Államvilág

Államvilág

Mi jöjjön a Fidesz után? Fenntartható Magyarország.

Beszéd a 60 perc a szabadságért tüntetésről

2019. december 19. - Békés Gáspár

Tisztelt polgártársak!


A közelmúlt törvényei meglepetést nem okozhattak azoknak, akik kritikusan szemlélik a Fidesz politikai evolúcióját. Közel 10 éve erodálják az országunkat folyamatosan, ütközőpályára állítva Magyarországot. Mert kétség nem fér ahhoz, hogy ez a rendszer fenntarthatatlan szociális, környezetvédelmi és gazdasági szempontból. Akár a folyamat végén, akár közben buknak Orbánék, nekünk arra kell készülnünk, mi lesz utána. Az első lépés ehhez, hogyha hangoztatjuk, változásra van szükségünk! Merjük kimondani, hogy ennél jobbat érdemlünk!

Az én generációm érti talán ezt a legjobban, hiszen jó eséllyel mi vagyunk a legtöbb információval ellátott és részben ezáltal a legviláglátottabb nemzedék. Az ENSZ ifjúsági felmérése szerint nem véletlen, hogy a klímaváltozás a második legfontosabb aggodalma a 18 év alatti fiataloknak és nem a migráció. Minket nem hatnak meg annyira a plakátok és a korunkbeli kirakatállamtitkárok. - Sokan feltesszük a kérdést: a jövő generációnak hol a jövőkép? Hol a fenntarthatóság egy olyan rendszerben, ahol már a szüleim magánnyugdíját is lenyúlták, ahol ha nem vagy illiberálkeresztény akkor másodrangú állampolgár vagy, ahol az állam 2019-ben kivezeti a szélenergiát miközben szénerőművet vesz Mészáros Lőrinctől? Az összeomlott oktatási rendszerben nem csak péntekenként nem szabadna iskolába menni, ahogy teszi ezt Greta Thünberg és társai, hanem egyáltalán nem.
A mi generációnk pedig küzdeni fog, hiszen nem ölték ki mindenkiből a kreativitást, a kritikus gondolkodást és az empátiát az iskolában. Amíg vannak ilyen emberek, a rendszer nem győzött, és mi nem vesztettünk. Ráadásul az információs korban sokkal könnyebb szerveződni, ahogy akár ez a tüntetés is példázza. Olyan eszközök állnak rendelkezésre, melyek korábban még soha, és ezeket már most is sokan kiválóan használják. Jó ügyek így valódi tömegeket tudnak megmozgatni, ezért is kell megtalálnunk azokat a kritikus pontokat, melyek összefogásra késztetnek: Tandíj, netadó, nolimpia. Azonban hogy radikális változásokat érjünk el, nem maradt más eszközünk, mint az általános és totális sztrájk, minden szektorban.

Bízom viszont abban, hogy az összefogásunk legalább annyira szól az átfogó újratervezésről, mint a változás iránti igényről. Elvek szintjén egy tudásalapú, demokratikus, szekuláris, környezetbarát, szociálisan érzékeny és egyenlőségre törekvő országra van szükségünk, ahol többek között nem az ember kora, neme vagy bőrszíne határozza meg a lehetőségeit. Ehhez a legfontosabb, hogy minél szélesebb együttműködéssel minden szakterületen nemzeti minimumprogramokat alkossunk. Ezeknek a minimumoknak azonban maximálisan meg kell haladniuk azokat az elavult rendszereket, melyek eltérő intenzitással évszázadok óta sújtják hazánkat: a poroszos oktatást, a katasztrofális egészségügyet, az állam és az egyházak illiberális összefonódását és az alibikörnyezetvédelmet.

 

Ehhez már most szükség van az alábbiakra:

  • Meg kell alakítanunk a helyi közösségek civil érdekképviseleteit
  • Az intergenerációs egyenlőség jegyében be kell vonnunk a fiatalokat a folyamatokba, ha kell kvótával is támogatni az érvényesülésüket a civil szférában is.
  • Gyakorolnunk és fejlesztenünk kell az e-demokrácia különböző formáit, mint például az elektronikus személyazonosságra alapuló hitelesítést, mely többek között az előválasztásokon, online alternatív népszavazásokon hasznos. De említhetem a kormány titkos nemzeti konzultációját is, mint sikert, hiszen több, mint 250 ezren töltötték ki.
  • Létre kell hoznunk a képviseletiség alternatíváit, diákparlamentek, szakszervezetek, képviseleti szervezetek és legfőképpen árnyékminisztériumok formájában! Legyen Környezetvédelmi, Oktatási Minisztérium megint, ha kell alapítsunk magunk!
  • Végső soron pedig olvasnunk, tájékozódnunk és művelődnünk, inspirálódnunk kell a külföldi példákból, alkossunk/látogassunk olvasóköröket, ahol megosztjuk egymással az észt e-demokrácia rejtelmeit, a finn oktatás szépségeit vagy a brit árnyékminisztériumok részleteit.

Ne felejtsünk el jó példát mutatni a fiataloknak, mert nekik még nem késő úgy felnőniük, hogy lássák az alternatívát, a reményt. Mert kezdetnek sokaknak ennyi is elég!

 

Demokráciát az oktatásban, demokráciát az országban!

A bejegyzés trackback címe:

https://allamvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3415359040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.19. 16:09:07

Ballib álmok.

Minek kellene egy csődöt mondott rendszert visszaállítani? Olyan ez, mint újra csatlakozni Hitlerhez 1945 áprilisában.

A liberalizmus zuhan, nincs visszalépés, s a nyugat hatalma is egyre csökken. Minek kellene ezek után ismét az 1990-2010 közt csődöt mondott nyugatpárti, liberális model visszahozni?

konrada 2019.12.20. 08:52:45

Csütörtökön orbán-bukta???
Nem az EU-ból kilépés???
...hogy mivé fajul ez a B1....

Hungry horse 2019.12.21. 14:52:29

Ma sabbath van.
Ilyenkor buktor nem bukik.
Majd hétfőn kétszer, mert hetente hétszer bukik szerencsétlen.
Szóval nyugi.
Vasárnap jön.
Lehet hanukázni, örvendjetek a zsidó karácsonynak!
süti beállítások módosítása