06.25. 20:30:22

A megfelelő helyen és időben elcsattanó atyai pofont nem pótolhat semmi.

Mindannyian kaptunk és a legtöbben meg is érdemeltük, mert normális és józan paraszti ésszel megáldott szülők neveltek fel a legtöbbünket.

Nem pedig aberált gyerekverők és se nem liberális pöcsök akik a gyerkre hagytak mindent.

chrisred 2019.06.25. 20:49:31

Engem csak az zavart ebben az összevissza zavaros dumában, hogy alapnak azt tette meg, hogy hét gyerek mellett ilyen módszerek nélkül semmit nem tudnának elintézni. Szóval a gyerek elsősorban azért kapja a füleseket, mert csináltak mellé még hat másikat, ezért neki nem jut elég szülői figyelem és kontroll.

rednek 2019.06.25. 21:16:21

Kislányom 3 éves korában egyszer egy elképesztő hisztit produkált. Földön fekve rugdosta az üvegezett ajtót, mert nem azt a ruhát vehette fel amit akart. Anyukája elmulasztotta azt a lélektani pillanatot amikor megelőzhette volna, és mikor már nem volt képes kezelni a helyzetet, „csinálj már valamit a gyerekkel, mert nem bírok vele“ jelszóval nekem szólt. Az ilyen helyzeteknek van egy forgatókönyve: 1., Szép szó. 2., Ígéret. 3., Fenyegetés. Először szépen beszéltem vele, de tovább hergelte magát. Akkor elhúztam az ajtótól, de vissza csúszott oda, mert feltehetőleg érzékelte hogy azzal kelti a legnagyobb figyelmet. Ezt vagy kétszer eljátszotta, amikor lelki szemeim előtt hirtelen megjelent, ahogy a betört üveg félméteres darabja beleáll a hátába. Megmondom őszintén szabályosan pánikba estem, felkaptam és 3-4 –et a fenekére csaptam. Egy pillanat alatt, minden átmenet nélkül abbahagyta az egész cirkuszt, magam is meglepődtem. Másnap játék közben egyszer csak megszólal: „ apa, ugye nagyon hülyén viselkedtem tegnap“.
A gyereknevelésnek számtalan eszköze van, de aki kategorikusan kizárja a „vészhelyzetben“ leghatásosabbat, az a temetés után elgondolkodhat azon, hogy mit rontott el.

morph on deer 2019.06.25. 21:19:04

@Bogyó 2:
“Ha egy 2 éves gyerek nem kap csokit a plázában és földre veti magát hempereg a koszban akkor mi a teendő?”

Azonnal, akár adományokkal is, de vadul támogatni a születésszabályozást szorgalmazó mozgalmakat, és az óvszergyártókat, - jobb későn, mint soha!
:)
Azt egyébként meg tudnád mondani, hogy egy kétéves gyerek miért várja el a plázában, (- hát hol máshol, nem?) hogy csokit kapjon? Netán máskor szokott kapni, csak valamiért most nem?
Vagy hogy is van ez?

Egyébként én simán otthagynám, és még azt is letagadnám, hogy valaha is láttam!
Még hogy az a kis bitang az enyém lenne? Ugyan már!
Az kizárt!
:)

Az én gyerekem amúgy nem verte magát a földhöz, soha, és ez egyébként már nem vicc!
Lehet, hogy valamit rosszul csináltunk?
Szűzmáriám..!
Igaz, nem is bántottuk, semmiért.
Ha hibázott, azt vele együtt hoztuk helyre, ha leejtett valamit, azért nem “büntetés” volt a válasz, hanem annak a megtanulása, hogy hogyan lehet ezt legközelebb elkerülni, és mivel jár, ha mégsem. (Pl seperhetjük a cserepeket, és nem lesz macskás bögréje, mert eltörött és nincs helyette ugyanolyan másik.)

Mondjuk én eleve nem értek egyet a tiltással és büntetéssel való neveléssel, mert annak egyetlen “eredménye” az, hogy őszintétlenségre, alakoskodásra és hazudozásra tanítja a gyereket, kivétel nélkül mindig!
Ennél talán az az ijesztőbb, ha olyasmit hallok, hogy “ha nem csinálod meg a leckéd, akkor kikapsz” vagy meg az erre adott magyarázat, miszerint: “hát persze, hogy elvertem, mert nem csinálta meg a leckéjét, hogy ez többet elő ne forduljon!”
(Aztán meg jön a csodálkozás, hogy “hát hiszen elvertem, mert nem csinálta meg a leckéjét!” - és mégsem segített, mert ez egy megátalkodott, rossz kölyök..!)

Ha az őszinteség alaphelyzet a családban, akkor a gyerek bízik, - mert bízhat - abban, hogy amit a szülő mond az igaz, és ez vonatkozik a viselkedésre, vagy közlekedésre, vagy bármi másra ugyancsak. Kezdve azon, hogy orvoshoz menet a vedőoltás miatt, amikor kérdezte, hogy “- és fog fájni?” az volt a válasz, hogy igen, fog! De csak annyira, mint egy csípés, amit ő minden gond nélkül ki fog bírni!
Aztán teszteltük, hogy ha ő ennyire csíp meg engem, akkor az már olyan-e, vagy ha én megcsípem, az milyen, és így tovább. Így aztán az orvosnál semmi hiszti, és utána közölte, hogy hát ez még annyira sem fájt, mint a csípés.:)
Lehet, hogy emiatt is, még általánosból maga ment el a fogorvoshoz az iskolából, - később a tanárnő hüledezve kérdezte, hogy a gyerek fakír-e, vagy csak mazohista, holott csak nem félt, mert tudta, hogy a dolog kibírható, és tényleg!

Ez később- és más területeken is így volt. A vitás kérdésekben sem az volt a megoldás, hogy én kijelentettem, hogy márpedig ez így lesz, és punktum, hanem elmondtam a különféle döntések várható következményeit, aztán rábíztam a döntést. A dolog súlyától függően esetleg mondtam, hogy én ezt így csinálnám, és miért, esetleg azt is, hogy szerintem jobb lenne, ha ő is úgy csinálná, de ő dönt.
Természetesen akadtak konfliktusok, de mindig mindent meg tudtunk beszélni, hiszen mindig mindent meg is lehet!

Volt úgy, hogy nem neki lett igaza, és ezt el is mondta, - hálisten sikerült elkerülni a “naugye” csapdát, viszont megbeszéltük a tanulságokat. Ez többet nem került szóba, főleg nem felemlegetésként, viszont biztos lehettem benne, hogy megtanulta a dolgot.

A “gyerek” egyébként jó harminc éve a saját lábán áll, és tudom, hogy anyaként lényegében hasonló a saját gyerekéhez fűződő viszonya, - és ezt egyikünk sem bánta meg.
Hát ilyen az a fránya liberalizmus a gyakorlatban, - gondoltad volna?

Na ennyit az erőszakkal történő (idomításról) nevelésről.

arabok balrol 2019.06.25. 21:45:43

En a noket is megcsapom ha hiszteriaznak, persze elotte van figyelmeztetes.

Eddig mind beizgult, hogy mekkora kiraly csoka vegre szajon vagta oket. Amugy en is hagyom magam verni ha hisztisek, neha az is segit.

arabok balrol 2019.06.25. 21:50:18

Az Index vegre pontot tett a vilagvegere:

index.hu/gazdasag/2019/06/25/joseph_stiglitz_interju/

A klimavaltozas a mi vilaghaborunk - mondja a ZSIDO, aki KOZGAZDASZ, igazi klimaszakerto a faszi, nyilvan a CEU-n vegzett klimakutato-kozgazsaszatot.

Ovakodjunk a zsido kozgazdasz szelhamostol - Marx is pont ilyen hatteru volt, most is zabaljak a balos agyhalottak a klima-kamut mintha muszaj lenne

Index bazdmeg, van ennel lejjebb?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.25. 21:50:30

@dare:

A hiperaktív gyerek más, őt tényleg rá kell vezetni arra, hogy fogja vissza magát. De különben véletlenül ütött a szemedbe, nem? Vagy szándékosan?

A véletlen fájdalomokozást még az állatok is meg tudják különböztetni a szándékostól. Legalábbis a macskák és a kutyák igen. Többször előfordult, hogy véletlenül a cica lábára vagy a farkára léptem. Persze vonyított, egyikük egyszer reflexből meg is harapott, de utána nem volt semmo neheztelés, mosolyszünet, rögtön jött hozzám simogatásért, mert tudta, hogy nem szándékosan bántottam.

Ugyanez kutyával még egyértelműbb. Épp a minap a sárban megcsúsztam és a német juhászunk lábára tapostam, de nagyon. Meg sem mukkant, látszott rajta, hogy rögtön megértette, hogy véletlen volt.

morph on deer 2019.06.25. 22:27:56

@dare:
“...ennek tudatában is ugyanúgy ráütöttem volna büntetés gyanánt?”

Csakhogy te nem büntetés gyanánt ütöttél rá, hanem egy sokkoló eseményre adott választeakció gyanánt!
Ez nem ugyanaz!

Valahol feljebb már írtam a szülő kvázi ijedtében adott nyakleveséről, szerintem amiről te írtál, az annak az édestestvére.
Ez - szerintem - nem a fenyítéssel/erôszakkal/büntetéssel való nevelés, még akkor sem, ha nevelő hatása kétségtelen.

Nálam az a megengedhetetlen, ha a gyerek “elverése” eleve része a nevelésnek, ha szisztematikusan büntetésre és tiltásra alapozza valaki a gyereke “fegyelmezését”, holott millió más módon is lehetne eredményt elérni.

Persze tudom, hogy nem minden gyerek egyforma, de én nem tudom elfogadni azt, ha egy szülő a gyerekre keni a saját sarát, és ahelyett, hogy elégtelen türelemmel és szeretettel próbálná elérni azt, hogy a gyerek tudjon működni a csaladi és társadalmi keretek között, dresszírozni próbálja a szerencsétlen kölyköt, mert olyat már látott, tapasztalt, ő is.
Példa: Egy vendég család nálunk, kiskölyök figyelemre vágyik, szerepel, szülők rászólnak, bőgni kezd, apuka ráordít, gyerek sírva átrohan a másik szobába, és ott hüppög, hangosan.
Én: idegbeteg, anyuka zavarban, és hívja vissza, apuka morcos, gyerek sír, de nem jön. Patt.
Aztán megúntam, és átmentem a kissráchoz a másik szobába, de nem tárgyalt. Nem is azért mentem, csak elmondtam neki, hogy mi ott mind hűdejól érezzük magunkat(!) ő meg itt van egyedül. Tulajdonképpen ő is jól érezhetné magát, de ehelyett itt duzzog.
Viszont ha szeretne, akkor bármikor visszajöhet, és ő is jól érezheti magát, igérem, gondolja meg.
Három perc múlva megjelent, mint rég látott havert üdvözöltük, onnantól minden rendben volt!
Igaz, az apukának előtte megigértem, hogy ha meg mer nyikkanni oktató és nevelő célzattal, akkor neki lesz hüppögni valója valami félreeső helyen, de erre nem volt szükség.
—————
Én is ütöttem pofon gyereket(!), talán 3-4 éves lehetett, és ő sem volt az enyém!
Valamilyen családi esemény kapcsán történt, én guggolva magyaráztam neki valamiről valamit, simán társalgási szinet, közben bámult rám, majd egyszer csak lendületből pofon vágott, csak úgy csattant, minden előzetes nélkül!
Egy pillanatig tétováztam, aztán visszaadtam neki a pofont!
Na ez olyannyira meglepte, hogy még sírni is elfelejtett, de mire a szája kezdett lefelé görbülni, már átöleltem és simogattam a fejét, közben magyaráztam nfki, hogy látod, ilyen az, amikor valaki megüt valakit, és hogy ilyet soha ne tegyen ő sem, és én sem fogok...

Mit mondjak, bár a szülei nem csináltak parádét, én azért beteg lettem a dologtól, hogy mire vetemedtem, stb.
Aztán kiderült, hogy a kis kedves mostanában ilyesmivel szórakoztatja magát, és eddig ez volt az első ilyen kölcsönös pofonváltása. Aztán később az is, hogy abbahagyta a pofozkodást, mindenki örömére. Velem viszont mintha mi sem történt volna, semmi gondja nem volt, teljesen jól elvoltunk, ha találkoztunk, jópofa, értelmes kölyök lett.

Hangsúlyozom, ez sem fenyítési, sem büntetési, sem semmi egyéb hasonló célból történt, ez reakció volt, bár szándékos reakció.

Ez valamikor a hetvenes évek közepén lehetett, kábé tíz éve kaptam tőle egy lapot Amerikából, ahol még emlegette, hogy visszaadtam a pofonját. :)

Az élet sokféle.

dare 2019.06.25. 22:30:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jó lenne tudni. :D
Nem tudta átvinni az egyik pályát egy számítógépes játékon, és megkért vigyem át.
Leültem, igyekeztem ahogy tudtam, és akkor hátulról, vagy oldalról, de valami iszonyú erővel odacsapott egy játékkal.
Az anyja azt mondta azért, mert már türelmetlen volt.
10 perce se küzdöttem még.
Akkor és ott úgy ítéltem meg, hogy ez a helyes, és az idő engem igazolt (talán) mert ha akkor ott nem ütök rá, szerintem már rég elfelejtette volna a tettét.
Egy hiperaktív gyerek valóban más.
Aki ezt nem tudja, az könnyen mondhatja azt, hogy soha semmilyen körülmények között...
Mások meg erre rágörcsölnek.
Ezért mondom, nem szabad rágörcsölni senkinek se, mert nincs két egyforma gyerek, és én se aggódok azon amit tettem.
Ha görcsölnék rajta, vagy ha a húgom görcsölt volna rá, akkor sokkal rosszabb lenne most a helyzet vele.

morph on deer 2019.06.25. 22:35:21

@Sir Galahad:
Ebből is látszik, hogy valószínűleg egymás véleményével szoktunk vitába szállni, ez meg szerintem nem vélemény-, hanem emberség kérdése.
Ez a véleményem! :))

Ugyan Nemár 2019.06.25. 22:37:10

És mi a helyzet a MOM sportos gyújtogatással, ahol a kistestvér meghalt? A kisgyermek korábban felgyújtotta a családi házukat is. Biztos el lett szépen magyarázva a gyereknek annak idején, hogy ilyet nem csinálunk. Valószínűleg megértette... pfff.
Kell a gyereknek a korlát, néha a szavak nem elég korlátozó erejűek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.25. 22:44:47

@Ugyan Nemár:

És mindez az ártatlan kislány életébe került.
Kaváncsi vagyok, később a fiú hogyan fogja feldolgozni magában, hogy ő okozta a húga halálát. Van egy gyanúm, hogy nem fogja érdekelni.

Ugyan Nemár 2019.06.25. 22:48:40

MZP-re nem gyújtották rá a családi házat a gyerekek. MZP-nél a felgyújtott családi ház után nem ismétlődhetett volna meg a gyújtogatás három évvel később. A gyerekek nem zilálták szét MZP családját. Valószínűleg ő csinálja jól.

dare 2019.06.25. 22:49:04

@morph on deer: Nem tudom, a válaszreakció is büntetés nem?
Nekem is ez az egy alkalom volt, hogy gyerekre kezet emeltem, és én már érezhetném most azt, hogy elbuktam, mivel egy gyerekre kezet (akarom írni vesszőt) emeltem.
Már azért érezhetném ezt, mert ez a mostani immunreakció a társadalom részéről ha ez szóba kerül, és azért írom azt, hogy én pedig tettem ilyet, hogy ne érezzék azt mások ha ilyet tesznek, hogy elbuktak.
Nem érzem én se magam annak, de nem tagadom, valószínűleg az érzés, hogy én még soha nem ütöttem meg gyereket, biztosan üdítőbb lenne, de egyébként nem foglalkoztat túlságosan a dolog.
Ez fenyítés volt, tarthattam volna kiselőadást is helyette a látószervek szükségességéről, amik elengedhetetlen kellékei annak, hogy egy játékot sikeresen be tudjak fejezni, és akkor ő is folytathatja majd azt a játékot amivel éppen játszott, de én ezt a módszert választottam helyette.
Igen, az élet sokféle, benne nagyon sok olyan helyzettel, amit valahogy kezelni kell.
Én ezt így...

mahalingam 2019.06.26. 01:17:48

Az a baj a testi fenyítéssel való "neveléssel" (inkább idomítással, ahogy a kutyákat szokták) hogy gondolkodás nélkül, tudattalanul továbbadódik a következő generációra és nagyon nehéz kilábalni belőle. A gyerek 100% szereti a szüleit és bízik bennük, főleg 8-12 év alatt, ezért a testi fenyítés számára a szeretet egy formájává válik, megkérdőjelezhetetlen és "jó" lesz, mint ahogy ezt a sok testi fenyítést védő kommentből is láthatjuk. Bármit tennénk a gyerekkel, akkor is szeretne, a legdurvább erőszak is "normálissá" válna az ő világában.

A "szófogadásra nevelés" amit itt oly sokan hangoztatnak, pontosan az alapja a diktatórikus államoknak. A legnagyobb diktatúrákban a leggyakoribb a gyerekek testi fenyítéssel való nevelése (lásd pl Kína). És a szülővel való kapcsolat mintája lesz az alapja a felnőttkori kapcsolati mintáknak: a párral, saját gyerekkel, a tanárral, a főnökkel, a hivatallal, az állammal.

Nem véletlen, hiszen a diktatúrák alapja az hogy a polgárok szó nélkül elfogadjanak bármit amit a vezetők mondanak nekik, gondolkodás és visszadumálás nélkül hajtsanak végre mindent amit felülről parancsolnak nekik, bármilyen nagy baromság legyen is az. Mintha az egész ország egy nagy hadsereg lenne. Az ilyen országokban nem is működhet a demokrácia, hiszen a "szófogadásra nevelt" felnőttek már képtelenek a szabadsággal élni, képtelenek a kritikus gondolkodásra, az önállóságra, az önálló gondolatokra, a felelős döntésekre. Ezért tartunk ott ahol tartunk, ezért létezhet ilyen vicc (inkább rémálom) hogy "illiberális demokrácia", ahol a "libsi" egy szitokszó (szitokszó az hogy valaki az emberi jogok, az egyenlő bánásmód, és az ember önrendelkezés, szabadság mellett áll!?!?!? Agyrém!)

Sajnos akit testi fenyítéssel "neveltek" azok súlyosan traumatizálódtak, és mivel a trauma az öntudatuk kifejlődése előtt történt, egyáltalán nincsenek tudatában se a traumának, se annak hogy milyen módokon torzult a gondolkodásuk emiatt, és teljes természetességgel és önbizalommal adják át ezt a traumát gyerekeiknek. És sajnos hajlamosak a végsőkig védeni a szerintük szuper nevelési (és az ahhoz kapcsolódó politikai) nézeteiket, és képtelenek meglátni hogy létezik más nevelési mód is ami működhet. Ha a gyerek 100% bízik a szülőben akkor elég szólni neki és abból is tud tanulni. Az "engedetlen gyerek" azért válik engedetlenné mert már megszakadt az ősbizalom, sokszor már a legelején (az "idomítás" már a hiányos szoptatással ill. különalvással elkezdődik). A gyerek érzi hogy a szülőnek szüksége van a lehetőségre hogy megmutathassa "ki az úr a háznál" és a nem tudatos de mégis direkt engedetlen viselkedésével ezt újra meg újra meg is adja a szülőnek. Valamint a figyelemre való igényét is engedetlenséggel tudja a legjobban kielégíteni, hiszen a legtöbb szülő akkor figyel csak igazán a gyerekére amikor az "rosszat" csinál. A gyereknek sokkal kevésbé kínzó egy fenekelés vagy ordibálás mint az hogy levegőnek nézik. Inkább előidézi magának a sorozatos traumát minthogy depresszióba essen az odanemfigyeléstől.
Manapság ugyan sokaknak leesik hogy gáz a testi fenyítés és megállják hogy alkalmazzák gyerekeikkel, de sajnos egyéb eszközök hiányában legtöbbször a testi fenyítés csak átalakul lelki terrorrá, megszégyenítéssé, ami nem sokkal jobb.

Nagyon szomorú a helyzet és nagyon nehéz kilábalni belőle mert csak az látja a helyzetet, aki kívül van rajta. Sajnos a helyzeten való változtatás a vezetésnek sem érdeke egyáltalán, hiszen pont ezt a traumát használják ki az emberek mozgósítására. Nem véletlen hogy olyan vezetőnk van akit az apja durván vert.

Valamint, a félreértések elkerülése végett megemlíteném hogy a testi fenyítéssel szemben nem a "mindent megengedés" a jó. Az már a ló túloldala. Az ilyen kijelentések csak önigazolásra jók.

acycloren 2019.06.26. 03:21:37

@Világít a torony: Szívlapátot lengesd be a magyar bíróságoknak, ez ugyanis a joggyakorlat, hogy tettleges becsületsértés határáig elmehet a szülő a gyerek fegyelmezésében. Nekem nincs gyerekem, én egy ujjal se nyúlok egy gyerekhez se. Úgyhogy nyugodj le!
Én nem tervezem verni a gyerekeimet (ha lesznek). De a magyar joggyakorlat szerint egy pofon, seggberúgás stb. belefér. Meg az is, hogy a gyerek személyi szabadságát korlátozza a szülő. Érdekes is lenne, ha a szülő nem tilthatná meg a gyereknek, hogy valahova elmenjen (bulizás, rossz hatású haverok stb.), nem küldhetné a szobájába.

Bambano 2019.06.26. 05:16:15

a gyerek verésével több baj közül az az egyik, hogy a legtöbb sportban súlycsoportok vannak és nem engednek össze egy 120 kilós szülőt egy 15 kilós gyerekkel.

én egyébként támogatom a testi fenyítést, feltéve, hogy csak és kizárólag előtte már meggárgyult, hülyeségeket beszélő politikusokat vernek.

acycloren 2019.06.26. 05:28:30

@Bambano: A küzdősportokban nem a nevelés a cél, nem az van, hogy az egyik fél rosszul viselkedik, nem tanul, csavarog, dizájnerdrogozik és a másik félnek meg kell nevelnie, hogy ne zülljön el, ne csessze el az életét. A sportokban nem az van, hogy az egyik félnek nagyobb az élettapasztalata és eltartja a másikat 18-25 évig, attól függően, hogy mennyi ideig jár iskolába, egyetemre.
Sportokban nem azzal indítanak, hogy az egyik fél megszüli a másikat, majd kimossa a szarából, pelenkázza az első pár évben, megtanítja evőeszközöket használni, közlekedni, amúgy meg egy fedél alatt élnek és a házimunkát is meg kellene osztaniuk.

acycloren 2019.06.26. 05:40:07

@Bogyó 2: a poroszos nevelés pont a tudáson alapuló tekintélyre épített, tudós tanárok, tiszteletreméltó szülők stb. Filozófiai háttere a felvilágosodás, Rousseau stb.

Ahol a testi fenyítés jellemző volt, azok pont az angolszász országok. Meg a legalsóbb néprétegek, ahol semmilyen nevelés nem volt, csak néha egy pofon.

Divat ma a poroszos nevelést valami sátáni dologként beállítani, de az a rendszer termelte ki a magyar Nobel-díjasokat.
Tudós tanárok, frontális oktatás, életből vett példák, a gyerek érdeklődésének felkeltése, a legjobbakkal külön feladatok megbeszélése, hogy a tehetségüket kihasználják, kiteljesítsék stb. Olvasgass magyar Nobel-díjasok életrajzából, hogy hogy emlékeztek vissza a tanáraikra, az iskoláikra.
Ami a második világháború idején kialakult Magyarországon, az már nem poroszos iskola volt, hanem tömegek beterelése a közoktatásba, vegyítették a lusta, buta proligyereket az értelmiségi szülők érdeklődő gyerekeivel.

chrisred 2019.06.26. 05:52:11

@acycloren: "Sportokban nem azzal indítanak, hogy az egyik fél megszüli a másikat, majd kimossa a szarából, pelenkázza az első pár évben, megtanítja evőeszközöket használni, közlekedni, amúgy meg egy fedél alatt élnek és a házimunkát is meg kellene osztaniuk."

Persze, hogy nem, met a sportokban mindenki maga választja a küzdelmet, míg a gyerek soha nem választotta, hogy megszüljék, az történik vele. Ezért, amit leírtál, a szülő választása és felelőssége.

chrisred 2019.06.26. 05:55:41

@acycloren: "Divat ma a poroszos nevelést valami sátáni dologként beállítani, de az a rendszer termelte ki a magyar Nobel-díjasokat."

Nem, a magyar Nobel-díjasokat az egy-két pesti elitiskola és magántanárok termelték ki. Ezeknek semmi köze nem volt a porosz iskolarendszerhez.

acycloren 2019.06.26. 06:01:59

@mahalingam: Kínában nem azért verik néha el a gyereket, mert diktatúra, hanem mert a kínai kultúrában a szülő tekintélye erős, a gyermek engedelmességgel tartozik. És ezért szerintem kevésbé is szövegel vissza a gyerek, nem kell elmenni a falig a szülőnek.
Amúgy meg nem verik folyton a gyereket a kínaiak se. Nem tudom ezt honnan szedted. Rávernek esetleg a kezésre, seggére kiskorában, így amikor iskolaérett lesz, már fegyelmezetten tud viselkedni.
És azért is fegyelmezetten viselkednek, mert iszonyatosan erős a verseny a tovabbtanulás terén. Aki lemarad, az elkallódik.
Ezt korán a gyerek tudatába vésik.

Ahol szerintem több az erőszakos gyerek, az pont a Nyugat. Mert minden meg van engedve nekik, rájuk se lehet szólni. Ez amúgy terjed a jóléti társadalmakban Ázsiában is. Igazi kis antiszociális pöcsfejek lettek a gazdag szülők elkényeztetett gyerekei, akiket a tanár se mer fegyelmezni, mert a szülő kirúhatná.

Az ázsiai szülő-gyerek viszonyban nem a fizikai erőszak jellemző, hanem a lelki terror. Monster parents. Nézz utána ennek.
Nem verik a gyereket, sőt, a gyereket mindentől megvédik, a tanárai kritikájától is. A gyereknek mindig igaza van, ha rosszul tanul, az is a tanár hibája. Mindenki idióta, csak az ő gyerekük tökéletes. Ettől aztán felfújt egójú kis szörnyetegek lesznek a gyerekek, összeférhetetlenek, az életben rájuk váró kudarcokra nem készítik fel őket. Pofára esnek.

Magister_ 2019.06.26. 07:45:26

Természetesen kiforgatták a szavait (megint). Ha azt mondta volna: megengedhetetlen mindenfajta szigor és fenyités, akkor meg álszentséggel vádolták volna.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2019.06.26. 08:03:35

A 70es evekig meg a tanarok is odavertek a gyereknek, ha kellett. Persze az sem volt mindig okes, de a hopihezes is fassag. Nem a regi generaciok voltak tele idegbeteg narcisztikusokkal, szoval lehet hogy a tulzott engedekenyseg se mukodik.

Mar eleve gyanut kene fogni, hisz ugyanazok terjesztik ezt akik szerint 2nel tob nem (sex) van. Meg klimakatasztrofa.

Ugyehogyugye?

chrisred 2019.06.26. 08:06:43

@acycloren: Ebben az egykepolitikának is szerepe van, generációk nőttek fel egyedül, testvér nélkül.

Kelly és a szexi dög 2019.06.26. 08:10:31

Asszony meg köztudottan igényli is a verést...

Barneby 2019.06.26. 08:11:45

Olyannyira tisztában van mindenki azzal, hogy az ő gyereknevelési kultúrája az egyetlen igaz út (merthogy ugye soseverte/néharácsapott/agybafőbe és lám: a gyerekéből sem lett különb ember, ő is ugyanúgy soseveri/néharácsap/agybafőbe), hogy szinte felhatalmazva érzem magam, hogy kinyilatkoztassam az Egyetlen Igazi Utat , a Legigazigazabb igazat:
A jó keresztény idejekorán megtanulja elrejteni a bűnös énjét, a tisztátalan gondolatoknak nem enged utat kifelé. Tőkéletes képmutatást tanul. A gyermek jó kereszténnyé válásához szükséges, hogy ezeket a praktikákat lehetőleg mielőbb megtanulja, a szülői képmutatás és a hazugság (pl nem verem lilára a gyerek seggét, amíg a vendégek itt vannak, mert ugye sosem szoktam, max néha megszorítom a kicsi kezét) éppen ezért egy fontos minta.
Minél nagyobb a kontraszt a két világ között, a gyermek annál egyszerűbben, éppen ezért korábban ismerheti fel az álarcok viselésének a szabályait, ezzel nagy mértékben hozzájárulva a későbbi sikeres életéhez. Ez lehet az oka (jajbocsánat: ez az oka) annak, hogy a vallókról elterjedt egy pletyka, hogy kisfiúkkal szerelmeskednek, amiről utána nem szabad beszélniük senkinek. Ők értik igazán, mivel járulhatnak hozzá a boldog világkép megteremtéséhez, sajnos a beavatatlanok ezt nem érthetik.

(elnézést minden hívőtől, igyekeztem kiemelni, hogy a fenti sorok a "vallókról", a képmutató hívőkről szólnak, akik a tinta mögé bújva próbálják nemcsak, hogy igazolni a saját gyarlóságukat, de másokat bírálni, ha eltérnek ettől a gyakorlattól)

chrisred 2019.06.26. 08:12:25

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Dehogynem voltak tele a régi generációk idegbeteg nárcisztikusokkal. Nem hallottál a régi Budapest-Prága-Bécs háromszögröl az öngyilkossági statisztikákat illetően? Nem véletlen, hogy Freud munkássága is innen indult.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2019.06.26. 08:17:40

@chrisred: Freud egy idiota volt.

Mint a fajtatisztak altalaban.

Ez megvan? A klimavaltozas a mi vilaghaborunk - hazudta a tolvaj zsido

index.hu/gazdasag/2019/06/25/joseph_stiglitz_interju/

Az Index megoldotta a klimakerdest egy CEUs kozgazdasszal(!)....:DDDD

acycloren 2019.06.26. 08:36:33

@chrisred: igen, az egykék ilyenek, nekem is van egyke unokatestvérem, ki volt nyalva a segge, mindent megkapott, mindent elintéztek neki, kijárták neki a jobb jegyet, az egyetemi felvételit, a jó állást, sose kapott egy pofont se. Aztán összejött egy hasonlóan félrenevelt egykeként felnőtt csajjal, összeházasodtak, de persze nem tudták elviselni egymást.

Akit korán a helyére tesznek a szülei, az elég jó eséllyel normális emberként nő fel. De egy egykét inkább körbenyalnak, kipárnázzák az életét, megvédik a jogos kritikáktól is. Mert ő a család egyetlen befektetése a jövőbe.
A másik véglet, amikor van 5-6 gyerek és nem jut idő egyikre se, vagy igénye sincs a szülőknek a nevelésükre.
Kínában a sokgyerekes családból, ahol a gyerek nem volt érték (a lányokat meg is ölték születésük után), hirtelen tértek át az egykézésre. A két véglet.
Szerintem a 2-3 gyerek ideális egy családban. Van kortársakkal kapcsolata, nem csak a szülőkkel, felnőtt dolgokat majmolva (de nem értve) nő fel a gyerek, hanem csinál gyerekekkel is valamit, gyerekjátékokat játszik, korának megfelelően fejlődhet, megtanul veszíteni, együttműködni, tanul és tanít, átlátja a másokat mozgató motivációkat.

chrisred 2019.06.26. 09:00:11

@acycloren: Teljesen a szülök körülményein és érettségén múlik, hogy hány gyerek felnevelését tudják bevállalni. Sajnos, vannak, akik egyre sem képesek. Ez egy évtizedes projekt, ami átírja az életüket, a mindennapjaikat, a lehetöségeiket. A gyerektől meg azt kapják viszonzásként, amit ők beletáplálnak.

BiG74 Bodri 2019.06.26. 09:04:23

Szerintem kár összemosni a dolgokat. Egy idióta akkor is ütni fogja a gyerekét, mint a répát, ha körülötte mindenki elhatárolódik a fizikai fenyítéstől. Más pedig megérti, hogy bizonyos enyhe fizikai kontaktoknak igenis van értelme, hatása.
Egy széles spektrum már-már hatásvadász, és nem túl szerencsés összemosása ez a cikk.

Minden ballib bérretteg 2019.06.26. 09:05:02

@Barneby:

Nem tudom megfigyelted-e de azok akik elhelyeztek a megfelelő időben és helyen, egy egy atyai pofont, azok ezzel soha nem kérkednek, és nem állítják be azt követendő példának.

Egyedül azok papolnak és oktatnak, és nézik le mások nevelési módszertanát, akik a liberális hitet hírdetik. Persze ezt is meglehetősen fasiszta (semmilyen más módszert nem toleráló) módon teszik, mint minden mást.

Aztán ha a gyerek rágyújtja a hugára a faházat, mert annak idején nem kapott egy fülest, akkor megkeresik a felelősöket abba nem lesz hiba.

chrisred 2019.06.26. 09:49:47

@BiG74 Bodri: Az elv és a szituáció összemosása. De nekem a riport szemelvényeiből úgy tűnik, hogy az összemosást maga MZP követte el.

Példa: a rendőrnek van lőfegyvere, és kiképzik arra, hogy szükség esetén használja.

1. Járőrözés során havonta lelő egy-két embert, hogy rend legyen az utcákon - ez az elv.
2. Ha olyan helyzetbe kerül, ami komoly következményekkel járna és másképpen nem tud megoldani, akkor használja a löfegyverét - ez a szituáció.

axolotl77 2019.06.26. 09:55:32

És azt már végiggondolta a nem-fideszes média, hogy ezzel a kampánnyal mostanság ágyaznak meg a fideszes jelölt győzelmének Hódmezővásárhelyen?

dunántúli gyerek 2019.06.26. 10:00:30

@axolotl77: S ha megis Zaj nyer, s lovejja meg nyista? Az jobb lesz a parasztoknak.

exterminador 2019.06.26. 10:01:21

@arabok balrol: a helyedben nem egy nyilvános fórumon teregetném ki a mentális problémáimat, hanem pszichiáterhez fordulnék. A te esetedben mondjuk valószínűleg már úgyis késő.

felső határ nincs 2019.06.26. 10:04:33

Nem hiszek a demokraciaban.

Az ortodox zsidok allitolag okosak, s nem hisznek se a demokraciaban, se a noi egyenjogusagban, se a fajok egyenjogusagaban, se semmil olyan fassagban, amit vilagszerte terjesztenek (masoknak fogyasztasra)

chrisred 2019.06.26. 10:06:44

@felső határ nincs: Azt nem az ortodox zsidók terjesztik, hanem a nem ortodoxok. Ők viszont az ortodox zsidókban nem hisznek. :)

BiG74 Bodri 2019.06.26. 10:11:03

@chrisred:
Durva, szélsőséges példát hoztál.
Említették fent, ha vendégségben eltör a gyerek egy vázát.
Az egyik ember szerint elvileg semmiféle fizikai kontakt nem megengedett. Ez az elv.
A másik pedig az mondja, hogy a szituáció ismeretében előfordulhat, hogy seggére ver a gyereknek. De a cikk a fenti elv miatt összemossa a szituációkat.

chrisred 2019.06.26. 10:11:14

@axolotl77: Aki nem más, mint Lázár János.

felső határ nincs 2019.06.26. 10:15:45

Ha letezne klimakatasztrofa, nem kapnal 30 eves jelzaloghitelt fix 5% kamatra, tengerparti ingatlanra.

Ne zabald a lipsi szart!

Hosztoló 2019.06.26. 10:26:18

@chrisred: Jogok Nélkül nem létezik felelősség. Jogokat a szülőknek!

chrisred 2019.06.26. 10:28:43

@BiG74 Bodri: Mert durva, szélsőséges szituációkról van szó. Például a váza széttörése esetén:

1. A gyerek megfogja a vázát és a földhöz csapja. Ez egy durva, szélsöséges szituáció.

2. A gyerek véletlenül nekimegy az asztal/szekrény szélének, a rajta lévő váza leesik és eltörik. Ilyenkor is kijár a pofon? Mert akkor ez elv.

felső határ nincs 2019.06.26. 10:30:23

"megfogja a kocsogot és a földhöz csapja" - jogokat a kocsogoknek!

chrisred 2019.06.26. 10:31:36

@felső határ nincs: Szerintem csak ingatlanbiztosítással kap jelzáloghitelt.

Minden ballib bérretteg 2019.06.26. 10:35:09

@axolotl77:

A felvetés is marhaság.
Hogy akar bárki nyerni vidéken, aki nem szólítja meg a jobboldali szavazókat ?
Márky Zay éppen azért nyert mert a jobboldalisága elsőre hiteles volt.
Most már nem az, ennek ellenére sem.

Hosztoló 2019.06.26. 10:37:47

@felső határ nincs: Ez jogos! : )))
És akkor azonnal van felelősségük is.

felső határ nincs 2019.06.26. 10:46:47

@chrisred: milyen biztosito biztositja a biztos viz ala kerulest?

A biztosito hulye?

chrisred 2019.06.26. 10:49:14

@felső határ nincs: Nem hülye, nyilvánvalóan ezt is beleszámolja a biztosítási díj összegébe.

felső határ nincs 2019.06.26. 10:52:59

Kiveszem a lenyeget a zinterjubol:

index.hu/gazdasag/2019/06/25/joseph_stiglitz_interju/

"Én úgy érzem,hogy idővel muszáj lesz úgynevezett határokon túlnyúló adókat bevezetni"

tadaaaam, ismet internacionalera vagyik a zsido

felső határ nincs 2019.06.26. 10:54:29

@chrisred: Az ingalan biztos elpusztulasat beleszamitja a biztositasi dijba? Hogy fer az bele az eves 5% kamatba?

felső határ nincs 2019.06.26. 11:00:59

Stiglitz a CEUrol: idővel muszáj lesz úgynevezett határokon túlnyúló adókat bevezetni

- mivan?

Ön látja jeleit egy közelgő recessziónak vagy válságnak?
Stiglitz a CEUrol: "Igen, a fő kiváltó ok pedig jelenleg az a fajta protekcionizmus és nacionalizmus, amelyet Trump képvisel az Egyesült Államokban, Orbán Magyarországon, Bolsonaro Brazíliában."

- a fasisztak az oka....:)

Stiglitz a CEUrol: "Egy ilyen globális rendszert pedig nem lehet aláásni globális következmények nélkül. Mi most az ő rombolásuknak isszuk meg a levét."

- ki az a mi? Mi a hatterhatalom?

Stiglitz: "rendelkezésre álló információk alapján ha meghatároznánk, hogy egy tonna kibocsátott szén-dioxid 80 dollárba kerülne"

- en szen-dioxidot lelegzek kifele. A legzesemet akarja megadoztatni a zsido?

Szkeptikus lettem egy cseppet.

chrisred 2019.06.26. 11:01:46

@felső határ nincs: A kamatot a bank kapja, a biztosítási díjat meg a biztosító. Amúgy a megkötött biztosítási szerződésben vannak megfelelő feltételek, amik bekövekezése esetén a biztosító felmondhatja a szerződést. Aminek következtében meg a bank mondhatja fel a hitelszerződést. Igazán megható, hogy így aggódsz ezekért a szervezetekért, de megnyugtatlak, ilyen körülmények között is a kockázat szinte teljesen egészében a hitelfelvevő ingatlantulajdonosra hárul.

felső határ nincs 2019.06.26. 11:06:29

@chrisred: kamu, a penzvilag nem hisz a klimahisztiben, ezert adnak hitelt, biztositanak akarmilyen vizparti ingtlant, akarmilyen hosszu tavra

Arra jatszanak, hogy megadoztassak a proletarokat a klimara hivatkozva.

Adjal penzt, es akkor a csodakenocs megved. Adjal penzt, es megvedunk a gonosz klimatol. Adjal penzt, vagy megdoglesz.

A zsido az zsido.

neminiteneri 2019.06.26. 11:14:15

"Ez pedig továbbra is meghatározó eleme a magyar társadalomnak, hiszen 36%-a felnőtt embereknek támogatja a testi fenyítést."

36% mióta meghatározó? Ez azt jelenti, hogy csaknem a kétharmad nem helyesli....tehát a döntő többség...akkor mire fel ez a rémületes hisztizés?

ebella 2019.06.26. 11:16:56

Én nem vertem a gyerekeimet, de egy-egy pofont életük során mindketten kaptak. Nálunk szinte mindig elég volt, ha csúnyán néztem. De ha nem lett volna elég, akkor kaptak volna. Sokszor szimpla beszélgetéssel nem tudod megmutatni a gyereknek, hol a határ. Márpedig az szükséges.

Összefoglalva, nem ütni-verni kell a gyereket, de ha a szép szó sokadszorra se segít, akkor bizony rendben van a verés.

neminiteneri 2019.06.26. 11:16:58

gondolom, annak a hülyegyereknek se adnál egy pofont se, t. blogger, aki magukra gyújtotta a Mom tetején a fabódét, ezzel akaratlanul is megölve a húgát...

ebella 2019.06.26. 11:18:12

@felső határ nincs: Szerintem csak arra, hogy ne lehessen elbújni az adózás elől. A te károdra is.

ebella 2019.06.26. 11:19:01

@neminiteneri: És nem először csak először nem lett tragédia.

felső határ nincs 2019.06.26. 11:19:49

"Összefoglalva, nem ütni-verni kell a gyereket, de ha a szép szó sokadszorra se segít, akkor bizony rendben van a verés."

Ez a fehernepre is igaz.

felső határ nincs 2019.06.26. 11:21:41

@ebella: Adot csak allam szedhet. Stiglitz zsido kinek a neveben adoztatna, az egesz vilagon?

ebella 2019.06.26. 11:30:15

@felső határ nincs: Nyilván az állam nevében ls felhatalmazásával. Ha nem, akkor nem szedhet.

De azért az nincs rendben, hogy multik százai ne, vagy alig fizetnek adót, mert elbújnak adóparadicsomokban vagy/és off shorekba. És ezzel egyébként példát mutatnak a kisebbeknek is. akkor ők se. Ezt mondjuk a magyar állam is támogatja, mert, ha nem tenné, nem fizetne olyan cégeknek semmit, ill. nem bízná meg őket semmivel. Lád pld.: Letelepedési Kötvény.

chrisred 2019.06.26. 11:34:10

@felső határ nincs: Ahogy hiába lélegzel ki széndioxidot, a széndioxidkvótákkal is csak államok üzletelhetnek.

felső határ nincs 2019.06.26. 11:34:46

index.hu/gazdasag/2019/06/24/soros_es_egy_sor_dollarmilliomos_joleti_adot_vetne_ki_a_leggazdagabbakra/

Igazi filantrop ez a Soros.

"Az Amerikai Egyesült Államok leggazdagabb polgárainak egy csoportja nyílt levélben kéri a 2020-as elnökválasztás jelöltjeit, hogy vezessék be a legfelső réteget sújtó, egyfajta jóléti adót."

.......:DDD Mi akadalyozza/akadalyozta meg Sorost, hogy becsengessen a kasszaba amennyit csak akar? Csak nem a masok penzere hajt,. ahogy szokott?

KAMU

"A jóléti adót a klímaváltozás elleni harcra, a gazdaság és az egészségügy helyzetének javítására, egyenlő feltételekre és a demokratikus szabadságjogok megerősítésére lehetne használni"

.....:DDDD Meg is lepodtem volna, ha nem a klimavaltozas elleni HARC (sic)-ra hivatkozik, meg a buzijogokra

slusszpoen: 1 budos garast nem adtak semmire most se, de az indexcimlap azert meglett....:DD

KOMMMUNISTAK el a kezekkel a penzemtol!

felső határ nincs 2019.06.26. 11:35:18

@chrisred: Aha, az allamok meg szarjak a penzt.

felső határ nincs 2019.06.26. 11:37:16

@ebella: Milyen allam? Melyik?

Mert az amerikai allam az biztos nem, es ez a foszer onnan jon.

"De azért az nincs rendben, hogy multik százai ne, vagy alig fizetnek adót, mert elbújnak adóparadicsomokban vagy/és off shorekba."

Es Soros embere Stiglitz nem bujik el az adoparadicsomokba. Wtf?

chrisred 2019.06.26. 11:37:37

@felső határ nincs: Gondolom, ugyanaz akadályozta meg Sorost, ami a magyar multimilliárdosokat, hogy pénzzel támogassák az államadòsság elleni alapot.

chrisred 2019.06.26. 11:39:28

@felső határ nincs: Nagyjából. Köznyelven adóztatásnak hívják.

ebella 2019.06.26. 11:40:47

@felső határ nincs: A Trump is könyörgött amerikai cégeknek, hogy adózzanak. Olyan amerikai cégeknek akiknek ezermilliárd dolláros a forgalmuk és az USA-ban nem adóznak.

felső határ nincs 2019.06.26. 11:43:32

www.portfolio.hu/gazdasag/felrobbanhat-az-amerikai-allamadossag.3.329029.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Fosnak a zsidok, hogy amerika nem tudja kifizetni az adossagat (nekik), erre kell a klima-ado! Meg a kilegzesi ado.

felső határ nincs 2019.06.26. 11:44:23

@ebella: A gazdagok soha nem adoztak, semmilyen rendszerben, a feudalizmusban se. De a lenyeghoz nem szoltal semmit.

Nzoltan 2019.06.26. 11:44:49

Az a pofon, amit a szülő elmulaszt, az élet hatványozottan adja vissza. Aztán már az alany is azt kívánja, bárcsak egkapta volna azt anno.

felső határ nincs 2019.06.26. 11:45:22

@chrisred: Engem Stiglitz ne adoztasson, mert o nem tudos, szoval ne hivatkozzon nekem a klimara!

felső határ nincs 2019.06.26. 11:47:32

@chrisred: Nem a magyar multimilliardosok irkalnak kamu-leveleket a sajtonak, hogy lecci adoztassal (masokat), megmondjuk azt is mire koltsed.

KAMU, hazudik a zsido

chrisred 2019.06.26. 11:47:37

@felső határ nincs: A feudalizmusban a nemesek nem adóztak, nem a vagyon nagyságán múlt.

chrisred 2019.06.26. 11:50:34

@felső határ nincs: Soros magát is megadóztatná, a magyar multimilliárdosok meg a cégeik adóinak csökkentéséért könyörögnek, például Csányi a bankadó eltörléséért.

ebella 2019.06.26. 11:51:36

@felső határ nincs: Az én nagyapám büszke volt rá, hogy virilista. Aztán jöttek a kommunisták és elvették mindenét. Gazdag volt rengeteg adót fizetett, szegény lett semmit, de meg is halt nem sokára. ÉN is annyi adót fizetek, hogy száz ember nem fizet annyit, akinek nincs vállalkozása. Nincs pofám eltitkolni a jövedelmemet. Meg nem is kell, Így is szép magas. Ha nem keresnénk egy fillért se ezután, nem én, hanem az dédunokám is jómódban élne haláláig.

Dehogynem fizetnek a gazdagok. Az az utóbbi évtizedekben divat, hogy nem karnak egyesek. Ez ellen kellene valamit tenni!

chrisred 2019.06.26. 11:57:27

@ebella: Mindig is divat volt, de a globális pénzpiac megjelenése rengeteg lehetőséget kínál az adóelkerülésre. És ha valaki felszólal ellene, rögtön lezsidózzák. :)

felső határ nincs 2019.06.26. 12:02:21

@chrisred: Nem magukat fogjak adoztatni, hanem a proletarokat.

Eddig se akadalyozta meg semmi Sorost, hogy a lovejat a klimara koltse.

chrisred 2019.06.26. 12:04:33

@felső határ nincs: Nem, a prolikat az egykulcsos adóval szívatják a gazdagok.

felső határ nincs 2019.06.26. 12:08:04

Ki is kepviseli itthon Soros elmebeteg NWO openborders agendajat?

Csak nem Apro-Gyurcsanyi az elmebeteg kommunista szelhamos? Nem gyanus ez egy kisse?

felső határ nincs 2019.06.26. 12:10:43

@ebella: "Az én nagyapám büszke volt rá, hogy virilista. Aztán jöttek a kommunisták és elvették mindenét."

Es mit tanultal ebbol?

ebella 2019.06.26. 12:12:48

@chrisred: Hidd el, hogy a háború előtt büszkék voltak azok akik egy városban a legtöbb adót fizették! Nyilván voltak akkor is akik megpróbálták kerülni, de az általános erkölcs nem a mai volt. Akkor lenézte a többi aki "nem volt képes" sok adót fizetni. Jobb társaságból kinézték.

Ma olyan társaságok vannak, akik valahol a nem létező világban lebegnek, akkor meg olyanok voltak, hogy mindenki látta mit tesznek, mennyit gazdagodnak. Hogy egy USA pénzügyi befektető mennyt tesz el, azt te soha nem veszed észre. Nyugodtan mondhatja, hogy alig-alig, vagy hivatkozhat arra, hogy az ő cége a Virgin szigeteken van bejegyezve ott adózik, amennyit ott kell.

ebella 2019.06.26. 12:16:36

@felső határ nincs: Írtam. Én is büszke vagyok, hogy sokat fizetek, mert nem kell csalnom, hogy jól éljek. Ezt tanultam a nagyapámtól. Nekem nem kell ezermilliárd. Minek? Egy-kettőt sem tudunk felélni, hacsak nem arannyal futtatott hamburgert akarunk enni. Azt meg nem akarunk. az gyakorlatilag senkinek nem kell,d e van aki hajlandó csalni érte, hogy elmondhassa. Én normális ember vagyok, aki nem szarja le az embertársait.

felső határ nincs 2019.06.26. 12:19:13

@ebella: Az egy oltari nagy fassag hogy a FB, Google stb. nem fizet adot, csak ezt mindenki ugy szamolja, ahogy akarja. Ami alol tud, az alol nyilvan kibujik, hiszen a reszvenyesei mashova is mehetnek, nincsenek balfekekhez kotozve.

Amerika legjobban fizeto allasait kinaljak szazezerszam, ezzel eleve sokkal tobb adobevetelt generalnak mint xy mikieger cege, aki nem tud kibujni az adozas alol, aztan cserebe az erkolcseire hivatkozik..:D

chrisred 2019.06.26. 12:22:19

@ebella: Javaslom elolvasásra Mark Twain Titokzatos látogatás című novelláját.

felső határ nincs 2019.06.26. 12:24:46

@ebella: Maradjunk abban, hogy nem tudsz kibujni az adozas alol, ezert fizetsz. De egy reszvenytarsasag mashogy mukodik, ott ha adot fizetsz, eladom a reszvenyedet, es oda megyek ahol tobb az osztalek.

chrisred 2019.06.26. 12:27:48

@felső határ nincs: "Ami alol tud, az alol nyilvan kibujik, hiszen a reszvenyesei mashova is mehetnek, nincsenek balfekekhez kotozve."

Na látod, ezért kellenének a határon túlnyúló adók, hogy a részvényesek ne mehessenek el az adókat tisztességesen fizető cégektől az adókat kikerülőkhöz.

felső határ nincs 2019.06.26. 12:31:26

@chrisred: Csak allam adoztathat.

A hataron atnyulo ado=hataron atnyulo globalis allam. Zsido vezetessel, of course.

Ez mar volt, kommunista internacionale volt a neve.

Világít a torony 2019.06.26. 12:46:08

@acycloren: " Érdekes is lenne, ha a szülő nem tilthatná meg a gyereknek, hogy valahova elmenjen (bulizás, rossz hatású haverok stb.), nem küldhetné a szobájába. "
A szóbeli tiltás és korlátozás nem egyenértékű a veréssel
Ami pedig az általad szajkózott, de soha be nem mutatott törvényt illet, szegezek vele szembe egy valóban létező törvényt!
"A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásáról szóló 1997. évi XXXI. törvény 2004-es módosítása tartalmazza az Európa Tanács ajánlásával összhangban megfogalmazott jogszabályt:

„A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak. (1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, 6. § (5) bek.).
Ebben benne van a testi fenyítés tilalma. Felejtsd el a középkori keresztény törvényeket.

neminiteneri 2019.06.26. 12:48:56

@morph on deer: na, velem hasonló volt, csak az illető gyerek nem idegen, hanem a kisfiam, és nem pofont próbálgatott, hanem harapott, de úgy istenesen.... (kezembe 2 hétig látszó fognyomot...) erre a másik kézzel reflexből pofon.... részéről nagy meglepődés és kis sírás...majd kölcsönös békekötés...azóta soha többet inzultus...egyikünk részéről sem. Az említett akció idején 2 éves múlt nem sokkal.

chrisred 2019.06.26. 12:51:28

@felső határ nincs: Persze, de az álkamok által kötött nemzetközi szerződések (például a kettős adózást kizáró egyezmények) most is lehetővé teszik egy állam adórendszerének határain túli érvényesülését.

felső határ nincs 2019.06.26. 12:51:38

@Világít a torony: ez egy bullshit gumiszabaly, amit soha semmilyen orszag nem tud kikenyszeriteni, azert ez is hozatartozik

kar vot a papirert

"A gyermeknek joga van információs ártalommal szembeni védelemhez." WTF? Nem nezhet CNN-t?

Világít a torony 2019.06.26. 12:51:59

@rednek: . " Másnap játék közben egyszer csak megszólal: „ apa, ugye nagyon hülyén viselkedtem tegnap“.
A 3 éves gyermek egy éjszaka átgondolja és átértékeli magát?
Hát persze.

felső határ nincs 2019.06.26. 12:53:07

@chrisred: a kettos adoztatast KIZARO egyezmeny ervenyesiti az allam adorendszeret kulfoldon? Mivan?

ebella 2019.06.26. 12:56:21

@Világít a torony: Igen, 99%-os a valószínűsége.:)))

BiG74 Bodri 2019.06.26. 12:57:42

@chrisred:
Ugyanazt mondjuk, csak másképp megfogalmazva.

chrisred 2019.06.26. 13:01:32

@felső határ nincs: Bizony, ha te külföldön dolgozol, és az ottani keresetedre ott magasabb adókulcs vonatkozik, akkor hiába fizeted Magyarországon az adót, az ottani keresetből az ottani adókulcsot vonják le.

ebella 2019.06.26. 13:02:27

@felső határ nincs: Maradjunk abba, neked fogalmad nincs mit megtehet aki jómódú. Soha nem is lesz. Csak haragszol a gazdagokra, de nem érted mi mindet megtehetnek, ha akarnak. Miért is nem alapíthatnák egy off shore ha nem vagyok kisvállalkozó? (Annak nem éri meg, a költség több mint amit nyer.) Mi is tiltja ezt nekem? Az ügyben nem tudsz semmit, ne tegyél "megfellebezhetetlen" megállapításokat!

acycloren 2019.06.26. 13:03:01

@Világít a torony: A keresztény törvényekről sose hallottam, a kereszténység joga, a kánonjog nem világi jog, tehát nem olyan, mint a saría, hogy mindenkire vonatkozik.
Ateista vagyok amúgy.
Amúgy meg a kereszténység előtt tudod mi volt a Római Birodalomban? Korlálan apai hatalom, a pater familias megölhette a gyerekét. Ennek a kereszténység vetett véget. A kereszténységnek meg a felvilágosodás tette be a kaput, ami lelkesen alkalmazta a Guillotine-t meg a tömeggyilkosságokat, mindne addiginál pusztítóbb háborúkat okozott, megteremtette a nacionalizmust, ami alapján Európa népei egymásnak eshettek királyok nélkül is. Így megy ez.

Nem vagyok híve a gyerek verésének, főleg az idegbeteg, más módon nevelni képtelen szülők részéről tartom ezt nagy hibának. De néha megengedhető, ha nagyon elszáll a gyerek.

Világít a torony 2019.06.26. 13:05:47

@felső határ nincs:
"A gyermeknek joga van információs ártalommal szembeni védelemhez." WTF? Nem nezhet CNN-t?"

Ebbe az orbitális értetlenségedbe engem ne avass be kérlek! Majd ha a gyereked megakasztja egy a neten össze csetelt pedofil (melyet nagyon nem kívánok neki) , vagy öngyilkosságot népszerűsítő oldalra téved, esetleg ordas eszméket kezd vallani, akkor rájössz, mi is az az információs ártalom. De lehet, hogy túl későn.

Világít a torony 2019.06.26. 13:18:10

@acycloren: Teljességgel félrebeszélsz. Történeti visszatekintésekbe se kezdj, a 21-ik században vagyunk.
Hol az az általad szajkózott törvény, mely engedi a gyermek verését Magyarországon?
Hol az a törvény mely megállapítja, hogy a gyermek a szűlő/k tulajdona és kedvük szerint bánhatnak vele?
" De néha megengedhető, ha nagyon elszáll a gyerek. "
Nagy ßart megengedhető. A gyereknek is joga van dühösnek lennie. Mitől van több joga egy felnőttnek elszállni? Neki nem jár egy verés akkor? Oda megy hozzá valaki és jól pofán vagdalja, nem? Mert megengedhető, ha valaki elszáll.

acycloren 2019.06.26. 13:26:46

@Világít a torony: Sehol se írtam, hogy a gyerek a szülő tulajdona. Kreálsz egy szalmabábot és azzal hadakozol. Hazugsagokat adsz a számba. Ennyi a vitakultúrád.
Keresztényeztél egy sort, amit én ateistaként se értek. Mi köze a gyerek fizikai fegyelmezésének a kereszténységhez? Pont a kereszténység vetett véget a korlátlan apai hatalomnak. Ettől persze a kereszténységet is elutasítom, mint ateista, de azt látom, hogy a gyerekek picit jobb helyzetbe kerültek általa, mint amilyenben előtte voltak. Összességében pedig úgyis mindig attól szenvedtek a gyerekek, amitől a felnőttek is: háborúk, betegségek, éhínségek, természeti katasztrófák, időjárás, állami elnyomás stb. A legkisebb baj a történelemben pár apai pofon volt.

Manapság az a legkisebb probléma, hogy valaki elfenekeli a gyerekét. Az abortuszba gyerekek milliói halnak bele, mert az egyik szülő (az "anya") úgy látszik mégiscsak meggyilkolhatja a gyerekét, az apának ebbe semmi beleszólása nincs.
Álszent, balliberális dolog a gyerek fizikai büntetése felett ajvékolni, közben meg támogatni az abortusznak nevezett gyerekgyilkosságokat.

chrisred 2019.06.26. 13:44:31

@acycloren: Abortusz során magzat van és nem gyerek.

felső határ nincs 2019.06.26. 13:47:43

@chrisred: S ennek mi koze a nk-i klimaadohoz amit a CEUs klimatudos promotal?

felső határ nincs 2019.06.26. 13:48:53

@Világít a torony: Gyerekneveles a kulcs. Nevelt gyereket nem akaszt be semmilyen pedofil a neten, mert a szulo lesz az elso akihez fordul.

felső határ nincs 2019.06.26. 13:49:40

@ebella: Ne hisztizz. Adozol, mert adoznod kell. De minek kamuzol?

acycloren 2019.06.26. 13:50:41

@chrisred: Abortusz során egy olyan egyedet ölnek meg, amelyik nem csak az anya és nem csak az apa genetikai állományát hordozza, hanem egy önálló élet kezdetén van. Ez gyilkosság, amit ma legalizálnak. Pont mint régen, amikor az apa megölhette a gyerekét, hisz az nem felnőtt, hanem gyerek.

Én ateista vagyok, de pont azért, mert tanultam biológiát, tisztában vagyok azzal, hogy a magzat genetikai állománya egyedi, ha nem ölöd meg, akkor egy emberré fejlődik. Ahogy ha a gyereket nem ölöd meg, akkor felnőtté válik.

Az meg a legnagyobb hülyeség, hogy csak a nő dönt a magzat életéről. Hisz nem az ő teste, hisz az apa genetikája is pont annyira benne van, mint az övé, de mindkettejükétől el is tér. És akkor a ballibek egy gyereknek lekevert pofon miatt ajvékolnak... Ez a képmutatás csúcsa!

chrisred 2019.06.26. 14:04:28

@acycloren: A potenciális élet lehetőségét hordozza magában, de a nő testének a része, elválaszthatatlanul hozzátartozik. Onnantól tekinthető gyilkosságnak, amikor az anyatesttől elválasztva képes lenne önálló létezésre.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.26. 14:29:07

Na,most még a fideszbirkák is megzavarodnak,hogy mit kell írni!XD
Amúgy reméltem,hogy valaki ezért beleköt ?árki Zay-ba,mert miért ne!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.26. 14:32:57

@acycloren: Sok esetben az apa ilyenkor már sehol sincsen.
Amúgymeg ha gumit húzna a végére,akkor nem történne meg ez a dolog,de azt már ugye nem!

Bambano 2019.06.26. 14:42:53

@acycloren: na mégegyszer, mert nem ment át: a sportokban azért vannak súlycsoportok, hogy ne kerüljön össze egy túl nagy egy túl kicsivel, nehogy sérülést okozzon neki. amikor gyereket versz, senki nem törődik azzal, hogy fizikai túlerőben van a szülő, így a gyerek egyrészt megsérülhet, másrészt elnyomott helyzetbe kerül.

ezért gondolom azt is, hogyha valaki meg akarja verni a gyerekemet, akkor az erőviszonyok kiegyenlítése érdekében először nálam próbálkozzon, és ha nálam sikerrel járt, akkor megverheti a gyerekemet is. mondjuk így mindjárt kockázatosabbá válik a pszichopata hősködés...

mondjuk a vicces helyzetek akkor jönnek, mikor a szülő nem akarja felfogni, hogy a gyereke megnőtt és már nincs fizikai fölénye...

Bambano 2019.06.26. 14:49:03

@felső határ nincs: a klímakatasztrófa tagadása a hülyeségnek olyan magas foka, ami leírhatatlan. az, hogy március 15-i ünnepség maradjon el hófúvás miatt, hogy májusban kinyissanak a sípályák, és még sorolhatnám hosszasan, olyan nyilvánvaló jegyei a klímakatasztrófa kezdetének, hogy csak azok hiszik, hogy nincs, akik ez ellen is befogják a szemüket, mint a fidesz többi mocsoksága ellen.

]{udarauszkasz 2019.06.26. 14:59:06

Erdekes,engem sose bantottak gyerekkoromban,pedig sose voltam egyszeru eset. Megse lett belolem elkenyeztetett szociopata.

felső határ nincs 2019.06.26. 15:01:53

@Bambano: ne hisztizz

a politikai agitatorok hisztiznek a klimavaltozasrol, sot azt is tudni velik hogy 2nel tobb gender van

Bambano 2019.06.26. 15:30:07

@felső határ nincs: én nem hisztizek, nekem semmilyen kárt sem okozol azzal, hogy ennyire rövidlátó vagy. neked is csak ezt tudom mutatni:
www.youtube.com/watch?v=LruyfJJT7qY

felső határ nincs 2019.06.26. 15:39:32

Nem merek odaklikkelni, megfulladt migrans gyerek, vagy mi van a link alatt?

Világít a torony 2019.06.26. 15:52:22

@acycloren: Ne menekülj össze vissza, erről beszélj:
"Gyereket verni lehet, tettleges becsületsértés határáig el lehet menni. A lényeg, hogy nevelő célzatú legyen a verés. Kapcsolódjon össze időben és térben a rossz viselkedéssel, legyen azonnali a büntetés, hogy a gyerek tanulhasson belőle. Kapcsolódjon össze a fejében a rossz cselekedete és a hátán végigverő bőr nadrágszíj érzése."

]{udarauszkasz 2019.06.26. 16:23:54

@felső határ nincs: annyi gender van,ahanyat a tarsadalom elfogad. Egy xxy kromoszomas,aki raadasul hermafroditanak is vallja magat,melyik nem? Dogoljon meg inkabb? A klimavaltozasrol annyit,hogy itt jelenleg 41 fok van. Es ez itt Korneuburg, nem pedig Szenegal. Az mas kerdes,hogy valszeg leall majd a Golf-aramlat,es hidegebb lesz,de ez csak nyugat es kozep-Europara fog vonatkozni, a bolygo tobbi resze szepen melegedik tovabb maganak.

felső határ nincs 2019.06.26. 16:34:52

@]{udarauszkasz: Persze, mindmeghalunk

back in 1982, the UN had announced a two-decade tipping point for action on environmental issues. Mostafa Tolba, executive director of the UN Environment Program (UNEP), warned on May 11, 1982, that the “world faces an ecological disaster as final as nuclear war within a couple of decades unless governments act now.” According to Tolba, lack of action would bring “by the turn of the century, an environmental catastrophe which will witness devastation as complete, as irreversible as any nuclear holocaust.

In 1989, the UN was still trying to sell that “tipping point” to the public. According to a July 5, 1989, article in the San Jose Mercury News, Noel Brown, the then-director of the New York office of UNEP was warning of a “10-year window of opportunity to solve” global warming.

But in 2007, seven years after that supposed tipping point had come and gone, Rajendra Pachauri, then the chief of the UN IPPC, declared 2012 the climate deadline by which it was imperative to act: “If there’s no action before 2012, that’s too late.

wattsupwiththat.com/2018/10/08/the-ever-receding-climate-goalpost-ipcc-and-al-gore-12-years-to-save-the-planet-again/

axolotl77 2019.06.26. 17:12:30

@Minden ballib bérretteg: Mert szerinted a Márki úr nyerni fog?

acycloren 2019.06.26. 17:30:56

@Bambano: A te gyerekedet te verheted vagy nem vered, ez rád tartozik. Senki nem más gyerekét veri. Én azt nagyon ellenzem, hogy tanárok kezet emelhessenek a gyerekekre. A szülő megteheti szerintem. Ahogy a szülő dönt a gyerek megcsonkításáról is (mohamedánoknál a lányok és fiúk, zsidóknál és angolszászoknál a fiúk körülmetélése). Ehhez képest egy pofon, amit nevelő célzattal adnak, semmiség.

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ostobaság a férfiakra fogni, hogy miattuk kell lemészárolni a magzatokat. Nem a férfi dolga egyedül a fogamzásgátlás, a nő is szedhet tablettát. Én sose ejtettem teherbe senkit, pedig 30+ szexpartnerem volt.

@chrisred: Önálló életre egy 5 éves gyerek se képes, pubika! A magzat az anya testében fejlődő gyermek, genetikai állománya alapján külön emberegyed a fejlődése korai szakaszában.
Nem az anya testének része, hanem az anya testében van. A petesejt az anya testének része. Onnantól, hogy megtermékenyül, már egy új élet kezdete. Ami ezt az életet kioltja, azt én megköveztetném.

acycloren 2019.06.26. 17:36:26

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Az apákat eleve meg se kérdezi senki, hogy meggyilkolhatják-e a gyereküket az "orvosok".
Valójában nem is kellene megkérdezni se az anyát, se az apát, egyszerűen halállal kellene büntetni az abortuszt végző orvost és a magzatát elhajtó nőt is. Ennyikeh!

@chrisred: A petesejt és a hímivarsejt hordozza a potencialis élet lehetőségét. A megtermékenyítés az a mozzanat, amikor egy biológiailag, genetikailag új minőség alakul ki. A megtermékenyítéstől kezdődően kell védeni az új életet.

eßemfaßom meg áll 2019.06.26. 18:17:37

a kommentek alapján kb látni lehet kinek van gyereke és ki az akinek csak elképzelése van a gyereknevelésről.

eßemfaßom meg áll 2019.06.26. 18:19:28

Persze az is jól tud mutatni egy gyerek fejfájára vésve:

"de soha nem kapott pofont"

chrisred 2019.06.26. 19:49:39

@acycloren: "A petesejt és a hímivarsejt hordozza a potencialis élet lehetőségét."

Egyik sem hordozza magában a potenciális élet lehetőségét, mert egymás hiányában nem jöhet belőlük létre élet.

"A megtermékenyítéstől kezdődően kell védeni az új életet."

Ami ugyanúgy vonatkozik az anyára is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.26. 20:23:54

@chrisred:

Próbáld meg értelmezni az ÉS szó jelentését. Ez annál is könnyebb, mert a szó köznyelvi jelentése történetesen pontosan megegyezik a logikai ÉS jelentésével - ami pl. a VAGY szóról nem mondható el.

Persze megértem, hogy ez neked túl magas, de akkor ne köss bele a másik kommentelő logikailag és nyelvileg abszolút korrekt mondatába.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.26. 20:25:27

A köznyelvi VAGY szót általában a logikai XOR (kizáró VAGY) értelmében szoktuk használni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.26. 20:38:24

@chrisred:

"Ami ugyanúgy vonatkozik az anyára is."

Igen, az anya ÉLETÉRE. Nem arra, hogy épp nincs kedve gyereket világra hozni, vagy nem akarja vállalni a gyerekkel járó némi életszínvonal-csökkenést, a gyereknevelés gondját stb. Hadd legyen már egy emberi élet fontosabb annál, hogy az anyának épp nincs kedve a gyerekhez.

Ha az anya élete veszélyben forog, akkor az abortuszt minden körülmények között elvégzik. Más esetekben azonban embertelen és erkölcstelen az abortusz - a 12. hét előtt is.

Ad Dio írta meg fentebb röviden, de velősen a véleményét erről.

Világít a torony 2019.06.27. 01:07:59

@felső határ nincs:
"Gyerekneveles a kulcs. Nevelt gyereket nem akaszt be semmilyen pedofil a neten, mert a szulo lesz az elso akihez fordul."
Az is biztos, hogy életedben nem neveltél gyereket. Minek kell kell zsigerből dumálni, csak hogy büfizz valamit?

acycloren 2019.06.27. 02:34:11

@chrisred: De, a petesejt és a hímivarsejt a potenciális élet lehetőségét hordozzák. Amikor egyesülnek, akkor keletkezik az élet, egy új genetikai információt hordozó egyed. A magzat már élet fejlődése kezdetén is, más minőség genetikailag, mint az anya vagy apa. A megtermékenyítéstől védeni kell.
Az anya életét veszélyeztetheti a terhesség és akkor dönteni kell, hogy megöljék-e a magzatot.
De az abortuszok 99.99%-a egyszerűen a nő miatt, lényegében kedvtelésből történik, mert nem akarja vállalni a felelősséget a gyerekéért. Az ilyen nőket legalábbis gyilkosoknak megfelelő büntetéssel kellene sújtani.
Ma, a 21. században aki nem akar terhes lenni, az nem lesz. Van egy csomó módszer a megelőzésre, fogamzásgátlásra.
Lehet dugni orrba-szájba, de akkor meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket. Én férfiként, több évtizedes szexuális élettel a hátam mögött se okoztam soha nemkívánt terhességet, sokszor én oktattam ki a lányokat, hogy amit csinálnak, az felelőtlenség, én ragaszkodtam a védekezéshez.

acycloren 2019.06.27. 02:40:06

@chrisred: Önálló életre egy újszülött se képes. Sőt, egy 4 évest ha magára hagysz, akkor éhen és szomjan fog halni, nem fogja tudni befűteni a lakást, nem tudja megvédeni magát az elemektől, kutyáktól, élősködőktől.
Egy súlyosan mozgáskorlátozott ember is csak azért marad életben, mert gondoskodnak róla mások. Tehát önállóan nem életképes. És ezzel el is jutottunk a náci eugenikához. Bárkinek a megölését meg lehet indokolni.
Mivel egy bölcsész nem tesz hozzá semmit a GDP-hez egy mérnökhöz képest, adjunk neki méreginjekciót?

chrisred 2019.06.27. 04:59:51

@acycloren: "Ami ezt az életet kioltja, azt én megköveztetném."

A jelek szerint te is könnyűszerrel elpusztítanál egy genetikai állománya alapján különlegesnek tekinthető emberegyedet.

chrisred 2019.06.27. 05:17:41

@acycloren: "De, a petesejt és a hímivarsejt a potenciális élet lehetőségét hordozzák."

Továbbra sem értünk egyet nem hordozzák magukban a potenciális élet lehetőségét, csupán alkotóelemek, akár egy szénatom.

A megtermékenyített petesejt már valóban a potenciális élet lehetősége, de még nem maga az élet, ezt bármelyik lombikklinikán elmondhatják neked. A már beágyazódott petesejt elkülönített védelmére nincs mód, ezt csak az anya életének és egészségének a védelmezésével lehet megoldani.

Természetesen nekem is megvan a véleményem, és hasonló a tiédhez, de döntési vagy ítélkezési jogot nem akarok vindikálni magamat mások teste és sorsa felett, mert akkor a felelősséget is vállalnom kellene érte. Például ezért:

www.portfolio.hu/prof/tomegek-haborodtak-fel-de-most-ujra-kimondtak-az-abortusz-szoritotta-vissza-a-bunozest.328129.html

A nem kívánt terhességekből született későbbi bűnözők áldozatai nem számítanak, őket nem kell megvédeni?

chrisred 2019.06.27. 05:26:33

@acycloren: Módszeresen kevered azt, hogy valaki életképes, vagy hogy nem tud gondoskodni magáról. Bárkit lehet olyan helyzetbe hozni, hogy megfosztjuk a létfenntartás lehetőségétől, mondjuk befalazzuk valahová, de attól még életképesnek számít.

Ez a bölcsész nem járul hozzá a GDP-hez, a mérnök igen szlogen egy téves közhely. Bármikor fel tudok sorolni bölcsész végzettségű személyeket J. K. Rowlingtól Umbert Ecoig, aki többet tett hozzá az országa GDP-jéhez, mint a mérnökök 99,9%-a.

acycloren 2019.06.27. 05:28:23

@chrisred: Te egy hazug és aljas álalternatívát mutatsz be, hogy az abortusz a bűnözést csökkenti, mert nemkívánt gyerekek nem születnek meg. A fogamzásgátlás, a felelős szexuális magatartás, a tudatos családtervezés is ezt az eredményt érné el. Tegyék meddővé a nőket, akik abortuszra mennek vagy zárják őket börtönbe 10 évre, ez egy jó kezdet lenne.

A gyerekszám csökkentésének (így a szegénység és bűnözés újratermelésének) nem az abortusz az egyetlen módja!

Ha csak a bűnözés csökkentése lenne a cél, akkor eleve a feketéket, majd a latinokat kellene ritkítani Amerikában, Európában meg a romákat stb. Statisztikailag nézve ugye. Kikkel vannak tele a börtönök... De én ezt a náci logikát nem támogatom.

acycloren 2019.06.27. 05:34:13

@chrisred: Csak arra akarok kilyukadni, hogy te kreálsz olyan feltételeket, amik szerint valaki nem életképes és ezért meg lehet gyilkolni. Ha vársz pár hónapot, akkor a magzat megszületik, magától. Ha vársz pár évet és belefektetsz egy csomó energiát, törődést, akkor a gyerek felnő és életképes lesz (ha nem megy valami bőccsész szakra).
Te hajlandó vagy kivárni, hogy egy 1 éves gyerek felnőjön, megadod neki ezt az esélyt, nem ölöd meg, mert 1 évesen nem tudja magát fenntartani. Ugyanezt a türelmet nem gyakorlod egy magzat esetében. Egy magzatból újszülött lényegében kevesebb, mint 1 év alatt lesz, alig kell belefektetni energiát. Egy újszülöttből önálló életre képes felnőtt csak 18-25 év múlva lesz. Addig másokra szorul folyamatosan a létfenntartásában. De őt már nem ölnéd meg.
Szerintem a helyes út a terhesség megelőzése, nem a magzatgyilkosság.

chrisred 2019.06.27. 05:37:09

@acycloren: "Tegyék meddővé a nőket, akik abortuszra mennek vagy zárják őket börtönbe 10 évre, ez egy jó kezdet lenne."

És ez nem náci logika?

"A gyerekszám csökkentésének (így a szegénység és bűnözés újratermelésének) nem az abortusz az egyetlen módja!"

A szegénység és a bűnözés között hiba egyenlőséget tenni. Szegény családokban is születnek (sőt...) gyerekek, akiket várnak, szeretnek, és akiket tisztességben fel tudnak nevelni. De itt azokról van szó, akik akár szegények, akár multimilliárdosok, akik nem akarnak gyereket, nyűg nekik, szabadulni akarnak tőle.

chrisred 2019.06.27. 05:45:10

@acycloren: Nem én kreálom, hanem az élet. A csíra és az embrionális szakaszban az anya életképessége elengedhetetlen feltétele a potenciális élet későbbi létrejöttének.

Nem, én nem ölök meg sem egy éves gyereket, sem abortuszon átesett nőt.

Valóban szerencsésebb a nem kívánt terhesség megelőzése az abortusznál, de most olyan szituációkról van szó, amikor erre csak egy időgép alkalmazásával lehetne visszatérni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.27. 11:57:11

@chrisred:

"döntési vagy ítélkezési jogot nem akarok vindikálni magamat mások teste és sorsa felett, mert akkor a felelősséget is vállalnom kellene érte."

Kivéve a 12 hétnél fiatalabb magzatot, annak az életét nem kzvánod védeni. Arra nem gondolsz, hogy a nem döntéseddel, a közönyöddel évente több tízezer magzat haláláért vagy te is felelős?

Nem csak a cselekedet, hanem annak elmulasztása is felelősséggel jár.

" www.portfolio.hu/prof/tomegek-haborodtak-fel-de-most-ujra-kimondtak-az-abortusz-szoritotta-vissza-a-bunozest.328129.html "

A lopás, a rablás és a gyilkosság legalizálása még nagyobb mértékben visszaszorítaná a bűnözést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.27. 12:01:17

@chrisred:

"De itt azokról van szó, akik akár szegények, akár multimilliárdosok, akik nem akarnak gyereket, nyűg nekik, szabadulni akarnak tőle."

Rengetegen várnak örökbe fogadható gyerekre. Szóval a nem kívánt gyerekeknek lenne helyük, ráadásul jó helyük, ahol szeretettel fogadnák őket. Ehelyett azonban a törvény engedi megölni őket.

chrisred 2019.06.27. 12:35:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Dehogynem kívánom, hisz írtam, hogy erkölcsileg elítélem a kényelmi abortuszt. És pont ennyi és nem több, amit megtehetek. Ha úgy gondolod, hogy megteheted, kampányolj az abortuszklinikákon, hogy befogadod a nem kívánt gyerekeket, ha megszülik őket, nemes tett lenne. De nekem ez nem áll módomban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.27. 14:18:11

@acycloren: Gondolom te használsz gumit vagy inkább seggbedugod a csajt vagy csak szopatsz vagy inkább kivered csakhogy ne legyen gyerek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.27. 14:21:23

@acycloren: Tudod ez olyan,hogy mondta egy nő:Ha akartuk volt gyerek ha nem akartuk nem.Most mondtam volna nekik,hogy kétszer basztatok 25 év alatt?
Kinek milyen az alkata tesó.
Ismerek olyan nőt,aki a fogamzásgátló szedése mellett is folyton teherbe esett.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.27. 15:55:50

Tényleg minek ennek hülyeségeket beszélni.
Lecsapott rá egyből a patkánymédia!

acycloren 2019.06.27. 16:20:13

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Volt nőm, aki fogamzásgátlót szedett
Másoknál gumit használtam.
Vagy nem használtam, de nem élveztem bele a muffjukba.
Kihúztam, hasra, arcra, mellre élveztem stb.

Miattam abortuszra sose került még sor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.28. 04:44:56

@chrisred:

" kampányolj az abortuszklinikákon, hogy befogadod a nem kívánt gyerekeket, ha megszülik őket,"

Virágszálam, már el sem olvasod, amit írtam? Épp elegen várnak örökbefogadható gyerekre, ezt is írtam. Tényleg ennyire funkcionális analfabéta vagy?

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Fáj szembesülni az igazsággal?

chrisred 2019.06.28. 05:13:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És ők az abortuszklinikáktól várják az örökbefogadható gyerekeket? Szokás szerint funkcionális analfabetizmusról az ír, aki rendszeresen gyakorolja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.28. 06:21:00

@chrisred:

"És ők az abortuszklinikáktól várják az örökbefogadható gyerekeket?"

Nem, de az abortusz előtti kötelező felvilágosítás során a nőnek elmondják, hogy örökbe is adható a gyerek, nem kell feltétlenül megölni. Avagy te nem hallottál még erről a kötelező konxultációról?

" funkcionális analfabetizmusról az ír, aki rendszeresen gyakorolja."

Inkább az, aki rendszeresen tapasztalja, mint pl. én tenálad. Az analfabetizmusról sem az analfabéták szoktak írni. :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.28. 19:40:49

@acycloren: Bocs ,te ilyen Superman vagy!

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Gondolom annyi gyereket akarnak örökbefogadni,amennyit elvetetnek.
+senki sem szólja meg az ilyen anyákat,ugye.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.28. 20:09:47

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

1) Többet

2) Egy emberéletnél mióta fontosabb az, hogy vajon megszólják-e?

acycloren 2019.06.29. 00:44:51

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Szerinted az emberfeletti, superman teljesítmény, ha valaki nem ejt teherbe nőket, akiket nem akar teherbe ejteni? Akkor ennyi erővel a barátnőim, szexpartnereim is mind superwoman kategóriába estek, hisz nem lettek terhesek akaratuk ellenére. Az azért szégyenletes, hogy te a felelős szexuális életet élő embereket superman-eknek tartod. Szerinted az a normális, emberi, alap magatartás, hogy akaratunk ellenére terhességet okozunk, csak mert úgy sikerül és küldjük a nőket abortuszra. Széttárt kezekkel, hogy mi semmiről se tehetünk, semmit se tehetünk a megelőzés érdekében, ezt adta a gép, így sikerült.

chrisred 2019.06.29. 05:55:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Inkább az, aki rendszeresen tapasztalja, mint pl. én tenálad."

Láthatóan közelebb áll hozzád a téma. Lehet abban valami, ha a funkcionális analfabéta nem érzékeli, hogy az ő készülékében van a hiba, akkor rendszeresen a másikat vádolja vele. Neked például még mindig nem sikerült felfogni, hogy nem az abortuszra készülő szempontjairól írtam, hanem arról, aki meg szeretné akadályozni az abortuszt. Azt meg általában nem hívják meg erre a konzultációra.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.29. 13:18:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De tudtam,hogy ezzel fogsz jönni!
Gondolom téged sosem csesztetett senki,inkább a másik oldalon voltál.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.29. 13:19:34

@acycloren: Mondjad te pornósztár!XD
Csak tudod az a probléma,hogy nagyon sokan nem így gondolkodnak,ahogy te.

acycloren 2019.06.29. 13:26:06

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Na ezt kellene megváltoztatni, hogy az abortuszra ne egy fogamzásgátló módszerként gondoljanak az emberek. Mert most egy lapon emlegetik a fogamzásgátló módszerekkel. Nem szedtél tablettát? Nem gond. Óvszert se húztok? Az se számít. Van abortusz. Így gondolkodik az alember.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.29. 17:48:01

@chrisred:

"Lehet abban valami, ha a funkcionális analfabéta nem érzékeli, hogy az ő készülékében van a hiba, akkor rendszeresen a másikat vádolja vele."

Helyes meglátás, pontosan illik rád.

Ha esetleg nem az jön át a másiknak, mint amit mondani akartál, akkor nem biztos ám, hogy az ő készülékében van a hiba. Az islehet, hogy te nem vagy képes kifejezni magad.

chrisred 2019.07.01. 10:03:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, valóban meglehet, hogy illik rám, tényleg nem szoktam másokat ezzel vádolni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.01. 10:14:17

@chrisred:

Természetes, hiszen ahhoz, hogy ezt másokban felismerd, rendelkezned kell egy minimális megértési képességgel, ami pedig nálad nincs meg.

chrisred 2019.07.01. 16:49:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ugye, most sem azt írtam, hogy nem szoktam felismerni, csak hogy emiatt nem vádolok senkit funkcionális analfabetizmussal, most sem teszem.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.01. 17:01:44

AMúgy vikit is egyszer legalább nagyon pofánvágta az apja,úgyhogy ki tudja mennyire jó ez a módszer?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.01. 17:28:14

@chrisred:

"nem vádolok senkit funkcionális analfabetizmussal"

Vicces is lenne, ha épp te vádolnál bárkit is ezzel.

chrisred 2019.07.02. 05:17:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sajnálom, hogy nem szórakoztatok senkit sem ezzel, ellentétben veled, aki sűrűn alkalmazod ezt a poént.
süti beállítások módosítása